maandag 1 december 2014

Inspanningsverplichting (leesrooster)


Inspanningsverplichting
2 Petrus 1:1-11  

2 Petrus 1: 1  Simeon Petrus, een dienstknecht en apostel van Jezus Christus, aan hen, die een even kostbaar geloof als wij hebben verkregen door de gerechtigheid van onze God en Heiland, Jezus Christus. 

De vraag die we hier kunnen stellen is: Wanneer zijn we “verplicht” een “inspanning” te leveren?

Zelf heb ik in het lagere onderwijs gestaan. De leerlingen waren verplicht om naar school te gaan tot de leeftijd van 12 jaar! Waarom? De schoolwet van ons land verlangt dat, omdat er een basiskennis nodig is in verband met schrijven, lezen, rekenen om in het gewone dagelijkse leven later als volwassene zijn plan te kunnen trekken.

Zo kunnen we nog verdergaan…als huismoeder is het belangrijk om het als een plicht te aanvaarden inspanningen te leveren wat het huis of het huishouden betreft…anders lopen er veel dingen mis in het gezin!

Ook de huisvader is verplicht daarvoor het nodige geld te verdienen en gaat dus uit werken, zodat er brood op de plank kan komen, bij manier van spreken…dat werken buitenshuis vraagt van de vader de plicht om ook daar inspanningen voor te leveren, anders zal er geen geld in het schuifje komen! 

In dit gedeelte zien we om te beginnen dat het hier gaat over mensen, die tot het geloof zijn gekomen door de gerechtigheid van de God en Heiland Jezus Christus (vers 1)!

We weten dat Jezus Christus door zijn kostbaar bloed, als van een vlekkeloos en onberispelijk lam, ons heeft gekocht en betaald  (1 Petrus 1:18) en het is dus wel belangrijk dat we “weten” dat niet onze eigen inspanningen of gerechtigheden ons in Zijn Koninkrijk zullen brengen…de bijbel leert héél duidelijk dat we niet tot geloof zijn gekomen door onze werken maar het is “een gave van God” … Hij is het die ons geroepen en uitgekozen heeft!

Het is belangrijk dat we dit gedeelte lezen vanuit het perspectief van mensen die reeds tot geloof zijn gekomen…net zoals in vers 1 staat geschreven over Simeon Petrus! 

Maar waarom zou God dan van ons, die geloven, nog “inspanningen vragen?”
Die inspanningen vraagt God voor ons eigen welzijn. We kunnen het als een plicht beschouwen tegenover onszelf! Als we meer willen te weten komen over onze Heiland, als we in moeilijkheden willen kunnen standhouden of leren volharden, als we een zondeloos leven willen leren leiden, zodat we meer een meer op de Heer Jezus Zelf willen gaan gelijken, als we meer inzicht en kennis willen verkrijgen…dan is het noodzakelijk om daarvoor “een inspanning te doen”!

We zullen nooit in de hoge school geraken of in een universiteit, als we dat graag willen bereiken, zonder daarvoor de nodige inspanning te leveren die daarvoor nodig is.

Zaad kan ook pas vruchtbaar worden als het valt op goede grond!

Zo is het ook met ons geloof: het kan pas vruchten dragen als het zijn Wortel heeft gevonden in Jezus Christus! Hij is het die in ons alles doet medewerken ten goede…en Hij werkt zelfs het willen en het werken in ons uit …maar Hij vraagt wel “een inspanning van onze kant” namelijk Hij vraagt wel om de grond “te bewerken”! (Filippenzen 2:12)

Hij wil dat we weten dat wij alles hebben verkregen door zijn goddelijke macht en dat Hij ons met vele kostbare beloften heeft begiftigd en dat Hij ons geroepen heeft door Zijn wonderbaarlijke kracht.

Hij wil daarom dat wij ons onbesmet van de wereld wil bewaren!  Dat we ons daarvoor inspannen, omdat we deel hebben gekregen aan zijn goddelijke natuur! Hij wil graag dat we een deugdzaam leven leiden en ons leren beheersen als we door moeilijkheden gaan. Hij wil graag dat we het niet opgeven maar soms geduldig lijden verdragen, zelfs als we ten onrechte worden beschuldigd…Hij wil dat we onze roeping waar maken en toonbaar maken aan onze broers en zusters, ja iedereen lief te hebben, zoals Hij ons heeft liefgehad en Zichzelf heeft gegeven om de mensen de kunnen redden van hun ongerechtigheden. God wil ons voor struikelen behoeden en daarom is het nodig dat we zelf op onze hoede zijn voor alles wat ons kan “besmetten” en voor “wereldse begeerten”…want God wil dat we “onbelemmerd toegang krijgen tot Zijn eeuwig koninkrijk”.  

Moge ons gebed daarom zijn:
Laten we niet kortzichtig zijn, of blind, zodat we de reiniging van onze vroegere zonden vergeten, maar Hem van harte dienstbaar zijn en al de inspanningen leveren die daarvoor nodig zijn, want dat zijn we Hem verplicht omdat we van Hem houden, want Hij hield in alles eerst veel meer van ons!

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten