dinsdag 28 oktober 2014

Bijzondere positie (leesrooster)


Bijzondere positie
 
Deuteronomium 7: 1-11 

Deuteronomium 7: 6 Jullie zijn een heilig volk, het volk van de Heer. Hij heeft jullie uitgekozen. Jullie zijn bijzonder voor Hem, meer dan de andere volken op aarde. Jullie zijn voor Hem een kostbaar bezit.

In dit gedeelte gaat het over een bijzonder volk dat van God een bijzondere positie heeft gekregen. Wie krijgt er in onze wereld een bijzondere plaats toebedeeld? Dat zijn toch zeker wel bijvoorbeeld de “Koningen” of de “Koningskinderen” of de “Machtsbekleders” in het algemeen in scholen, steden, gemeentes, parochies enz.

Maar het herinnert me hier aan een tekst uit de bijbel : Johannes 19: 11 waar Jezus antwoordde aan Pilatus: U hebt geen macht over mij, behalve de macht die God aan u gegeven heeft.

Het is God die de machtsposities uitdeelt aan wie Hij wil.

In het Oude Testament zien we dat Het Joodse Volk een volk was dat door God was uitgekozen om zijn kostbaar bezit te zijn. Ze waren voor Hem bijzonder en God was met zijn volk…zolang dat volk natuurlijk de regels volgde die Hij hen oplegde. We zouden het kunnen vergelijken met een vader tegenover zijn kinderen…de vader verlangt toch ook dat zijn kinderen zullen luisteren naar de gezinsregels, nietwaar! De vader houdt van zijn kinderen…ze behoren tot zijn gezin en de vader verlangt dat zijn kinderen ook van hem houden… zo is het ook met onze Hemelse Vader.

In het Nieuwe Testament zien we echter dat ook Het Heidense Volk tot Volk van God kan uitgekozen worden …maar dan moeten ze wel gaan geloven in het “offerlam” dus in”De Messias of De Verlosser: Jezus Christus .We kunnen dat lezen in Efeziërs 2:12-13 want in vers 12 staat dat dit volk was uitgesloten van het burgerrecht van Israël en vreemd was aan de verbonden van de beloftes, dat ze zonder hoop en zonder God in de wereld leefden…maar in vers 13 staat dat ze in Christus Jezus dichtbij zijn gekomen, zij die eerst veraf waren zijn dichtbij gekomen door “het bloed van Christus” en vanaf vers 14 kunnen we dan vervolgens nog lezen dat Jezus Christus “onze vrede” is! Het is Jezus Christus die de tussenmuur heeft weggebroken, die scheiding maakte en de vijandschap gedood heeft, want door “de Geest” zijn we nu tot één lichaam gemaakt en allebei krijgen we nu de toegang tot de Vader en allebei zijn we nu “medeburgers van de heiligen en HUISGENOTEN GODS” dat gebouwd is op het fundament van de apostelen en de profeten, terwijl Jezus Christus de hoeksteen is. 

En tot slot mag ik mezelf rekenen bij de “Koningskinderen”. Waarom?  

in 1 Petrus 2:7 mag ik lezen: Voor jullie is Jezus Christus de kostbare steen die God uitgekozen heeft. Want jullie geloven in Hem. 

in 1 Petrus 2:9 mag ik lezen: Jullie zijn door God uitgekozen en jullie horen bij Hem. Nu zijn jullie een heilig volk, een volk van priesters. God heeft jullie uit de duisternis geroepen om te leven in zijn schitterende licht. Nu kunnen jullie iedereen vertellen over de grote wonderen van God. 

in 1 Petrus 2:10 mag ik lezen: Ooit waren jullie niet eens volk van God, maar nu zijn jullie ook het volk van God. Ooit was er niemand die voor jullie zorgde. Nu zorgt God ook voor jullie. 

Wij mogen God dankbaar zijn dat Hij ons bevrijd heeft van de slavernij van de zonde, zoals Hij vroeger het Israëlitische volk bevrijd heeft uit de slavernij van Egypte.

Hij heeft zijn Zoon, de Heer Jezus Christus gestuurd als onze Verlosser. Jezus Christus  is onze “vrede”. Hij voert ons naar zijn “Beloofde Land”, want Hij is de Machtige en de enige God. Hij heeft ons geleid uit de duisternis naar zijn Wonderbaar Licht. Zijn Woord is daarbij een lamp voor onze voet, zodat wij onze voeten niet zullen stoten aan “De Hoeksteen”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten