zondag 13 april 2014

Paasgedicht: De hof +overdenking: Wie is Jezus?


De hof 

Volmaakt begon alles in een hof
Het is heel lang geleden
in Eden 

Onvolmaakt werd het stof
Onkruid.  Het is er nog
heden 

Het is te zien aan het kerkhof
De dood kwam
hier 

Maar Jezus bad in de olijvenhof
Laat dit voorbijgaan
deze beker 

Ik ben toch Koning van het hof
Hij droeg een doornenkroon
werd Zondebok 

Hij moest dragen al de schuld
van de stal tot aan het kruis
werd Paaslam 

Hij is geslagen en heeft ervoor geboet
stortte daarvoor Zijn bloed en
gaf de Geest 

Gebalsemd en gewikkeld in doeken
borg men Hem in een nieuw graf
in de hof van een rijke man 

Na drie dagen werd Hij levend
Zijn werk was volbracht
De steen is weg 

Nu is de hof van Eden
weer in ons midden
hier en heden 

Maria Segers                 24 april 2011

 
Bijbeloverdenking:
Matteus 26:57-75  Wie is Jezus?

vers 59 De overpriesters en de gehele Raad trachtten een vals getuigenis tegen Jezus te vinden om Hem ter dood te brengen, maar zij vonden er geen, hoewel er vele valse getuigen optraden.
vers 60 Maar ten laatste traden er twee op, die verklaarden: Deze heeft gezegd: Ik kan de tempel Gods afbreken en binnen drie dagen opbouwen.

In de hof van de hogepriester Kajafas zat Petrus om de afloop te volgen toen Jezus was gegrepen en was daar dan tussen de dienaars gaan zitten.
De overpriesters en zelfs de gehele Raad waren bijeengekomen en wilden graag een vals getuigenis vinden om Jezus ter dood te veroordelen.

Nochtans konden ze geen enkele aanklacht tegen Hem bedenken.

Het feit dat Hij gezegd had dat Hij de tempel kon afbreken en in drie dagen weer opbouwen was het enige dat ze eigenlijk tegen Hem konden bedenken. Maar ze hadden natuurlijk niet begrepen dat het om Zijn eigen Lichaam ging: Hij moest het werk van Zijn Vader volbrengen door te sterven voor het ganse volk...maar Hij zou ook wél opstaan uit die dood...de dood zou Hem niet kunnen vasthouden! Drie dagen zou Hij in het graf blijven, maar daarna zou Hij terug verrijzen! Hij zal dan daarna terug op de wolken weggevoerd worden naar de hemel, waar Hij vandaan was gekomen...maar Hij komt ook nog terug om als Koning te regeren en Hij komt op dezelfde manier naar beneden als Hij opstijgt...dus op de wolken!

Dat was eigenlijk ook Zijn eigen verklaring in vers 64 dat ze de Mensenzoon zouden zien terugkomen op de wolken van de hemel en dat Hij zou zitten aan de rechterhand van de Machtige! Hij verklaarde eigenlijk dat Hij de Zoon van God was en dus de Christus!

Deze verklaring echter was er voor de hogepriester teveel aan en die scheurde toen zijn klederen omwille van de "Godslastering". Hij had verder geen getuigen meer nodig!
Hij verdiende dus volgens de rest die daar aanwezig waren: de dood!
Toen begon het spektakel los te barsten: ze begonnen Hem te bespotten, te spuwen in Zijn gelaat en Hem met vuisten te slaan...

Het was toen dat ook Petrus als het ware bang werd om herkend te worden, hij wilde zichzelf redden door te beweren dat hij Die Man niet kende...tot driemaal toe verloochende hij Zijn Meester en toen kraaide de haan, net zoals Jezus Zelf had voorspeld! Arme Petrus toch! Maar hoe zouden wij reageren als we zien wat er met Jezus gebeurde?

Zoals ik gisteren reeds schreef, heeft Petrus nog vergeving gekregen voor zijn verloocheningen en kon Hij later nog getuigen dat Jezus waarlijk de Zoon van God was, de Christus die gekomen is als Redder om iedereen die wil, te verlossen van hun zonden!



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten