zaterdag 23 augustus 2014

Waarschuwing (bijbelleesrooster)


Waarschuwing

Matt.16:1-12
Matt.16:6 Ziet toe en wacht u voor de zuurdesem der Farizeeën en Sadduceeën.
Matt.16:12 Toen zagen ze in, dat Hij hun niet gezegd had zich te wachten voor de zuurdesem der broden, maar voor “de leer” der Farizeeën en Saduceeën.
Waarschuwingen dienen om mensen te beschermen. Men kan een kind verbieden om aan de warme kachel te komen…opdat het zich niet zou verbranden!
Die waarschuwingen worden soms ook gegeven door politieagenten aan mensen die het met de verkeersregels niet zo nauw nemen…opdat ze niet zouden verongelukken of omdat ze anderen niet in gevaar zouden brengen.
Zelf stond ik in het onderwijs en moest mijn leerlingen soms ook waarschuwen als ze zich misdroegen.
In dit gedeelte van Matteus zien we dat Jezus zijn leerlingen ook  waarschuwt voor “de leer” van de Farizeeën en de Sadduceeën. Nochtans waren dat de mensen die toch de Schriften goed kenden en zich aan de wetten van God wilden houden. We lezen echter in het begin in vers 1 dat ze naar Jezus gingen, niet om Hem te volgen, maar om “Hem te verzoeken” en vroegen Hem om een teken uit de hemel!
Wij weten dat “de duivel” diegene is die “de verzoeker” wordt genoemd. Daarom geeft de Here Jezus hen als antwoord inMatt.16:4: “een boos en overspelig geslacht verlangt een teken”.
Jezus waarschuwt daarom voor zijn leerlingen om op te passen voor zulke mensen, die geen “onderscheid” kunnen maken tussen goed en kwaad (vers 3).
Farizeeën zouden juist het goede voorbeeld moeten geven, maar het zijn in dit stuk “verzoekers” of “verleiders”. We moeten “de waarheid” leren  zien!
Jezus wijst deze mensen op “het teken van Jona” in vers 4 .
 Het volk van Nineve was een zeer zondig volk maar Jona was diegene die door God was uitgekozen om dit volk te “waarschuwen” dat het met hen slecht zou gaan aflopen als ze zo verder bleven doorgaan in hun leven! Maar Jona was iemand die wist dat God een “barmhartige God” was en weigerde aanvankelijk om dit te doen, Jona was gaan vluchten en kwam daarom terecht in de buik van de walvis. Hij heeft daar 3 dagen en 3 nachten in gezeten omdat hij het evangelie niet wilde brengen aan de Ninevieten, maar hij werd door de vis terug uitgespuwd op het droge en dan heeft hij deze Ninevieten ook gewaarschuwd om niet meer verder te blijven zondigen en ze hebben geluisterd naar Jona!
…het is eigenlijk een verwijzing naar Hemzelf, want ook Jezus was 3 dagen en 3 nachten dood maar is dan weer opgestaan uit de dood, Hij heeft ons ook de blijde boodschap gebracht en geleerd. Hij is “Het Paaslam” dat de zonden van de wereld op Zich heeft genomen. Hij is “Het levende Brood” dat uit de hemel is nedergedaald (Joh.6:51) en dat brood duidt op zijn vlees dat Hij gegeven heeft voor het leven van de wereld.
In 1 Corinthiërs 5:6-8 vinden we in Gods Woord een ganse uitleg over “het zuurdeeg en als we dat lezen, dan verstaan we meteen waar Jezus ons ook voor wil “waarschuwen”!
Uw roem deugt niet. Weet gij niet, dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt? Doet het oude zuurdeeg weg, opdat gij een vers deeg moogt zijn: gij zijt immers ongezuurd. Want ook ons Paaslam is geslacht: Christus. Laten wij daarom feest vieren, niet met oud zuurdeeg, noch met zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid.
We kunnen neerkijken op mensen als we denken dat we “de waarheid” kennen, zoals de Farizeeën, maar dat is niet goed…het geeft een opgeblazen gevoel of “een dikke nek gevoel”… één rotte appel kan zelfs een hele mand bederven! Daarvoor wil Jezus zijn leerlingen dus ook waarschuwen : “roem niet op uw eigen prestaties”of op uw rijkdommen enz. maar als ge roemt laat het dan eerder zijn dat je verstand hebt en God kent (Jeremia 9:24,24)!  

We moeten ook God niet verzoeken door Hem te volgen opdat we tekens zouden zien…ook zien we in het vorige stuk dat Jezus “de vijf broden en twee vissen had vermenigvuldigd en een heel volk daarmee te eten had gegeven”, zelfs de apostelen hadden Hem door dit voorval nog niet eens begrepen (vers 8) en velen wilden daarna nog meerdere wonderen zien gebeuren! 

Mijn gebed is daarom: God de Vader, leer mij alleen maar te zien op Uw Zoon, de Heer Jezus, als Paaslam, opdat ik feest kan vieren met brood en wijn, omdat U uw leven gaf voor ons allen en help mij niet te vertrouwen op mijn eigen werken of prestaties. Help mij om slechts alleen maar te roemen in het feit dat ik U mocht leren kennen en een volgeling van Uw Zoon Jezus mocht worden en U daarvoor te danken al de dagen van mijn leven!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten