dinsdag 4 oktober 2016

Reisvaardig gemaakt... Gen. 31:17-35 Overdenking + haiku

Overdenking: Genesis 31:17-35

Haiku

Reisvaardig gemaakt
dreef hij zijn eigendom voort
naar zijn vaderland.

Maria Segers        4 oktober 2016
n.a.v. Gen. 31:17-18

Reisvaardig gemaakt: Als mensen op reis vertrekken dan worden de valiezen in orde gemaakt. Alles wordt in gereedheid gebracht om niets in het huis achter te laten dat voor narigheid kan zorgen ondertussen. Planten die water nodig hebben bv. wordt aan de gebuur of een vertrouwde toevertrouwd of het ledigen van de brievenbus of het in de gaten gehouden van verdachtmakingen. De ijskast wordt voor een stuk leeggemaakt, zodat niets kan bederven. De electriciteit wordt zelfs soms uitgeschakeld of de watervoorziening als de reis lang zal duren.
Alle benodigheden worden voorzien, die tijdens de reis en daarna ook nodig zijn als de reis wordt beëindigd.
De ticketten die nodig zijn voor een lange reis, moeten op voorhand reeds geregeld zijn en niets moet zomaar aan het toeval worden overgelaten. Hals over kop vertrekken...zal voor de nodige fiasco's zorgen!
Mijn zus: haar thuisland is België, maar ze heeft er voor gekozen om God te dienen in Afrika. Ze moest enkele weken terug hier in België zijn voor haar gezondheid. Gisteren hebben we met alle broers en zusters samen haar verjaardag mogen vieren! Het was een verrassingsfeest voor haar...maar op 8 oktober zal ze weer vertrekken naar Afrika. Ze heeft zich nu reeds reisvaardig gemaakt en ze is van alles voorzien om het ginder in Afrika haar naasten naar de zin de maken en te verheugen met o.a. chocolaatjes en andere lekkere dingen ! Het siert haar dat ze altijd begaan is met het lot van andere mensen. Ze kiest ervoor om "liefde uit te stralen en mensen bijeen te vergaderen waar ze kan" ...ze is bijna een kleine moeder Theresa en zo voelt ze zich ook geroepen door God! Wij zijn altijd blij geweest als we haar nog eens konden ontmoeten in haar eigen vaderland...maar steeds sleurt ze valiezen mee terug van dingen die ze hier in België ontving om ze dan in Afrika te kunnen verdelen!

Dreef hij zijn eigendom voort: Ieder mens is eigendom van God. Niemand is van zichzelf, maar wij zijn allemaal van Zijn geslacht. Wij zijn zijn schepselen. Hij heeft ons geschapen en Hem behoren wij toe.
Jacob had Laban gediend en had daardoor eigendom verworven: hij had voor zijn vrouw(en) gewerkt telkens zeven jaar en ook had hij kinderen verkregen met Gods hulp. Hij had zich ook kudden vee verworven en nu wou hij er terug mee vertrekken naar zijn vaderland in Kanaän.
God Zelf heeft zich ook een bruid verworven: nl. de gemeente van God = allen die in Hem en in Zijn Naam geloven!
God heeft ook zo de mens gediend toen Hij op aarde kwam als de Emmanuel: God met ons...in de gestalte van Jezus Christus. Hij is arm geworden om de mensen rijk te maken. Hij stierf op het kruis er werd door Zijn Vader verlaten daar omdat Hij op dat moment "tot zonde werd gemaakt". Hij heeft daar als "Het Lam van God" de zonden van de wereld op Zich genomen. Al de schuld werd op zijn schouders geladen. Dat was een zwaar valies met zonden en ziekten volgeladen van alle mensen. Hij is er zelfs driemaal onder bezweken, onder die zware last en nochtans had hij Zelf geen enkele zonde gedaan. Hij was onschuldig. Hij droeg alles gewillig en Hij heeft het volbracht tot op het einde omdat Hij van alle mensen houdt.

Naar zijn vaderland: In dit gedeelte van Genesis wilde Jacob terug naar huis keren, omdat hij verschillende keren bedrogen was geworden door Laban. Hij was dus eigenlijk niet fair behandeld! Hierbij moet ik ook denken aan "vluchtelingen"...die naar een vreemd land vluchten om dat er in eigen land soms de bommen en kogels rond hun oren vliegen. Ze willen eindelijk een goed leven kunnen opbouwen.
Het doet me ook denken aan de Heer Jezus, die van in het begin reeds op de vlucht was met Maria en Jozef naar Egypte, want koning Herodus wilde Hem doden. Maar Jezus hebben ze gedood. Zelfs zijn eigen volk heeft Hem niet willen erkennen als de Messias, als De Redder. Maar Hij is opgestaan uit de dood en steeg op ten hemel, naar Zijn Vader, naar Zijn thuisland!
Nu zit Hij aan de rechterhand van Zijn Vader en vandaar zal Hij terugkomen om te oordelen: levenden en doden en eens zal elke knie moeten buigen voor Hem alleen!
Ook wij mogen als "christenen" voortgedreven worden als zijn eigen verworven kuddeke, want wij zijn ook de schapen van zijn Hand! Ooit komen we aan in ons Vaderland! Dan zijn we eindelijk thuis en zelfs dan mogen we loon ontvangen, die we eigenlijk niet verdienen...want we zijn slechts slaven van Hem, die ons heeft gekocht en betaald!




1 opmerking:

  1. Mooie gelijkenis met God die zijn kudde naar de hemel wil brengen en wat wij doen als we vertrekken. Mooie haiku!

    BeantwoordenVerwijderen