woensdag 22 juni 2016

Haiku + overdenking Lucas 9:10-17 Onderdak en spijs...

Haiku

Onderdak en spijs
hebben eenzamen nodig-
Geeft gij hun eten .

Maria Segers
n.a.v. Lucas 9:12b-13

Overdenking: Lucas 9:10-17 Onderdak en spijs...

Onderdak en spijs:dat is wat iedereen nodig heeft als "levensbehoefte". Maar hoeveel mensen moeten dat in onze huidige luxetijd nog ontberen? Dagelijks zien we beelden op T.V. en in het huidige leven dat mensen moeten leren overleven in barre omstandigheden en moeten vluchten zelfs ...omdat ze anders omkomen omdat ze eten missen en omdat hun huizen worden vernield.

Onderdak en spijs: 1 Timotëus 6:7 en 8 schrijft: Want wij hebben niets op aarde meegebracht; wij kunnen er ook niets uit meenemen. Als wij echter onderhoud en onderdak hebben, dan moet ons dat genoeg zijn.
God vraagt dus in zijn woord om "tevreden te zijn met onderhoud en onderdak! Maar wat als sommigen dat toch door omstandigheden moeten missen? Laten we hen dan aan hun lot over? Of zijn we bereid om te delen met wat wij teveel hebben?
Jezus geeft zijn apostelen de opdracht: Geeft gij hun te eten!

Onderdak en spijs: God vraagt nooit meer van ons dan wat we hebben ...ook al is dat weinig! Hier in dit gedeelte lezen we dat de apostelen antwoordden op de vraag van Jezus: "We hebben niet meer dan... vijf broden en twee vissen (Lucas 9:13) maar dit is voor Jezus genoeg om iedereen er mee te voeden tot zelfs verzadiging toe en nog overhielden zelfs: En zij aten en allen werden verzadigd en het overschot werd door hen opgeraapt: twaalf manden met brokken. (Lucas 9:17)
Ja, God vermenigvuldigt wat we van Hem hebben gekregen! Hij wil ook graag dat we wat met onze gaven en talenten doen. Hij wil niet dat we alles maar begraven onder de grond. Neen, als we slechts één talent of gave hebben gekregen, verlangt onze God dat we dat zelf ook trachten te verdubbelen. Ja, "uitdelen" dat is onze opdracht...of het nu om lichamelijk of om geestelijk voedsel gaat, want het is allebei noodzakelijk (zoals ik in een voorafgaand stukje reeds liet weten.)

Onderdak en spijs: we mogen lezen dat het hier gaat om mensen die op een eenzame plaats waren bijeengekomen. De apostelen wilden graag dat ze zouden worden "weggezonden" en dan in de omtrek of naar de hoeven zouden gaan om daar naar onderdak en eten te zoeken.
Maar dat wil Jezus duidelijk niet!
Als mensen eenzaam zijn of op de vlucht dan hebben ze nood aan troost, liefde en medeleven...maar vooral ook levensmiddelen!
Voedselpakketten uitdelen aan de eenzamen of verlatenen is een mooi initiatief voor deze armen...en handen uit de mouwen steken om mee te bouwen aan een leefbaar huis is dan zeker ook raadzaam!

Onderdak en spijs: Jeremia 15:16 schrijft in Gods Woord: Zo vaak  uw woorden gevonden werden, at ik ze op, uw woord was mij tot vreugde en tot blijdschap mijns harten; want Uw naam is over mij uitgeroepen, Here, God der heerscharen.

Gebed:
Heer bedankt dat U mij van alle luxe hebt voorzien. U werd arm en uw moeder werd weggezonden om elders onderdak en eten te gaan vinden. U weet wat het betekent om eenzaam te zijn, want zelfs op het kruis werd U door Uw Vader verlaten... U begrijpt mensen die honger lijden of op de vlucht zijn. Help ons Heer om hen van onderdak en van eten en kleding te helpen voorzien. Help ons om te delen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten