maandag 24 augustus 2015

De geschiedenisles: Vergeet Zijn werk niet! Psalm 78:1-31

Haiku's

Vergeet Zijn werk niet.
Bewaar al Zijn geboden
Vertel het steeds voort!

Hij deed wonderen.
Hij was bij hen dag en nacht
tot getuigenis!

Hij bood Zijn hulp aan.
Al bleef Hij voor hen zorgen,
ze zondigden voort.

Maria Segers   n.a.v. Psalm 22

Bijbelleesrooster: Psalm 78:1-31

Psalm 78: 22 Omdat zij in God niet geloofden en op God niet vertrouwden...

In psalm 78 vers 21 staat: Daarom werd de Here, toen Hij het hoorde, verbolgen, en een vuur ontbrandde tegen Jacob, ook verhief zich toorn tegen Israƫl!

God had zijn volk uit de slavernij van Egypte geleid en wilde hen graag brengen naar "het beloofde land"...een land dat zou vloeien van melk en honing!
Maar eerst moesten zij door de woestijn!
God stelt de mens op de proef om te zien wat er in hun hart is!
God wil graag zorgen voor zijn volk, voor de mensen, die Hij heeft geschapen. Hij biedt steeds in alles Zijn hulp en voorzieningen aan. Hij wil hen eten en drinken geven en onderdak enz. Maar Hij wil graag dat de mensen op Hem hun vertrouwen zullen stellen en Hij wil niet dat ze op hun eigen inzichten zullen steunen!

In de woestijn vragen de mensen zich af hoe God nu voor hen zal zorgen, hoe Hij voor eten en drinken kan zorgen in zulke wildernis en droogte en hitte bovendien!
Maar God schenkt hen alles wat ze nodig hebben en doet water stromen uit rotsen, waardoor er rivieren ontspringen en hen voorziet van voldoende water ter verfrissing! Hij leidt hen dag en nacht en ...de wolk in de dag en het vurig licht in de nacht. Hij doet tal van wonderen...Hij splijt zelfs de zee, zodat het water langs beide zijden omhoog gaat staan en baant zo voor zijn volk een weg door de zee!

Maar dan zien we in vers 17 staan: Maar ze bleven verder tegen Hem zondigen!
Ze twijfelen eraan dat God in deze woestijn wel voor hun eten kan zorgen en voor voldoende drinkwater!
Maar natuurlijk kan God daarin voorzien en Hij doet het dan nog ook...maar Hij werd wel eerst toornig, omdat zijn volk daarvoor niet op Hem hun vertrouwen stelde. Hij zorgde voor hen "tot verzadiging toe" lezen we in vers 29!

Gebed: O Here God, help ons om niet op onze eigen inzichten te vertrouwen, maar alleen maar onze ogen te richten op U, die voor ons wil zorgen in alle omstandigheden. U hebt gezegd: zoekt de dingen, die boven zijn en niet de dingen die beneden zijn en de rest zal u bovendien geschonken worden! Bedankt, O God, dat U voor ons de weg hebt gebaand, want Uw Zoon: de Heer Jezus Christus leidt ons en bidt zelfs voor ons dag en nacht! Hij is de enige Weg en Hij schenkt ons overvloedig water uit Zijn bron... Hij is onze Rots, die met ons meegaat en voor verfrissing zorgt in ons leven. Mogen wij Zijn werk, dat Hij heeft volbracht aan het kruis nooit vergeten en voort vertellen aan ons nageslacht dat Hij is opgestaan uit de dood en ons brengt naar "Zijn beloofde Land" ! Hij is het brood dat uit de hemel is neergedaald! Hij is het die ons heeft overgebracht uit de slavernij van de zonde naar Zijn vrijheid en Koninkrijk!
Hij wil ons geven iedere dag Zijn levend water dat stroomt uit Zijn heilsrivier. Bedankt, o God dat U ons met Uw Woord ook wil verlichten en met Uw Heilige Geest ons wil leiden doorheen soms diepe dalen en het dorre woestijnleven!
  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten