donderdag 21 augustus 2014

Gemengde huwelijken verboden (bijbelleesrooster)


Gemengde huwelijken verboden

Neh.13:23-31

Neh.27  Moeten wij dan van u horen, dat gij al dit grote kwaad doet en ontrouw zijt tegenover onze God door vreemde vrouwen te huwen?

In dit gedeelte van Nehemia zien we dat de Judeeërs met Asdoditische, Ammonitische en Moabitische vrouwen hadden gehuwd en hun kinderen konden daardoor zelfs niet in staat om Judees te spreken (vs.23-24).
In  vers 26 spreekt Nehemia hen vermanend toe en neemt als voorbeeld koning Salomo, die een beminde van God was, die door te huwen met vreemde vrouwen ertoe was gekomen om tegen God te zondigen!
Vorige dagen schreef ik reeds over het feit dat de mens al vlug in foute gewoontes terug hervalt, zien we hier het derde verschijnsel van dat foute gedrag in het leven van Gods volk gebeuren!
Eerst zien we de het misloopt in het huis van de Heer, daarna met de dag en de stad van de Heer en nu als derde “het leven met de Heer”met als voorbeeld: het huwelijk dat je in de Heer moet sluiten.
Nehemia zuivert en reinigt Gods volk dan val al die kwade praktijken en vraagt aan God om hem ten goede te gedenken als slot.
Gen. 1:27 en 28a God schiep de mens naar zijn beeld, naar Gods beeld schiep Hij hen, man en vrouw schiep Hij hen. En God zegende hen en God zeide: Weest vruchtbaar en wordt talrijk…
In Matt.19:4-6 zegt Jezus: Hebt gij niet gelezen dat de Schepper hen van den beginnen man en vrouw heeft gemaakt? En Hij zeide (uit Gen.2:24) Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen en die twee zullen tot één vlees zijn. Zo zijn ze niet meer twee, maar één vlees. Hetgeen dan God samengevoegd heeft, scheide de mens niet.
In deze gedeeltes van de bijbel zien we hoe God zelf van in het begin het huwelijk heeft ingesteld met de bedoeling om één te zijn van vlees en daardoor kunnen ze ook vruchtbaar worden…maar die eenheid moet natuurlijk niet alleen maar op lichamelijk vlak zo zijn, ook geestelijk natuurlijk om zo het “Beeld van God” niet te beschamen! Onze God heeft het beste voor met de mens en wil hen zegenen en Hij wil dat ze dicht bij Hem blijven en geen andere goden naast Hem aanbidden!
Voor God is iedereen gelijk! Hij doet niet mee aan rassendiscriminatie of we zouden kunnen denken dat onze God “de heidenen” die toch vreemde volkeren waren voor de Joden , dan dus als mensen zou zien die men maar aan de kant moet zetten…maar dat is “geenszins het geval”! Onze God houdt van elke mens!
Joh.3:16 zegt: Alzo lief heeft God de wereld gehad dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat eenieder die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe.
In dit bovenstaande gedeelte kunnen we de sleutel vinden waarom God wil dat de mens zich weer terugkeert naar het aangezicht van God in plaats van Hem niet te willen erkennen als Heer en Verlosser, kortom als Schepper van hun leven. God keurt het niet goed dat “gelovige mensen” met ongelovige mensen huwen, want dan kan men vlug vervallen in de fout die ook Salomo, de beminde koning van God, heeft gemaakt. God wil graag dat mensen “blijven geloven in hun Schepper” en Hij wil ook graag dat dan daardoor ook hun kinderen “gelovig worden opgevoed” en zo ook gelovig kunnen worden.
Maleachi 2:10-16 spreekt erover dat wij allemaal slechts één Vader hebben en dat één God ons heeft geschapen! en hij vraagt zich daarna af waarom we dan toch trouweloos worden aan het verbond door met een vreemde God te huwen?Verder spreekt hij erover dat God niet wil dat we ontrouw worden en dat Hij de echtscheiding haat.
Het huwelijksleven wordt in de Efeziërsbrief 5:32 gezien als “Een geheimenis”.  Er wordt gesproken over Christus en zijn gemeente en zoals Christus de gemeente heeft liefgehad zo zou de man zijn vrouw moeten liefhebben, want Christus heeft Zich voor haar overgegeven, om haar te heiligen, haar te reinigen door het waterbad van het woord, en zo zelf de gemeente voor zich te plaatsen zonder vlek of rimpel of iets dergelijks, zo dat zij heilig is en onbesmet.
Mijn gebed is daarom: Heer laten wij één zijn met U en met elkaar om zo ons te heiligen en te reinigen van alle ongerechtigheden, zodat wij heilig en onbesmet in deze duistere wereld kunnen schijnen als lichtende sterren, want U bent onze Vader en wij zijn uw volk en Uw Zoon de Here Jezus heeft ons verlost en U schonk ons Uw Heilige Geest in ons binnenste om op Uw weg te wandelen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten