donderdag 17 april 2014

Paasgedicht: 't Geheim van de Vis + overdenking: Schreeuw in het donker


’t Geheim van de Vis 

Drie dagen en drie nachten zat Jona opgesloten
in de donkere buik van de vis.
Daar werd het geheim ontsloten
van mijn gedicht over licht en duisternis, 

over ’t leven dat zich tegen de dood verzet
voelend de enorme diepte, de immense pijn
schreeuwend, angstig en strijdend in gebed
om uit de schoot van ’t dodenrijk verlost te zijn. 

De Heer van de zee sprak tot de vis
en spuwde Jona uit als teken op aarde.
Het licht brak door in plaats van duisternis.
Lovend besefte hij zijn redding als waarde. 

Daarom buig ik nu mijn knieën voor mijn Koning.
Want  ‘k begrijp hierdoor ’t geheim van de Vis.
‘k Wil Hem mijn dank offeren als beloning
voor de openbaring over licht en duisternis! 

Maria Segers                         16 oktober 2010

 
Bijbeloverdenking:
Matteüs 27: 45-56  Schreeuw in het donker

vers 45 en 46 En vanaf het zesde uur af kwam er duisternis over het gehele land tot het negende uur. Omstreeks het negende uur riep Jezus met luider stem: Eli, Eli, lama sabachthani? Dat is: Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?

Vandaag op Witte donderdag begint voor Jezus de nachtmerrie. Hij wordt bespot, bespuwd, geslagen, gemarteld...de klederen worden van zijn lichaam gerukt, een doornenkroon wordt op zijn hoofd geplaatst en dan moet het ergste nog beginnen...Hij moet Zichzelf voortslepen op zijn eigen kruistocht naar het uiteindelijke kruis, dat zijn dood betekent!
Hierboven lezen we dat Hij daar dan uitschreeuwt: Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?

Ook wij vragen ons soms af waarom wij worden verlaten door God als we door een dal van duisternis worden gebracht door het lot van lijden, van echtscheiding, van misbruik, van eenzaamheid, van ziekte die ongeneeslijk is, met de dood worden geconfronteerd, door pesterijen of misdadige gedragingen van anderen moeten gaan enz.
Wij vragen ons soms af of God wel liefde is en waarom Hij niks aan onze omstandigheden veranderd of waarom Hij dat lijden, die donkerheid allemaal toelaat!
Het zijn allemaal wel terechte vragen...maar God heeft reeds "Het Licht gezonden" voor elke schreeuw in het donker"!

Jezus zei reeds toen de scharen in zijn tijd te hoop liepen met een vraag om een "wonderteken" dat ze geen ander teken zouden ontvangen dan gelijk Jona een teken was geworden voor de Ninevieten, dat zo ook de Zoon des mensen een teken zal zijn voor hen!
(Lucas 11:30)

Het hoeft voor ons niet  donker te blijven, want Jezus is gekomen als "HET LICHT" van deze wereld om de mensen te redden van hun zonden. Jezus betekent: Hij redt!
In vers 51 lezen we iets speciaals in dit gedeelte. Er staat geschreven dat het voorhangsel van de tempel scheurde van "boven naar beneden"...in de (Hebreeënbrief 10 vers 19-22 )kunnen we lezen dat het hier gaat over "Zijn vlees" dat scheurde en dat we daarom nu rechtstreeks in het heiligdom mogen ingaan langs "DE NIEUWE EN LEVENDE WEG". Jezus is De Hogepriester die op allle dingen op dezelfde wijze als wij is verzocht geweest, maar Hij heeft nooit gezondigd...Hij is daarom de enige die ons tot bij God kan brengen! Er is NIEMAND ANDERS DAN HIJ die ons uit onze donkerheid kan leiden. Hij alleen is degene op wie onze ogen moeten gericht worden, want ook Hijzelf keek naar de vreugde die voor Hem lag en heeft zo de zondaren tegen zich verdragen en zijn kruis gedragen! (Hebr. 12:2)

Hij weet wat het betekent "een kruis te dragen". Hij heeft smeekbeden en tranen geofferd staat geschreven en zo ook de "gehoorzaamheid geleerd uit het lijden" en zo is Hij de oorzaak van ons heil geworden! (Hebr. 5:7-9) Hij kan ons barmhartigheid en genade schenken op Zijn tijd. Als wij tot Hem roepen in het donker, zal Hij naar ons horen en ons helpen, want dat heeft Hij beloofd aan allen die in Zijn Naam geloven en op Hem hun vertrouwen stellen!

1 opmerking:

  1. Wat een voorrecht voor ieder van ons die op Hem zijn geloof bouwt, ons is geopenbaard de nieuwe en levende weg naar de Vader. Hij is onze Hogepriester geworden, wij hebben rechtstreeks toegang tot de Vader gekregen door het volmaakte offer van de Heer Jezus.
    Laat ons daar aan denken, niet alleen in de paasperiode, maar alle dagen.

    BeantwoordenVerwijderen