maandag 20 juni 2016

Haiku's + Lucas 8:40-56 Hij vatte haar hand


Haiku

Ze lachten Hem uit
maar door geloof sterf je niet-
Raak Hem aan. Voel kracht! 

Hij vatte haar hand
en zij stond dadelijk op
uit de dood en at! 

Maria Segers
n.a.v. Lucas 8: 53-56
 

Lucas 8:52-53:

Zij lachten Hem uit
Hij vatte haar hand 

Ze lachten Hem uit omdat ze wisten dat zij gestorven was maar Jezus sprak: Weent niet; zij is niet gestorven, maar ze slaapt. ( Lucas 8: 52-53)

Hij vatte haar hand en riep: “Kind, sta op!” En haar geest keerde terug en zij stond dadelijk op en Hij beval, dat men haar te eten zou geven. (Lucas 8: 54-55 ) 

Maar Jezus zei: Iemand heeft Mij aangeraakt, want Ik heb kracht van Mij voelen uitgaan… Toen de vrouw zag, dat ze niet onopgemerkt bleef, kwam ze bevende nader, viel voor Hem neer en verhaalde Hem voor heel het volk, om welke reden zij Hem had aangeraakt en dat ze terstond beter was geworden. En Hij zei tot haar: Dochter, uw geloof heeft u behouden, ga heen in vrede. (Lucas 8: 46-48
 

Hij vatte haar hand: als iemand ziek is…dan is het fijn te weten dat er iemand ons kan verzorgen en ook dat we bij de hand worden genomen als bemoediging, zodat we er niet alleen voor staan. Een kaartje, een etentje brengen, hen vriendelijk toespreken of hen eens een bezoek brengen…het kan helpen! 

Hij vatte haar hand: zo gebeurt het ook dat de hand wordt gevraagd aan de ouders van een jonge vrouw met wie de jonge man wil trouwen. De vrouw bij de hand nemen, zodat ze niet alleen hoeft te gaan door het leven is een heerlijke daad van liefde…de man mag haar beschermer en leider zijn in zijn huwelijk en ze mag hem volgen al de dagen van haar leven, zodat ze één kunnen worden! 

Hij vatte haar hand: zo kan het gebeuren dat iemand valt, zowel lichamelijk als geestelijk, maar dan is het fijn dat iemand je hand grijpt om je weer terug op te richten, zodat je weer opnieuw vast op je voeten kunt staan! 

Hij vatte haar hand: zo kennen we ook wel het verhaal van Petrus die over het water liep naar Jezus toe…maar toen hij op de golven keek, begon hij te zinken…maar dan was er de Hand van Jezus die hem terstond redde! 

Hij vatte haar hand: als iemand wordt gepest op school, of op het werk enz. en als dan iemand een bemoedigende hand aanreikt dan kan dat voor degene, die het leed moet ondergaan een hele opluchting betekenen! Naar iemand omzien, die het moeilijk heeft…dat is het mooiste wat er bestaat…dat heeft nu precies ook Jezus gedaan: Hij gaf zelfs voor ons Zijn leven! 

Hij vatte haar hand: nu in de periode van de examens, kan het heel vermoeiend worden als je moet studeren…maar als dan iemand een kopje thee brengt of eens even voor ontspanning zorgt, of voor stilte of een etentje of een snoepje brengt…het geeft weer nieuw handgevatte moed en energie! 

Hij vatte haar hand: in dit gedeelte zien we een vrouw die niet de hand van Jezus grijpt, maar slechts naar zijn kleed…dat was voor de vrouw genoeg om genezen te worden van haar kwaal! Ze vertrouwde Jezus en Hij had kracht van Zichzelf voelen uitgaan…maar Hij heeft haar nieuwe kracht gegeven en zelfs door haar geloof voor eeuwig vrede geschonken! 

Het kan voor ons ook moed en kracht vergen om iemand te vatten bij de hand, als deze ziek is of het moeilijk heeft: zowel lichamelijk als geestelijk…maar als we een lieflijke “buddy” worden, dan mogen we ook “vrede verspreiden en een lieflijke geur van leven.”

Als we iemand te eten geven, zoals ook in dit gedeelte Jezus beval aan de ouders van het opgewekte meisje (Lucas 8:55-56) dan zullen ook wij versteld staan van het resultaat.

Dat eten kan ook lichamelijk voedsel zijn voor de armen en zo mogen er voedselpakketten worden uitgedeeld waardoor die mensen kunnen overleven…maar het kan evengoed geestelijk voedsel zijn die we mensen kunnen aanbieden door het woord Gods te leren…waardoor ze voor altijd kunnen overleven en behouden worden! 

Gebed: Heer help mij om de hand te vatten van diegenen die dreigen te vergaan of in nood verkeren om dan een handje te helpen: zowel lichamelijk als geestelijk en hen vrede toe te wensen en de kracht van de Heer!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten