maandag 25 augustus 2014

Wijs met wijsheid (bijbelleesrooster)


Wijs met wijsheid
Spreuken 4:1-9
Spreuken 4:7 Het begin der wijsheid is: verwerf wijsheid en verwerf inzicht bij al wat gij bezit.
Het stuk gaat hier over een vader, die zijn zoon “goede leer of onderwijzing” wil geven !(vs.2)
Alle ouders willen toch graag dat hun kinderen wijs worden en sturen hen ook naar de beste scholen en trachten hen ook een goede opvoeding te geven! Dat is natuurlijk heel goed…maar de vraag is hier: welke leerschool is nu voor hen de beste? Welke wijsheid is de beste voor mijn kind?
Zelf heb ik les gegeven aan lagere schoolkinderen en trachtte hen kennis bij te brengen om goed te leren lezen en schrijven enz. en begon steeds de dag met “godsdienstles”. In de bijbel kunnen we lezen in 1 Timotheüs 4:8  de godsvrucht is nuttig tot alles, daar zij een belofte inhoudt van “leven”, in heden én toekomst!
Timotheüs was zelf iemand die goed was opgevoed door zijn moeder Eunice en zijn grootmoeder Loïs en daarom woonde in hen een geest van een ongeveinsd geloof (2 Tim.1:5). 

Het is natuurlijk steeds goed om kennis te verkrijgen! Ook de bijbel spreekt daarover in Jeremia 10:14Verstomd staat ieder mens zonder kennis.
Hosea 4:6: Mijn volk gaat te gronde door gebrek aan kennis!
Maar niet alleen maar kennis is belangrijk, want daarover lezen we iets in
 1 Cor.8:2 De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde sticht! 

De mens is geschapen naar Gods Beeld en is wijs van nature en veel mensen hebben reeds door hun wijsheid en kennis veel goeds verricht in deze wereld.
Veel mensen zouden in onze huidige tijd niet kunnen genezen van bepaalde ziekten als er geen grondig onderzoek had plaatsgevonden door geleerde onderzoekers bijvoorbeeld.
Nochtans is het zo dat de mens wel meer en meer kennis verkrijgt, jazeker de kennis vermeerderd…maar “de liefde” verkilt en de wetsverachting neemt meer en meer toe (Matt.24:12)! 

Jezus Zelf deed de godsdienstleraren reeds versteld staan over de antwoorden die Hij gaf op 12jarige leeftijd. En Jezus Zelf heeft tijdens zijn aardse leven ook niet veel aanzienlijke mensen en geleerde mensen uitgekozen om Zijn leerlingen te worden. Het waren slechts gewone vissers!
God kiest soms dwaze mensen uit om wijze mensen beschaamd te maken. De prediking van het kruis is slechts een wijsheid voor mensen, die behouden willen worden…maar voor sommigen betekent het een dwaasheid!(1 Cor. 1:21) 

Ook Paulus zegt van zichzelf dat hij niet met meeslepende woorden van  wijsheid sprak tot het volk, maar wel met betoon van geest en kracht, opdat ons geloof niet zou berusten op de wijsheid van mensen, maar op kracht van God (1 Cor.2:4-5) ! 

Ware wijsheid is slechts te vinden in Christus, want wie Hem vindt, die heeft het “leven” gevonden  (spr.8:35), want al de schatten van de wijsheid en de kennis zijn verborgen in Christus! (Colossenzen 2:3). Dit is een geheimenis! 

Moge mijn gebed daarom hier zijn: Heer, laat “deze wegwijzer” wijze woorden voortbrengen, opdat mensen in Jezus Christus gaan geloven, want de prediking van het kruis en de opstanding m.a.w. de ware wijsheid,  kan mensen het geschenk van zijn liefde geven zowel nu als in de toekomst: nl. “Het leven”, want  wie gelooft in Jezus Christus, zal in eeuwigheid niet sterven maar leven!(Joh.11:26)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten