vrijdag 13 december 2013

Gedicht: Zijn Paslood + overdenking

Zijn Paslood
 
Zij waren verslaafd aan wijn.
Naar genot ging heel hun hart uit.
Aan luxe hadden ze geen enkel gebrek.
Met de toekomst hielden ze zich niet bezig!
Ze verhoogden het geweld en onrecht in hun geest. 
 
Aan God of gebod stoorde Zijn volk zich niet.
Daarom werden ze uit het lood geslagen.
Hij zou hen voortaan niet meer sparen.
Hun muren hingen uit het lood.
Hoogmoed vierde hoogtij. 
 
Maar nu stond God voor Zijn loodrechte muur
met daarbij een maatstaf in Zijn Hand.
Hij legde dat in hun midden.
Zijn enige richtsnoer
Zijn Paslood!


Nu moesten zij het loodje erbij neerleggen!
 
Maria Segers                    13/12/2013

 
 
 
Bijbelse overdenking: 
 
God  legt “Het paslood” in het midden van Zijn volk! (Amos 7:7-9) 
 
vers 7 Zie, de Here stond bij een loodrechte muur, met een paslood in zijn hand. 
 
Eerst en vooral doet het me denken aan “het behangen” van een kamer…want dan neem ik om te beginnen ook zo’n paslood opdat de eerste “pand” loodrecht zou hangen…dan kan ik meteen ook zien of de muur recht is. Dat is dan mijn richtsnoer voor de andere panden, zodat deze “recht” zullen hangen! 
 
vers 8  Daarop zei de Here:  Zie, Ik ga het paslood aanleggen in het midden van Israël mijn volk. Ik zal het voortaan niet meer sparen. 
 
Het doet me in dit geval ook denken aan de spreuk: Wie zijn nek verhardt ondanks herhaalde vermaning, wordt opeens onherstelbaar gebroken.
Het ganse gedeelte voert me in gedachten eveneens naar Gods volk dat God wilde bevrijden uit hun slavernij in het land Egypte, maar de Farao kreeg herhaalde verwittigingen van de Here opdat de Farao zou kiezen om Gods volk te laten vertrekken, maar telkens verhardde hij zijn hart en daarom had God ook geen medelijden meer met hem en moest hij de gevolgen van zijn eigen gedrag maar zien te dragen.
 
Onze God wil dicht bij Zijn eigen volk zijn, hen vergeven als ze gezondigd hebben en Hij wil niet dat ze ten gronde gaan, maar staande zullen blijven.
 
Onze God is een liefhebbende Vader voor al zijn kinderen, maar als ze ongehoorzaam blijven, ondanks herhaalde terechtwijzingen, dan moet er straf volgen.
In vers 7 zien we dat God hier staat voor een loodrechte muur en dat Hij een paslood houdt in Zijn Hand en de uitspraak volgt: Zie, Ik ga het paslood aanleggen in het midden van Israël mijn volk. Ik zal het voortaan niet meer sparen. 
Onze God heeft de tussenmuur( Ef.2:11) die tussen Hem en ons stond en die scheiding maakte, ja, de vijandschap weggebroken en in ons midden heeft Hij “ De Bevrijder” in dit gedeelte “Het Paslood” gelegd. Het paslood is hier het symbool waarmee onze God voortaan Zijn volk zal “ijken” en zien of het “de rechte weg” gaat. De “LOODRECHTE MUUR” staat symbool voor onze Here Jezus Zelf…Hij is loodrecht verbonden met Zijn Vader in de hemel, terwijl Hij op aarde verblijft. Hij is “DE RECHTVAARDIGE” die in ons midden is gelegd. Hij is de ware “VREDEKONING” en “LEIDSMAN die nooit heeft gezondigd”, de enige Hogepriester die met ons kan meevoelen en slechts alleen op Hem moeten onze ogen gevestigd worden: Hij IS DE ENIGE RECHTE EN WARE WEG die ons tot God brengt en slechts Hem moeten wij volgen in ons leven als we willen gespaard blijven, opdat wij niet zouden sterven. Hij is “Het leven” en waar twee of meer in Zijn naam verenigd zijn is onze God ook in ons midden en zullen wij gespaard blijven van elke ondergang…Hij is het die onze straf gedragen heeft, Hij heeft Zijn bloed laten vloeien om ons te reinigen van elke zonde en door zijn lijden en sterven is “de tussenmuur” weggebroken opdat wij vrij zouden zijn en zo heeft Hij ons één gemaakt met Hem.
 
Alleen nog door Jezus, die in ons midden is gelegd zal God met ons medelijden hebben, als we onze zonden op “het Lam” leggen…dan zullen we vergeving ontvangen en zullen we staande kunnen blijven in ons leven, dan zal onze God ons sparen.
Er is geen andere weg tot de Vader dan door Jezus: Hij is onze “MIDDELAAR” en niemand kan behouden worden dan door Hem.
 Al wie “in de pas loopt met Jezus” ...volgt "Zijn Paslood" en loopt steeds recht en niet krom!
 
Gebed: Wij danken U, Here God dat U Uw Zoon, de Here Jezus in ons midden hebt gelegd, opdat wij gespaard zouden blijven, slechts door Hem alleen kunnen we “Uw rechte spoor” volgen. Hij is ons paslood, waaraan wij ons moeten meten en weten wat “recht” is. U wil ook graag van ons loodrechte muren maken, die U bekend maken aan het volk rondom ons, getuigen van wat U deed om ons allen te sparen, want U bracht het enige ware offer en spaarde daarvoor zelfs Uw eigen Zoon niet, maar droeg daarom juist de straf die nodig was om ons te redden van onze zonden. U wil dat we ons eerst richten naar boven om hier beneden loodrecht vast te staan in U!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten