woensdag 18 december 2013

Gedicht: Kerstmis + bijbeloverdenking

Kerstmis
Je hart- je huis–je bezit
ter beschikking stellen voor ieder mens
zonder geforceerd te zijn, maar spontaan mededeelzaam 
 
dat is ’t mysterie van echt mens-zijn
dat is de luxe van de rijke en de eenvoudige
dat is gastvrij zijn voor iedereen die je op je weg ontmoet 
 
dat is de boodschap van Kerstmis! 
 
Maria Segers                  9 december 2010
 
Bijbelse overdenking:
Lucas 1:26-38
vers 38: Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.
In de Romeinenbrief 10:15 kunnen we nog lezen:  En hoe zal men prediken zonder gezonden te zijn? Gelijk geschreven staat: Hoe lieflijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen... of zoals in Jesaja 52:7 Hoe lieflijk zijn op de bergen de voeten van de vreugdebode die vrede aankondigt, die goede boodschap brengt, die heil verkondigt, die tot Sion spreekt: Uw God is Koning.
In dit gedeelte kondigt de engel Gabriël de geboorte van Jezus aan. Hij is hier in dit geval de "vreugdebode"  die vrede aankondigt van Hem die Koning zal zijn  tot in eeuwigheid" en deze engel doet daarom een beroep op "Maria" om haar JA-woord te kunnen horen om moeder te worden van deze Zoon der Allerhoogste (vs.32). Zij mag de "begenadigde" zijn (vs.29). Zij mag zichzelf openstellen om tot hart - huis - bezit te worden om de Heer een plaats aan te bieden in deze donkere wereld om zo "Het Licht" te mogen brengen .
Als gelovige vrouw is zij de "levende", de totale "JA" geworden aan de Abba- Vader (Abba betekent: lieve) . Zo werd zij voor ons een sterk voorbeeld van liefde, geloof en verbondenheid met de Heer. De Abba-Vader deed een beroep op Maria om Jezus, de Zoon van de Allerhoogste, de Koning tot in de eeuwigheid, te schenken aan deze wereld. Zij had genade gevonden om Zijn liefde gratis en mateloos in ontvangst te kunnen nemen! De Heilige Geest heeft haar met de "kracht van de Allerhoogste" overschaduwd (vs.35). We mogen Maria bewonderen door haar woord aan de Abba-Vader: Zie, de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord. We mogen blij zijn met haar getuigend en edelmoedig geloof. Maria heeft in die zin als eerste de "advent "meegemaakt, eerst in haar hart en daarna in haar lichaam...zij werd een ware "tempel" waarin Hij volledig mocht plaatsnemen! Wat geweldig! Zij overwoog bij zichzelf wat het allemaal wél ging betekenen (vs.29)...het zou voor haar geen gemakkelijke weg worden...maar daardoor werd ze dan nog eens een geweldig mooi voorbeeld van "een biddende vrouw", want ze bewaarde al de woorden in haar hart.
We kunnen veel leren van de ontvankelijkheid voor Jezus van Maria. Wij kunnen net als zij ons JA-woord ook geven aan de Heer en ons laten bezielen en begeesteren door haar "ja", opdat wij innerlijk groeien tot "bekering". Op die manier kan Kerstmis een bezieling van enthousiasme worden, een vreugdevol feest waar er plaats gemaakt wordt voor Jezus, voor Zijn Licht en Zijn Warmte en Genegenheid.
Moge ons gebed met Kerstmis ook uitgaan naar de arme, lijdende en zieke mensen die wij kennen uit onze omgeving opdat zij ook de vreugde, de sterkte en de liefde mogen ervaren van de Heer door ons "JA"-woord aan Hem, die ons genade schonk. Mogen wij "vreugdeboden" worden die vrede brengen en licht in deze wereld. Mogen wij vreugdebrengende broederlijkheid uitdragen want Kerstmis nodigt ons uit tot "edelmoedige wederliefde"...en laten wij net als Maria: biddende mensen worden die gastvrijheid aanbieden en plaats maken voor iedereen die we op onze weg ontmoeten, om zo "Kerstmisboodschappers" te zijn!
 


1 opmerking:

  1. Dit is inderdaad de boodschap van Kerstmis. Je gastvrij opstellen voor iedereen en zeker ons hart openen voor het kind Jezus.
    Tenslotte is dit Kind de gave van God aan de mensheid, in dit Kind heeft God zijn liefde geopenbaard.
    Aan allen een Prettig Kerstfeest toegewenst

    BeantwoordenVerwijderen