dinsdag 21 juni 2016

Haiku's + overdenking Lucas 9:1-9 Hem trachten te zien...


Haiku

Hem trachten te zien
wie gezag en macht uitstraalt
die van boven komt. 

Geroepenen zijn
mensen die gezag en macht
van boven krijgen. 

Maria Segers
n.a.v. Lucas 9:1 +9b 

Overdenking: Lucas 9:1-9 Hem trachten te zien… 

Lucas 9:1 Toen riep Hij de twaalven samen en gaf hun macht en gezag over alle boze geesten en om ziekten te genezen.  

Lucas 9: 9b Wie zou deze zijn, van wie ik zulke dingen hoor? En hij trachtte Hem te zien te krijgen. 

Hem trachten te zien: zo graag willen mensen steeds opzien naar mensen die macht en gezag uitstralen. Kijk maar eens naar mensen die graag ook dicht bij hun idool zijn! Die graag naar festivals gaan en graspop of naar voetbal- of tennisitornooien. Sommigen zien uit naar de beste films waar hun lievelingsfilmsterren in voorkomen of naar mensen die in luxewagens rijden en die zich zulke wagens kunnen permitteren! 

Hem trachten te zien: zo graag willen sommige katholieke mensen ook de paus zien omdat hij gezag wil uitstralen in zijn kerk. Op religieus gebied kunnen we ook opzien naar voorgangers  of naar bepaalde heiligen: zoals moeder Theresa en daar is allemaal niks mis mee…tenminste als je niet vergeet Wie eigenlijk hen dat gezag heeft toevertrouwd of te weten wie hen die macht en kracht gaf. 

Hem trachten te zien: dat lazen we ook enkele dagen geleden van de moeder en de broeders van Jezus, want ook Hij straalde gezag en macht uit…maar Hij antwoordde tot diegenen die kwamen vertellen dat zijn moeder en broeders Hem wilden zien: “Wie zijn mijn moeder en broeders: dat zijn zij die het woord Gods horen en doen.” (Lucas 8:21) 

Hem trachten te zien: dat lezen we ook van Zachëus, de tollenaar die in een boom kroop om Jezus te zien…maar Jezus had ook Zachëus gezien en riep hem om naar beneden te komen en Jezus kwam in zijn huis en Zachëus luisterde aandachtig naar de boodschap van Hem en Zachëus gaf daarna het viervoudige terug aan de mensen van wie hij eigenlijk eerst teveel had geëist als tollenaar! Zachëus was een man, die hoorde naar Gods woorden en deed ook wat Hij vroeg! 

Hem trachten te zien: dat hebben ook de apostelen gedaan en ze werden geroepen om het evangelie van het Koninkrijk te verkondigen en genezingen te doen (Lucas 8: 2)…maar uit zichzelf zouden ze nooit iemand kunnen genezen of tot geloof kunnen brengen…maar ze kregen van Hem gezag en macht om alle boze geesten uit te drijven en ziekten te genezen. Ze werden uitgezonden naar de huizen van mensen en naar steden en dorpen in Israël. Daarom zou mijn hierboven geschreven haiku ook kunnen luiden: 

Zendelingen zijn
mensen die gezag en macht
van boven krijgen. 

Hem trachten te zien: Ook wij, christenen trachten Jezus te zien .Nu zien we slechts in raadselen, maar eens zullen we Hem zien van aangezicht tot aangezicht, zoals Hij is. We mogen uitzien naar Zijn wederkomst en op Hem wachten! Ondertussen heeft ook Hij ons
 geroepen om de boodschap van het Koninkrijk Gods te verkondigen.

Daarom wie dit verwerpt, verwerpt niet een mens, maar God, die ons ook zijn Heilige Geest gegeven heeft. Hij heeft ons geroepen tot heiliging! (1 Thess. 4:7-8) 

Maar wij hebben deze schat in aarden vaten, zodat de kracht, die alles te boven gaat, van God is en niet van ons (2 Cor.4:7) 

…opdat uw geloof niet zou rusten op wijsheid van mensen maar op kracht van God. (1 Cor. 1:5) 

Pilatus zei tot Hem: Spreekt Gij niet tot mij? Weet Gij niet dat ik macht heb om U los te laten, maar ook macht om U te kruisigen?
Jezus antwoordde: Gij zoudt geen macht tegen Mij hebben, indien het u niet van boven gegeven ware…(Johannes 19:10-11) 

Gebed :
Dank U Heer, dat ook U mij riep om het evangelie van het Koninkrijk Gods te verkondigen. Dank U Heer, dat al de macht en gezag, die U aan mensen hebt geschonken dat deze van boven komt. Al wie U aanraakt, of U alleen ziet, krijgt kracht die van U alleen uitgaat. Help mij om daarom alleen maar op Jezus te zien in mijn leven…want als ik Hem tracht te zien en te doen wat Hij me zegt, dan schenkt U de kracht die ik nodig heb. U bent de Grote gezagsdrager en Machthebber aller tijden! U bent de Grote Geneesheer en Levensopwekker!Amen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten