woensdag 23 november 2016

Haiku: De Leeuw van Juda...Genesis 49:1-13

Haiku

De Leeuw van Juda
waarvan de scepter nooit wijkt
was zwart, rood en wit.

Maria Segers      23/11/2016
n.a.v. Genesis 10-12



Overdenking: Genesis 49:1-13
Schijnwerper op Juda

Genesis 49: 10-13 De scepter zal van Juda niet wijken, noch de heersersstaf tussen zijn voeten, totdat Silo komt, en Hem zullen de volken gehoorzaam zijn. Hij zal zijn ezel aan de wijnstok binden en het jong zijner ezelin aan de wingerd; hij zal zijn kleed in wijn wassen en in druivebloed zijn gewaad. Hij zal donkerder van ogen zijn dan wijn en witter van tanden dan melk.

De Leeuw van Juda: In dit gedeelte van Genesis spreekt Jacob tegenover zijn zonen zijn laatste woorden uit. Hij overloopt zo van de eerstgeborene af en maakt hen duidelijk wat in de toekomst over hen zal komen! Jacob zegende hier zijn zonen één voor één. Israël: Jacob was hier een visionair!
Juda, de vierde zoon krijgt een speciale boodschap te horen nl. in vers 8 en 9 begint Jacob met te zeggen:
Juda, u zullen uw broeders loven, uw hand zal zijn op de nek van uw vijanden, voor u zullen de zonen van uw vader zich neerbuigen.
Een leeuwewelp is Juda; na de roof zijt gij omhoog geklommen, mijn zoon; hij kromt zich, legt zich neder als een leeuw of als een leeuwin; wie durft hem opjagen?

In Genesis 49: 10-13 lezen we het vervolg (hierboven geschreven!)
In mijn haiku spreek ik erover dat de scepter nooit zal wijken van Juda. Hier is gesproken met het oog op "Jezus" De Koning der koningen:De Leeuwenkoning!
Jezus die ooit eerst "Het Lam van God" werd dat de zonden van de wereld heeft weggenomen (Johannes 1:29)!
Het Lam dat onschuldig ter slachting werd geleid: beeld van Jezus die stierf aan het kruis en alles werd toen "zwart" ...Hij werd ook door Zijn Vader verlaten, er was een zonsverduistering, buiten werd ook alles zwart, alles werd zwart gekleurd door de zonde, die Jezus, als onschuldige, daar droeg aan het kruis. Hij droeg de vloek, die de mens toekomt. Omdat Hij hen zo liefheeft, is Hij zelf door die hel gegaan, die wij hebben verdiend. Hij droeg onze straf. Hij heeft daarvoor "Zijn wijnrode bloed" gegeven, zijn mantel was met druivebloed gekleurd...maar door Zijn bloed zijn al onze zonden aan dat ruwhouten kruis uitgeboet. Zijn bloed wast al onze zonden schoon! Wij mogen wit worden door zijn lijden en strijden heen. Hij vraagt van ons "belijdenis" van onze zonden. Hij vraagt van ons ook ge"hoor"zaamheid! Hij vraagt dat wij zouden neerknielen uit dankbaarheid voor "het kruisoffer" dat Hij heeft volbracht. Maar Hij is ook opgestaan uit de dood!
Want Hij is de Eeuwige! Hij werd zwart voor ons...maar ook terug wit... Hij was de onschuldige, maar liet Zich veroordelen als de schuldige!

Maar eens komt Hij terug...zoals ik in mijn vorige stukje kort schreef in mijn haikugedicht! Dan komt Hij met zijn Heersersstaf om iedereen te oordelen...want Hij is de enige Ware Koning, De Schepper van elke mens!
Hij wordt de Leeuw van Juda genoemd: Hij is DE LEEUWENKONING! En aan die scepter van Koning komt nooit een einde!
Voor Hem zal elke knie zich moeten buigen. Jezus Christus heeft "de Naam, boven alle Naam gekregen van God De Vader en aan Hem is het ganse oordeel gegeven! (Filipp. 2:9-11)

1 opmerking:

  1. Mooie gedachte, door het bloed (rood) van het Lam van God (Jezus) worden wij gereinigd (wit). Zijn dood (zwart) heft de vijandschap tussen God en mens op.
    Ook mooi uitgebeeld op de foto waar zowel de Leeuw als het Lam bij elkaar liggen (niet bang verslonden te worden), deze spreekt over de vrede die er in de toekomst klaarligt voor de dieren, maar ook wel voor de mensen.
    De profetie die Jacob hier geeft, vinden we eveneens terug in Mat.1:3 waar we mogen lezen dat Jezus uit de stam van Juda zal geboren worden.

    BeantwoordenVerwijderen