dinsdag 19 april 2016

Bijbeloverdenking + haiku: Hun eigen wegen


Haiku

Hun eigen wegen
waren een ijdel bedrijf
van offers brengen. 

Maria Segers  19/4/2016
Handelingen 14:15 en 16 

Bijbeloverdenking: Hand. 14:8-20 

Handelingen 14:15 en 16
…roepende: Mannen, wat doet gij daar? Ook wij zijn maar zwakke mensen zoals gij en verkondigen u, dat gij u van dit ijdel bedrijf moet bekeren tot de levende God, die de hemel, de aarde en de zee en al wat erin is gemaakt heeft. hij heeft ten tijde der geslachten, die achter ons liggen, alle volken op hun eigen wegen laten gaan en toch… 

Hun eigen wegen zijn verschillend van Gods wegen.
In dit gedeelte zien we dat Paulus en Barnabas worden aanzien voor “goden die in mensengedaante tot hen zijn neergedaald”. Ze hebben gezien dat Paulus een man kon genezen, die vanaf zijn geboorte verlamd was en niet kon lopen. We mogen echter ook lezen dat Paulus “het geloof” van die verlamde zag en erop vertrouwde dat hij kon genezen …want deze man had aandachtig naar “het evangelie “ geluisterd dat Paulus had uitgelegd (vers 9).
Maar de priester en de scharen, die dit wonder hadden gezien, brachten offerstieren en kransen en legden ze neer bij het poortgebouw. Ze noemden Barnabas naar de god: Zeus en Paulus naar de god: Hermes! 

Hun eigen wegen zijn verschillend van de weg die Paulus en Barnabas willen gaan. Paulus overtuigt hen van het feit dat ze ook maar “zwakke mensen zijn zoals zij”…maar dat ze dus al dat offergedoe niet fijn vinden en noemen het “een ijdel bedrijf “ (vers 15) . Paulus raadt hen aan om zich te “bekeren tot de levende God, die de hemel, de aarde en de zee en al wat daarin is gemaakt heeft”. Deze God is de ware God, die ze moeten aanbidden en aan wie ze de “lofoffers van hun lippen als dankbaarheid mogen geven!”  (Hebreeën 13: 15) 

Hun eigen wegen heeft God gezien en hoewel deze wegen niet goed waren, heeft God toch aan hen welgedaan, want Hij schonk hen regen en vruchtbare tijden en overvloed van spijs en vrolijkheid (vers 17).
Ook wij leven nu momenteel in “de genadetijd” en Hij laat het regenen over goeden en slechten…maar eens komt de dag dat er onderscheid zal worden gemaakt tussen wie zich heeft gekeerd tot God of wie zich van Hem heeft afgekeerd…nu is de dag dat we ons tot Hem kunnen richten!
Psalm 90:12 zegt:  Leer ons zo onze dagen tellen dat wij een wijs hart bekomen.
Ondanks dat Paulus hen leert om zich af te keren van offers te brengen voor hen, maar zich zouden moeten bekeren tot de “Levende God”…lezen we dat Paulus de scharen toch maar ternauwernood kon weerhouden van aan hen te offeren! 

Hun eigen wegen zijn ook verschillend van die van elkaar, want we kunnen lezen dat er Joden kwamen uit Antiochië en Iconium en die trachtten de scharen “om te praten” en ze “stenigden” Paulus en “sleepten hem weg uit de stad, omdat ze dachten dat hij dood was”.
Maar…we mogen ook opmerken dat God bescherming biedt aan Paulus, want “de discipelen omringden Paulus” waardoor hij terug opstaat!  Hij gaat zelfs de stad terug binnen (vers 19). We mogen dus ook terecht opmerken dat het belangrijk is dat "de gemeenteleden" elkaar helpen in moeilijke omstandigheden. Jezus heeft ons ook geleerd: "Waar twee of meer in mijn Naam verenigd zijn, daar ben Ik in hun midden!"
De volgende dag vertrekt hij samen met Barnabas terug verder naar de stad Derbe om dan daar weer het evangelie te gaan verkondigen! 

Gebed:

Bedankt, hemelse Vader, omdat U ons leert om U alleen te aanbidden en niet op mensen of om op onze eigen wegen te vertrouwen. Ons eigen inzicht faalt telkens weer en alleen bij U is ware wijsheid te vinden. U leerde ons lopen en te wandelen op uw wegen en daarbij te vertrouwen op de Leidsman en Voleinder van ons geloof: de Here Jezus, die om de vreugde die voor Hem lag het kruis op zich heeft genomen, de schande niet achtende, en gezeten is ter rechterzijde van de troon Gods.
Help mij Heer om mijn aandacht alleen maar te vestigen op Hem, die zulk een tegenspraak van zondaren tegen Zich heeft verdragen, opdat ik niet door matheid van ziel zal verslappen!
Moge Uw Woord ons daarbij begeleiden als een lamp voor onze voet en een Licht op ons pad! ...en Heer, help ons om als gelovige discipelen elkaar te omringen in moeilijke omstandigheden en elkaar op te richten of op te bouwen!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten