maandag 10 november 2014

De ram en de bok (leesrooster)


De ram en de bok
Daniël 8: 1-14       

Daniël 8: 5-6  Maar terwijl ik nauwkeurig acht gaf, zie daar kwam een geitenbok van uit het westen over de gehele aarde zonder de aarde aan te raken; en de bok had een opvallende horen tussen de ogen. En hij kwam tot de ram met de twee horens, die ik voor de stroom had zien staan, en rende op hem toe in zijn grimmige kracht.  

Wat een verschil met “het Lam”!

Johannes de Doper roept uit als hij Jezus ziet naderen : Zie, het lam Gods, dat de zonde van de wereld wegneemt.

Het bloed van het lam moest eveneens aan de deurposten gesmeerd worden opdat allen die in dat huis aanwezig waren “gered” zouden worden…zo moeten we ook het bloed van het lam Gods aan de deurposten van ons hart smeren bij wijze van spreken om gered te worden…dat is voor ons het nieuwe verbond!  

In dit gedeelte is er echter sprake van dat de geitenbok zich groot maakte tegen de heer van de hemel en het dagelijks offer werd ontnomen en zijn heilige woning werd neergeworpen” (Daniël 8:13)
Wat een tegenstelling met Johannes de Doper die uitroept over het Lam van God: Hij moet wassen en ik moet minder worden. Die van boven komt, is boven allen! (Johannes 3:30b en 31a) 

Maar we weten dat al wie verheft tegen God zal ooit geoordeeld worden door Jezus Christus! Elke knie zal moeten buigen voor Hem, want Hij is het die tenslotte de wereld “overwonnen heeft”.God heeft Hem daarom uitermate verhoogd en Hem de naam boven alle naam geschonken! En ooit komt er een dag dat elke tong zal belijden: Jezus Christus is Heer, tot eer van God de Vader.

Laat daarom de gezindheid van Jezus Christus bij u zijn, want Hij heeft de gestalte van een dienstknecht aangenomen en is aan de mensen gelijk geworden en in zijn uiterlijk als een mens bevonden, heeft Hij zich vernederd en is gehoorzaam geworden tot de dood, ja tot de dood van het kruis! (Filippenzen 1:8) 

De praktische les die we hier uit het gedeelte van Daniël 8 vooral kunnen leren is: Maak geen gebruik van uw “machogedrag” als een ram of een geitenbok, zodat je onrecht beoogt in je hart en het offer van Christus aan de kant zet, alsook  “zijn heilige woning” of tempel (wij zijn het huis waarin Jezus Christus wil wonen!) neerwerpen… alsof we Hem niet willen kennen of de christenen verwerpen, want God is dus de Heer over allen .  

Daniël kreeg vele droomgezichten van God … in dit gedeelte over koninkrijken die tegen elkaar zullen gaan strijden...maar zoals we gisteren reeds vertelden is voor ons de "grote strijd" reeds gestreden door "Koning Jezus".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten