woensdag 3 augustus 2016

Haiku + overdenking Prediker 3:16 -4:6

Haiku

Wie bemerkt onrecht,
tranen der onderdrukten?
De hand vol met rust!

Maria Segers
n.a.v. Prediker 3:16 - 4:6

Overdenking Prediker 3:16 - 4:6

Wie bemerkt, dat de adem der mensenkinderen opstijgt naar boven...? (Prediker 3: 21a)

Wie bemerkt onrecht?
Wie bemerkt al het onrecht dat op aarde geschiedt?
En wie bemerkt al de tranen, die er vloeien door de onderdrukking van de "machtshebbers"?
En wie bemerkt er dat de adem van de mensenkinderen opstijgt naar boven?
Wie is diegene die zich ontfermt over de slachtoffers van al dat onrecht en van al dat verdriet?
Wie kan hen troosten?
In hoofdstuk 4 vers 1 zien we tweemaal geschreven staan: "en ze hadden geen trooster".
Prediker aanschouwt onrecht en tranen van onderdrukten...maar hij concludeert dat ze geen trooster hadden.

Wie bemerkt onrecht?
We kunnen lezen in hoofdstuk 3: 17 dat "God over de rechtvaardige en over de onrechtvaardige gericht zal oefenen, want er is voor elke zaak en voor elk werk een bestemde tijd"
We kunnen ook lezen over het feit dat
alles uit stof is geworden en dat alles weerkeert tot stof (vers 20) en dat doet ons meteen denken aan Genesis 2:7 waar God de mens formeerde uit het stof van de aardbodem en de levensadem in zijn neus blies.
Over die adem kunnen we wat verderop lezen in Prediker 3:21a waar we lezen: "Wie bemerkt het, dat de adem der mensenkinderen opstijgt naar boven? ...
De Schepper van hemel en aarde bemerkt alles en slaat elke mens gade om te zien wiens hart volkomen naar Hem uitgaat om deze mens dan ook krachtig te kunnen bijstaan.
Onze Meester bemerkt het als de mens verbroken is, of in tranen gehuld...of worden verdrukt of verbrijzeld wordt door onrecht!
De Schepper van de dieren heeft de mens ingeschakeld om over hen te heersen ...de mens mag de meester zijn van de dieren...maar de Schepper of de Meester van de mens is en blijft God! Iedere knie zal moeten buigen en heel het oordeel is in handen gegeven van de enige, ware Rustbrenger: Jezus en deze Jezus heeft ons niet als wezen achtergelaten toen Hij terugkeerde naar zijn hemel, waar Hij nu zit aan de Rechterhand van de Vader...maar Hij heeft ons De Trooster: De Heilige Geest nagelaten zodat Hij dicht kan zijn bij ieder mens, die op de naam van Jezus vertrouwt en Hem aanroept!

Wie bemerkt onrecht en wie ziet onze tranen en wie brengt ons troost en rust?
Hij die Zijn Hand heeft uitgestoken naar Zijn volk en hen rust schonk ...toen Hij al het werk voor ons volbracht heeft aan het kruis!

Hij richt voor ons een tafel aan vol brood, dat spreekt van Zijn lichaam dat Hij gaf om voor ons gebroken te worden.
Hij richtte een nieuw verbond op en reikte de beker wijn aan zijn apostelen aan en zei: Drinkt hier allen uit want dit is mijn bloed tot vergeving van zonden.
Hij schonk ons De Trooster als onderpand van een eeuwige erfenis.

In Klaagliederen 1:11 kunnen we lezen: De hele bevolking zucht, zoekende naar brood...
Maar de Schepper daalde Zelf neer uit de hemel als "het levende brood".
Om brood te eten moet er gezaaid, gemaaid, gedorst, gemalen, gekneed en gebakken worden.
Er moet dus gezwoegd worden...maar we mogen weten dat God ons brood is en dat Hij voor ons heeft gezwoegd opdat wij kunnen eten van brood dat telkens weer vermenigvuldigd wordt als het wordt gegeten door een "rustige ziel" die zich heeft gelaafd aan de enige ware "rustbron".
Als wij aan de avondmaalstafel zitten en in alle rust mogen genieten van zijn brood en van zijn wijn, dan genieten we pas van het ware leven dat Hij heeft gebracht op aarde. Laten wij met een handvol rust, die wij ontvangen uit Zijn milde Hand geven aan al diegenen die onze troost broodnodig hebben en laten we afleggen alle "vuistwerk" en "al het najagen van lucht of wind...maar laten we najagen wat tot vrede en tot recht en gerechtigheid leidt! Amen.





2 opmerkingen:

  1. De hand vol rust. Wat een diepe troost ligt er in die doorboorde handen vol rust. Moge de Heer ons inderdaad bevrijden van het harde vuistwerk en onze handen ook maken tot milde handen vol rust. Mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Freddy, dat u uw handen gebruikt om in deze reactie uw liefde voor de Heer neer te schrijven en troost put uit Zijn doorboorde Handen vol rust!

    BeantwoordenVerwijderen