zondag 6 november 2016

Haiku: Een bewogen hart... Genesis 43:26-34


Haiku

Een bewogen hart
huilt in zijn binnenkamer
gaat rein naar buiten 

Maria Segers    6/11/2016
n.a.v. Genesis 43:30-31
 
 
Overdenking: Genesis 43:26-34

Genesis 43:30-31 Toen haastte Jozef zich weg, want zijn hart ging in ontroering uit naar zijn broeder, en hij zocht gelegenheid om te wenen; hij trad een kamer in en weende daar. Daarna wies hij zijn gelaat en trad naar buiten, bedwong zichzelf en zei:… 

Een bewogen hart: we zien hier in dit gedeelte dat Jozef ontroerd geraakt over Benjamin, zijn jongste broer! Jozef en Benjamin waren beiden kinderen van Rachel, zijn geliefde vrouw, die hij bovenal bemind had.Er waren nog tien andere kinderen in het huis van Jacob.
Jozef had zijn jongste broer al heel lang niet meer gezien en nu had zijn vader Jacob toch uiteindelijk toestemming gegeven om Benjamin mee te geven naar het land Egypte met de andere broers.

Die broers hadden Jozef vroeger in de put gesmeten en daarna verkocht voor twintig zilverlingen, maar hadden hun vader wijsgemaakt dat hij dood was door “het pronkkleed dat Jacob speciaal had gemaakt voor Jozef” te dompelen in bloed van een bokje! Jacob had natuurlijk schrik dat hij zijn andere, enige geliefde zoon: Benjamin ook nog kwijt zou geraken…maar er was hongersnood in zijn land en ze konden eten vinden in Egypte.  Jozef had erop aangedrongen om Benjamin mee te laten komen!

Niemand van hen wist eigenlijk dat Jozef ervoor had gezorgd dat er in Egypte nu nog schuren vol koren waren opgeslagen na de zeven jaren van overvloed daar…maar nu waren de jaren dus van hongersnood aangebroken!

Iedereen, de ganse wereld kwam naar daar om bij Jozef koren te kopen!

Zijn broers hadden Jozef, die ondertussen “onderkoning van Egypte” was geworden…nog steeds niet herkend!

Zij brachten Jozef het geschenk, dat ze bij zich hadden, en bogen voor hem neer! Jozef vroeg naar hun familiale toestand en of alles nog in orde was met hun vader! Zodra ze toen opnieuw voor hem neerknielden en bogen zag Jozef ook zijn jongste broer Benjamin…en Jozef werd bewogen in zijn hart …en hij haastte zich weg naar een kamer om daar binnen te wenen! Daarna heeft hij zich vermand, zijn gelaat gewassen en ging dan pas terug naar buiten…waar een maaltijd werd gehouden, waar ze tegenover elkander hadden plaatsgenomen van de eerstgeborene af naar de jongste in die volgorde! En ze aten en dronken in overvloed! Zelfs kreeg Benjamin vijfmaal zoveel toegediend als de anderen! 

Haiku:
Bewogen geween
brengt soms mensen op de been
die nood aanvoelen

Gebed:

Hemelse Vader, wat een mooi beeld vinden we hier in dit verhaal terug van Uw Geliefde Zoon: Jezus in wie U een welbehagen hebt!
Als wij nu ook eens zo bewogen zouden worden in ons hart voor U,Heer Jezus,  zoals Jozef voor zijn jongste broer Benjamin…en ook zelfs over zijn andere broers!
Bedankt Heer dat U zelfs nog maaltijd wil houden, wij die U eigenlijk, door al onze fouten, die wij gemaakt hebben en nog doen, aan het kruis hebben genageld. U riep toen nog: Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen! …maar U schonk ons genade en wil ons nog schenken de wensen van ons hart. U komt ons tegemoet, als wij tot U willen naderen…maar U bent ook bewogen over ons en schenkt ons overvloed en leven, U stilt mijn honger en mijn dorst , want U gaf Uw vlees en Uw bloed als eten en drinken …kortom U schonk Uzelf voor alle mensen, omdat U hen liefheeft  allemaal!
Benjamin kreeg een gerecht dat vijfmaal groter was dan dat van zijn broers…hij was de geliefde broer van Jozef…maar hoeveel te meer zouden wij U dan moeten schenken, Heer Jezus, U die “alles hebt gegeven”!

Ik wil voor U neerknielen, Heer en buigen, want U hebt het grootste bewogen hart voor elke mens! Maak mij steeds bewogen voor U!

Hemelse Vader, mag ik mezelf als geschenk aanbieden voor U! Ik ben ontroerd Heer over Uw liefde voor mij. Ik mag in mijn binnenkamer gaan en met U praten en al mijn wensen en verlangens en noden bekendmaken en U luistert en helpt mij…en met een rein, gewassen hart mag ik weer buitengaan en de anderen liefhebben om mij heen. Niemand anders dan U, Heer Jezus, verdient meer van onze liefde dan U!... zoals het eerste gebod dan ook terecht luidt: Bemin God boven alles!!! 

 

 

 

 

 

 

3 opmerkingen:

  1. Een bewogen hart weent zoals Jezus, de geliefde zoon weende. Wat een genade dat Jozef maaltijd wilde houden met zijn broers en zo wil Jezus in ons hart en leven komen om maaltijd te houden. Hij wil ons leven schenken in overvloed. Het is goed om te bidden dat ons hart diezelfde bewogenheid mag kennen voor mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt dat u wil aansporen tot bewogenheid voor mensen in onze gebeden, want dat is zeker iets wat onze Heer Jezus wil. Hijzelf heeft ook ons "vette jaren van overvloed geschonken" ...maar Hij wil zeker dat wij daarvan "delen aan diegenen die honger en dorst lijden". Laten we hen helpen met "ons bewogen hart dat Hij ons schonk"...want Hij heeft ons eerst zelf alles gegeven uit liefde!

    BeantwoordenVerwijderen