maandag 18 augustus 2014

Onderscheid (bijbelleesrooster)


Onderscheid
 
Neh.13:3 Zodra zij dan de wet gehoord hadden, zonderden zij al wie van gemengde afkomst waren, van Israel af.


Nehemia 12:44- 47 en  13:1-3

In dit gedeelte is er sprake over mannen die aangesteld worden over “kamers” voor voorraden, voor heffingen, voor eerstelingen en tienden, om daarin te verzamelen naar verhouding van de akkers der steden, de wettelijke bijdragen voor de priesters en de Levieten.(vs.44)
Verder zien we dat in Neh.13:1-3 een onderscheid wordt gemaakt tussen Israël en wie van gemengde afkomst was…want de Moabieten en Amorieten mochten nooit,  volgens de wet van Mozes, in de gemeente Gods komen, omdat ze de Israëlieten niet met brood en water waren tegemoet gekomen en Bileam hadden ingehuurd om hen zelfs te vervloeken!  

In onze huidige tijd is er sinds 30 juni 2014 Patrick Dewael (Open Vld) voorzitter van de “Kamer “van volksvertegenwoordigers. Hij leidt al de plenaire vergaderingen die iedere donderdag plaatsvinden.
De Kamer is samen met de Senaat bevoegd voor de “Grondwet”en is bevoegd voor de financiën van de federale staat. De Kamer alleen keurt de begrotingen goed en stelt de eindrekening vast. Het “Rekenhof” staat de Kamer bij in de controle van de staatsuitgaven.
Het is belangrijk voor een land dat er een goede verdeling plaatsvindt en er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt voor diegenen die financieel moeten bijdragen, maar ook aan wie de bijdragen worden geschonken.

Zoals we zien in Neh.12:47 gaf geheel Israël de bijdragen naar de behoeften van elke dag! 

De Here Jezus Zelf heeft eens gezegd: Wat gij aan de minste van mijn broeders hebt gedaan, hebt gij aan Mij gedaan (Mattéus 25:40 )maar wat gij aan deze minsten niet hebt gedaan, hebt gij ook aan Mij niet gedaan! (Matt. 25:45)

In dit gedeelte wordt er onderscheid gemaakt tussen bokken en schapen of tussen gezegenden en vervloekten.God zelf zal de volkeren verzamelen en hen van elkander “scheiden” (Matt.25:32) zoals een Herder de schapen scheidt van de bokken. 

De Here Jezus Zelf heeft de nacht waarin Hij werd overgeleverd een brood genomen en de dankzegging uitgesproken en gezegd: Dit is mijn lichaam voor u, doet dit tot mijn gedachtenis en evenzo de beker, nadat de maaltijd was afgelopen heeft Hij gezegd: Deze beker is het nieuwe verbond in mijn bloed, doet dit zo dikwijls gij die drinkt tot mijn gedachtenis. Want zo dikwijls gij dit brood eet en de beker drinkt, verkondigt gij de dood des Heren, totdat Hij komt.
(1 Cor. 11:23-26) 

Ook zien we vlak hierachter dat er dan een onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die op “onwaardige wijze” durven te eten en te drinken van dit brood en deze beker. Het zijn mensen die geen onderscheid kunnen maken tussen “het lichaam van Christus ,“zegt 1 Cor. 11: 29  en er is hier dan zelfs sprake van mensen die daardoor ziek en zwak kunnen worden of zelfs kunnen sterven! 

Laten wij dus maar ernst maken met het offer dat Christus heeft gebracht aan het kruis, want daar gaf Hij zijn lichaam en zijn bloed ter vergeving van de zonden van de wereld.
Hij heeft ons niet gekocht met zilver en goud, maar met het kostbare bloed van Christus, als van een onberispelijk en vlekkeloos lam. (1 Petrus:1:18-20)

Moge mijn gebed zijn zoals in Filipp.1:9-11 geschreven staat:
En dit bid ik, dat uw liefde nog steeds meer overvloedig moge zijn in helder inzicht en alle fijngevoeligheid, om te "onderscheiden" waarop het aankomt. Dan zult gij rein en onberispelijk zijn tegen de dag van Christus, vervuld van de vrucht van gerechtigheid, welke door Jezus Christus is, tot eer een prijs van God.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten