woensdag 20 augustus 2014

Herstel van de sabbat (bijbelleesrooster)


Herstel van de sabbat

Nehemia 13:15-22  Herstel van de sabbat

Neh.13:17 … Wat doet gij daar voor schandaligs dat gij de sabbatdag ontheiligt?

In Nehemia 12:27-43 werd er bij de inwijding van de heropgebouwde muur van Jeruzalem een feestelijke inwijding verricht en de priesters hadden toen zichzelf en het volk gereinigd, de poorten en de muur en ze hadden liederen gezongen en er was grote feestvreugde geweest. Kortom ze hadden toen alles met vreugde hersteld wat voordien kapot was gegaan!
…maar al vlug vergeten ze hun vreugde en van die vernieuwing was al vlug geen sprake meer. Steeds vervalt de mens weer in zijn slechte gewoontes. We kunnen denken: dat was vroeger zo in die tijd…maar in de huidige tijd van het nieuwe testament is het nog net zo. Steeds wil onze God dat er “vernieuwing” plaatsvindt, zowel wat het huis van God betreft als van de dienaren. Want als de dienst in het heiligdom niet meer heilig is, dan zal het leven van Gods volk al snel niet meer heilig zijn. Nehemia 13 is hier vooral een bewijs van! Het gaat alsmaar slechter! Eerst werd het huis van God verontreinigd, zoals we gisteren konden lezen en moest alles weer door Nehemia hersteld en gereinigd worden toen hij terugkwam. De bijdragen moesten weer gegeven worden en er moesten betrouwbare priesters aangesteld worden: nieuwe leiding dus om aan de broeders uit te delen.
…dit alles is nog maar pas gebeurd of het volgende schandaal doet zijn intrede: nl. de sabbat wordt ontheiligd! De mensen doen precies of het is een dag gelijk een andere en doen hun gewone bezigheden en andere volkeren zoals de Tyriërs profiteren als handelsvolk mee van deze slechte gewoonte. (vs.16)en verkochten ook hun koopwaar aan hen op die sabbatdagen!
Dat was natuurlijk ook niet naar de zin van Nehemia en hij moest hen daarover weer eens terechtwijzen en hen herinneren aan de rampspoed die God daarom vroeger over hun stad had gebracht .Hij wees hen op de toorn van God als ze de sabbat zo ontheiligden. En Nehemia sloot toen ’s avonds de deuren voordat het sabbat werd en stelde enige van zijn knechten bij de poorten op. Ook kregen de handelaars een flinke vermaning, zodat ze niet meer voor de muur zouden durven overnachten!
Het doet me denken aan de woorden van De Heer Jezus Zelf in Lucas 11:15-17
En Hij ging de tempel binnen en begon hen, die in de tempel verkochten en kochten, uit te drijven en de tafels van de wisselaars en de stoelen van hen, die de duiven verkochten, keerde Hij om en Hij liet niet toe, dat iemand enig voorwerp door de tempel droeg en Hij leerde hen en sprak tot hen: Staat er niet geschreven, dat mijn huis een bedehuis zal zijn voor alle volken? Maar gij hebt er een rovershol van gemaakt.
We zouden hierbij kunnen opmerken en weer zeggen: jazeker dat was in de tijd van de wet en Jezus Zelf is daar door de schriftgeleerden en Farizeeën in die tijd ook op gewezen dat Hij soms wonderen verrichtte op de sabbat of mensen genas…maar Jezus vermaande hen dan ook weer, want “nood breekt de wet”!
Geldt deze regel voor ons ook nog: nl. dat we een sabbatdag moeten houden?
We zouden kunnen opmerken dat we in de “genadetijd” leven en in vrijheid, want Christus is ons komen bevrijden van het houden van de wet, want dat kan toch geen mens volbrengen…slechts Jezus Christus Zelf heeft “de wet vervuld”. Maar Jezus vraagt wel van ons om Hem te gedenken en dat mag zelfs elke dag! De sabbat is gegeven als rustdag! God rustte ook uit op de zevende dag van al zijn scheppingswerk en het is goed voor de mens om zes dagen te werken en één dag te rusten. Dat is zelfs goed voor de gezondheid!
Het leven van de eerste christenen zag er zo uit in Handelingen 2:41
Zij dan, die zijn woord aanvaardden, lieten zich dopen en op die dag werden ongeveer drieduizend zielen toegevoegd. En zij bleven volharden bij het onderwijs der apostelen en de gemeenschap, het breken van het brood en de gebeden. En allen die bijeenvergaderd waren, hadden alles gemeenschappelijk. En de Here voegde dagelijks toe aan de kring, die behouden werden.
Mijn gebed is dan hier dat wij ook zullen blijven volharden om de Here Jezus te volgen en Hem te gedenken onder de vorm van brood en wijn, want zo dikwijls wij dit doen, doen wij dat ter nagedachtenis van zijn dood. Wij mogen zo “maaltijd” houden met Hem die ons liefheeft en voor ons de dood is ingegaan , opdat wij zouden leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten