zaterdag 12 april 2014

Paasgedicht: De Olijfberg + overdenking: wakker geschud


De Olijfberg

De Olijfberg was Zijn geliefde plek
Hij bad, al was Hij zonder vlek
De Leraar, de Beminde en Gehate Man
Het ongezuurd Brood dat kwam en dan

moest Hij als Paaslam worden geslacht
Zijn Vaders werk moest worden volbracht
Nu was het uur van Zijn nacht aangebroken
Vurig heeft Hij Zijn maaltijd in gang gestoken 

Zijn handen braken Zijn lichamelijk brood
Hij zat als Hoofd in het midden heel groot
en toch dronk Hij klein Zijn bloedbeker wijn
die tot Zijn nagedachtenis moest zijn 

van een nieuw verbond met reinigingsbloed
want zelfs niet één, neen niemand is er goed
allen trachten de eerste plaats te krijgen
De Haan brengt torenhoog iedereen tot zwijgen! 

Maria Segers                          3  januari 2011

Bijbeloverdenking:
Matteus 26:30-56
Wakker geschud + Beantwoord geweld niet met geweld

vers 40 en 41 En Hij kwam bij zijn discipelen en vond hen slapende en Hij zeide tot Petrus: Waart gijlieden zo weinig bij machte één uur met mij te waken? Waakt en bidt dat gij niet in verzoeking komt; de geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak.

Allereerst zien we dat in vers 30 staat geschreven dat Jezus eerst nog vooraleer Hij met zijn discipelen vertrekt naar de Olijfberg "de lofzang" zingt! Dat op zich is speciaal! Het geeft ons ook stof tot nadenken...vooraleer wij iets moeilijks moeten gaan doen of als we reeds in een diep dal zitten dat we dan kunnen gaan zingen...zingen brengt rust mee en maakt ons kalm... we zouden kunnen denken aan David die ging zingen en op zijn instrument speelde voor Saul die zeer onrustig was, maar door de muziek kalmeerde Saul steeds weer.

In vers 38 zien we dat Jezus graag had dat zijn drie discipelen met Hem zouden meevoelen en zouden meebidden met Hem. Hier zien we echt wel de menselijke kant van de Heer Jezus : Hij voelde Zich alleen gelaten toen ze in slaap waren gevallen, terwijl Hij toch zoveel afzag door de dood die Hem te wachten stond ... Hij had graag gewild dat ze met Hem zouden gewaakt hebben! Jezus was bang en bedroefd, net als wij, als we moeten lijden... Hij kan daarom meevoelen met ons verdriet in elke situatie die ons hart bezwaard. Hij kan meevoelen met onze emoties. Zelfs moest Hij speciale kracht krijgen door een engel (Lucas 22:43) anders was Hij reeds voor Zijn kruisdood bezweken! Hij heeft gekozen om de beker te drinken die onze redding betekende! Hij gaf Zichzelf totaal over aan de "wil van Zijn Vader" en koos niet om Zijn eigen wil te doen (vers 39)!

Maar Jezus koos er voor om het werk van De Vader te volbrengen! Alles te laten verlopen volgens het plan dat van voor de grondlegging der wereld reeds klaarlag (vers 56).

Toen Judas Hem verraadde met een kus, zei Hij wel: Vriend, waartoe zijt gij hier?
Wij kunnen onzelf eveneens die vraag stellen: waartoe zijn wij hier op deze aarde? Wat is onze taak? Welk plan heeft Hij met ons leven? Hij noemt ons "vrienden", maar kiezen wij Hem ook als vriend in ons leven? Of geven we Hem een verraderskus?
Willen we Hem ook uit ons leven bannen? ...net zoals die hooggeplaatste mannen uit zijn tijd deden! Ze behandelden Hem als een rover, terwijl Hij niets misdaan had!
Hij laat hen allemaal maar begaan... Hij had nochtans de macht om een twaalf legioen engelen op hen af te sturen om hen te vernietigen of te straffen (vers  53).
Jezus echter was zelfs toen nog barmhartig door het rechteroor van de slaaf van de hogepriester, dat Petrus had afgeslagen met zijn zwaard, er weer terug aan te zetten!
Hij wijst er ons op dat wij het zwaard niet moeten grijpen, want anders zullen we door dat zwaard omkomen (vers 52)!
Geen geweld met geweld beantwoorden...niet poets, wederom poets of haat met haat beantwoorden!
Maar nochtans is dat het motto van deze verdorven wereld! Iedereen wil steeds de eerste plaats hebben en koning zijn in zijn eigen leven...ik eerst...ik, ik en nog eens ik...daarom dat er zoveel ruzie is en haat...zelfs in eigen gezin...en dan kan God niet werken...net zoals Hij zelf in zijn eigen familie geen kracht kon doen, omdat ze niet in Hem geloofden.
Petrus , is hier een speciaal voorbeeld! Hij meende zoveel liefde voor Zijn Heer en Meester te hebben dat hij zei: Al zouden allen aan U aanstoot nemen, ik nooit! (vers 33)
Nochtans heeft hij Hem driemaal verloochend!
Hoog van de toren kraaide hij als een haan ...maar ook hij heeft gefaald...zelfs in de hof van olijven viel hij ook in slaap (vers 40) en Jezus moest hem vermanen met de woorden: waakt en bidt dat gij niet in verzoeking komt; de geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak!

Gelukkig kreeg Petrus nog de kans om vergiffenis te vragen aan Jezus nadat Hij uit de dood was opgestaan...want zo vlug als hij kon, was Petrus naar het graf gerend van Jezus en daarna bemerkte Petrus dat Hij was opgestaan, zoals Hij ook tevoren had gezegd en nu vroeg Hij driemaal achter elkaar of hij Hem lief had...en Petrus zei: je weet toch Heer, dat ik je liefheb...en Jezus gaf hem de opdracht mee: weid mijn lammeren en weid mijn schapen!

Gelukkig mogen wij net als Petrus steeds vergiffenis vragen als we iets verkeerd hebben gedaan, want daarvoor stierf nu juist Jezus aan het ruwhouten kruis...maar daar is Hij nu niet meer...want Hij is OPGESTAAN en LEEFT!  Ook ons paaslam is geslacht. Laten we feest vieren en lofliederen zingen voor Hem die al het werk daarvoor heeft volbracht in onze plaats! Halleluia!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten