dinsdag 13 oktober 2015

Wat zie ik? Overdenking: Jesaja 28:1-6


Wat zie ik? Overdenking: Jesaja 28:1-6 

Wee de trotse kroon
Jesaja 28:1: Wee de trotse kroon van Efraïms beschonkenen, de afvallende bloem: het prachtig hoofdsieraad van het vruchtbare dal van wie door de wijn zijn overmand. 
 
Vooral de woordjes “trots” en “afvallende bloem” trekken hier mijn aandacht!
De mens mag geen trotse houding aan de dag leggen…want dan zal hij zijn als een afvallende bloem!
Hoogmoed komt voor de val!
In de tijd van Jezus waren het niet de tollenaars of de hoeren waar Hij, Gods Zoon, het moeilijk mee had…neen het waren de Joodse “leiders” , die Hem steeds met een trotse houding tegemoet traden!
De mens zal met al zijn pracht en praal geen stand kunnen houden in deze boze wereld…de mens die geen rekening houdt met God zal zijn als de beesten, die vergaan!

Bij ons thuis hing er in onze woonkamer een spreuk: Bloemen verwelken, scheepjes vergaan, maar “de liefde” zal eeuwig blijven bestaan! En daar gaat het om: liefde tonen!

Jezus Christus droeg geen trotse kroon… Hij droeg “de doornenkroon”. En daarmee betoonde Hij zijn liefde voor de mensheid! Hij was de “nederige roos: geplukt en weggegooid!”

Maar eens komt Hij terug als koning gekroond! En diegenen, die in Hem geloven, ontvangen zelf ook een koningskroon…maar wee, wee, wee hun die Hem verwerpen!
Wee hun, die “De mooiste bloem op aarde”: Jezus Christus dus, omdat Hij de mooiste en meest volmaakte mens is geweest, verwerpen of weggooien in hun leven…want dan zal Hij “hun kroon” afnemen!
In de bijbel staat geschreven dat God de mens ziet als “de kroon van zijn schepping”!
 
Het is het bloed van Jezus Christus dat slechts de zonde wegneemt . Zijn doornenkroon, zijn kruislijden bracht opnieuw verzoening voor de mens!
De bloedbeker wijn die Hij dronk dat was “het leven voor de mens” en “het nieuwe verbond”. En wij mogen tot op de dag van vandaag daaraan nog steeds herinnerd worden…want zijn vlees en zijn bloed zijn ware spijs en ware drank dat de mens voor eeuwig het leven schenkt…en dat is geen sprookje!

Maar wee de mens die Hem verraadt! 

Beschonkenen…door de wijn overmand.
Jesaja 28:3 Wijn of sterke drank kan heel wat onheil aanrichten. Het denken van de mens wordt zodanig aangetast dat men zichzelf niet meer is en dingen doet waarvan hij of zij zich later schaamt, wanneer ze terug nuchter zijn. Ook de bijbel waarschuwt ervoor om niet te diep in het glas te kijken! Verderop in Jesaja 28:7 zien we het resultaat: De leiders, de priesters en profeten, die dat deden: zij tuimelen en waggelen bij een gezicht en zijn verward en wankelen bij een rechtspraak en de tafels zijn vol van walgelijk uitbraaksel…er is geen plek meer over…zij zullen achterwaarts struikelen en te pletter vallen, verstrikt en gevangen worden genomen!

In Jesaja 28: 15 wat verderop dus, zien we dat God hen toespreekt omdat zij daardoor eigenlijk een verbond met de dood sluiten doordat ze zich bedwelmen met drank! 

Beschonkenen: Het deed me eigenlijk ook wel wat denken aan het begin van het boek “Handelingen” waar de apostelen met Pinksteren vervuld werden door de Heilige Geest en dat tongen van vuur zich op hen vertoonden en dat zij enthousiast begonnen te spreken …maar waar er sommigen met hen begonnen te spotten en zegden: ze hebben te veel zoete wijn gehad . (Hand.2:13) …maar Petrus veklaarde daarna in Hand. 2:15 dat ze niet dronken waren!
Mensen kunnen ook veranderen door toedoen van de Heilige Geest…mensen spreken en handelen dan vanuit Gods kracht…maar het is geheel iets anders dan “beschonken zijn”! 

Prachtig  hoofdsieraad
Jesaja 28:4 In dit gedeelte zie ik dat Efraïm wordt vergeleken met het prachtig hoofdsieraad op het hoofd van het vruchtbare dal,…

De priesters moesten steeds hun hoofd omwinden met een prachtig hoofdsieraad, want dat had God hen opgedragen. Zij waren de leiders die een speciale taak hadden gekregen van God. Zij moesten ervoor zorgen dat zij als “hoofden” of “als goede leiders” fungeerden voor het volk. De hogepriester en de priesters moesten het volk “heiligen” en zorgen dat de offers op de juiste manier werden gebracht. Op die manier werd er een vruchtbaar leven gegarandeerd.

In psalm 23 mogen we lezen: De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets…zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij. 

Onze God wil dat zijn land en zijn volk een vruchtbaar land en vruchtbaar volk is! Dat heeft Hij reeds in het begin van de bijbel laten weten: Genesis 1:28 Weest vruchtbaar en wordt talrijk, vervult de aarde en onderwerpt haar enz.Dat waren Gods woorden aan de man en de vrouw , die Hij had geschapen naar zijn beeld! 

Maar in dit gedeelte van Jesaja zie ik dat het Efraïm zal vergaan als met een vroege vijg, die reeds voor de oogst zomaar uit de hand wordt opgeslokt!
Jezus Christus is de “eerstgeborene” en Hij is het die de wereld zal oordelen!
Hij is als de vijgenboom, die eerst bloeit in de lente. Hij wil dat er vruchten aanhangen.

Lucas 3:8 zegt: Brengt dan vruchten voort die aan de bekering beantwoorden. In vers 9 gaat Hij verder met te zeggen dat de bijl reeds aan de wortel ligt. Jezus heeft zelfs een vijgenboom vervloekt omdat deze geen vruchten droeg.

In Johannes 15:6 staat : Wie in Mij niet blijft, is buitengeworpen als de rank en is verdord, en men verzamelt ze en werpt ze in het vuur en zij worden verbrand. 
 
Jezus zelf is het waarop de sierlijke kroon zal zijn en de prachtige diadeem voor de rest van zijn volk dat met heldenmoed de vijand uit de stad verdrijft! 

Jesaja 28:2 beschrijft Jezus Christus als Iemand die sterk is als een hevige hagelbui, een welvelwind, krachtig als een kolkende watermassa die met zijn machtige hand alles omver zal stoten!

Jesaja 28:3 zegt dat de trotse kroon van de dronkaards zal worden vertrapt. 

Gebed:
Heer help mij te bewaren voor trots en steeds nuchter te blijven doorgaan om te wandelen door de Geest en dicht bij U te blijven en in U, zodat niemand mijn kroon kan nemen, die U voor mij hebt weggelegd. Help mij om goede vruchten te dragen en te putten uit de enige echte levensboom: Jezus Christus! 

1 opmerking:

  1. Priesters met een prachtig hoofdsieraad dat getuigt van Gods genade en van de doornenkroon.

    BeantwoordenVerwijderen