vrijdag 7 november 2014

De basis is liefde en Ken uw plaats (leesrooster)


De basis is liefde en Ken je plaats
Efeziërs 5:21-33 en 6:1-9 

Efeziërs 6:6-7 …niet met ogendienst, als mensenbehagers, maar door als slaven van Christus de wil Gods van harte te doen en bereidwillig dienstbaar te zijn als aan de Here en niet aan mensen. 

Als we “de basis” hebben gelegd of een fundament van een huis dat stevig genoeg is, dan kan daarop verder gebouwd worden!
1 Corinthiërs 3: 10 en 11  Paulus zegt :
Naar de genade Gods, die mij gegeven is, heb ik als een kundig bouwmeester het fundament gelegd, waarop een ander voortbouwt. Maar ieder ziet wel toe, hoe hij daarop bouwt.

Want een ander fundament, dan dat er ligt, namelijk :“Jezus Christus”, kan niemand leggen!
Jezus Christus is de basis om lief te hebben! 
1 Johannes 3:16 Hieraan hebben we de liefde leren kennen, dat Hij zijn leven voor ons heeft ingezet; ook wij behoren dan voor de broeders ons leven in te zetten. 

Soms wordt ons wel eens gezegd: “Gij moet uw plaats leren kennen!” en dan zijn we meestal werk aan het verrichten, dat eigenlijk niet passend is voor die persoon!
Zo worden soms kinderen gezet aan een werk dat door volwassenen moet gedaan worden…dat gebeurt nogal eens in arme landen. Kinderarbeid is in dat geval eigenlijk een schande.  

Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig in Gods ogen, maar toch gaf God elk een eigen plaats! In het eerste gedeelte spreekt Gods Woord in Efeziërs5:23 erover dat de man aan “het hoofd” staat in het “huwelijksleven”! Hij is het die voor zijn vrouw en kinderen zorgt dat er genoeg eten op tafel komt en daarom gaat de man ook uit werken om geld te verdienen…zodat het in zijn huisgezin aan niets ontbreekt! Zo zorgt ook onze hemelse Vader voor ons. 

De man mag ook als "vader" zijn kinderen niet verbitteren, maar moet zijn kinderen in de tucht van de Heer opvoeden en terecht wijzen! (6:4) 

Overal in dit gedeelte van Efeziërs 5 en 6 zien we de verwijzing naar “Christus” staan!

Ook voor de vrouwen geldt de regel: te luisteren naar haar man als naar Christus!(5:22)

De vrouwen worden in dit gedeelte vergeleken met “het lichaam van Christus: de kerk”…en we weten dat het lichaam van Christus of de kerk niets kan doen vanuit zichzelf: de kerk is afhankelijk van Christus in alles . 

God laat in 1 Korintiërs 11:3 zeer duidelijk de plaats zien, welke Christus innam en welke de man en de vrouw moest innemen!
Paulus schrijft:
Het hoofd van Christus is God.
Het hoofd van de man is Christus.
Het hoofd van de vrouw is de man. 

God vraagt zelfs hier om dat met een “soort van teken” te laten zien aan de engelen, dat die plaats wordt begrepen(1 Kor.11:10)

 nl. Het hoofd van de vrouw moet bedekt blijven als ze iets wil zeggen in de kerk door gebed of profetie!(1 Kor.11:5 anders maakt ze haar man tot schande!

en ze is geschapen juist tot eer van de man! (1Kor.11:7)Als ze haar hoofd niet bedekt, houdt ze geen rekening met de plaats die God haar gegeven heeft (1 Kor.11:8)! …en geeft ze dus ook de plaats niet aan Christus, die Hem toekomt! 

Maar…voor de man is de bedekking weggevallen, omdat Christus die bedekking heeft weggenomen(1 Kor.11:7) 

De kinderen moeten gehoorzamen aan hun ouders, want dat behoort tot de geboden van God, opdat ze lang zullen leven op aarde. (6:1)

Werkmakkers moeten hun bazen gehoorzamen en zich zo dienstbaar opstellen als aan Christus! (6:7)

De bazen moeten tegenover hun werkmakkers ook geen dreigementen uitspreken, maar elke mens gelijk behandelen, want ook God behandelt elke mens gelijk! (6:9) 

God is het die tenslotte zal oordelen over het gedrag van de mens! Ieder mens moet erop letten dat alles wordt gedaan uit liefde voor de Heer. 

Moge mijn gebed daarom zijn: Onze Vader, die in de hemelen zijt, geheiligd zij Uw Naam, U zorgt voor ons allen en iedereen is voor U gelijk. Help ons daarom onze blik te richten op Jezus alleen, die zijn kruis heeft opgenomen en de tegenstand van de zondaren tegen Zich verdragen heeft, want Hij keek naar de vreugde die voor Hem lag. Jezus Christus heeft alle mensen lief en heeft de basis gelegd voor een overvloedig en gelukkig leven. Hij heeft zijn kerk voor zich geplaatst zonder vlek of rimpel en gaf ons een plaats in de hemelse gewesten, aan allen die in Zijn Naam geloven en daar mogen wij dankbaar voor zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten