maandag 3 november 2014

Tweede wet (leesrooster)


Tweede wet
Deuteronomium 9:25-10:11 

Deuteronomium 9:26 en ik bad tot de Here, Ik zei: Here Here, vernietig uw volk en erfdeel niet, dat Gij bevrijd hebt , door uw grootheid, dat Gij met een sterke hand uit Egypte hebt geleid. 

God was zo kwaad op het volk dat Hij het wilde verdelgen lazen we eergisteren, maar dan wierp Mozes zich neer en bad tot God opdat Hij het volk wilde sparen.
Mozes wees God op de belofte die Hij aan Abraham, Izaak en Jacob had gedaan.

We zien hier dus dat Mozes optreedt als een voorspraak voor het volk. Op het einde van dit gedeelte zien we dat Mozes daarna toch weer verder mag optrekken met dat hardnekkige volk…waar hij dan aan de “spits”wordt geplaatst. (deut.10:11). 

Door het gebed van Mozes, kreeg het volk een tweede kans en nogmaals gaf God nieuwe stenen tafelen…maar ditmaal moest Mozes eerst een houten kist maken(ark) , opdat daarin de stenen tafelen konden bewaard worden. 

Verderop zien we dat de Levieten (priesters) door God “afgezonderd worden om  de ark van het verbond te dragen, om voor het aangezicht van de Heer te staan, om Hem te dienen en om in Zijn Naam te zegenen”( Deuteronomium 10:8) 

God heeft ook ons uitgekozen of afgezonderd en tot priesters en koningen gemaakt (1 Petrus 2:9-10) om de grote daden te verkondigen van Hem, die ons geroepen heeft uit de duisternis tot zijn wonderbaar licht! 

In het nieuwe verbond gaat Jezus aan de spits als onze “Hogepriester” en Hij is het ook, die bidt en pleit voor zijn volk!

Mozes was de “middelaar” van het eerste verbond en Hij kreeg van God de eerste wet in handen…maar Jezus Christus is “de Middelaar” geworden van het nieuwe verbond (Hebreeën 9:11) en nu geldt voor ons de “tweede wet: die van Christus !” Christus heeft de ganse wet vervuld. 

 Slechts door bekering of door het geloof in Christus kunnen wij alles begrijpen!(2 Korintiërs 3:16)

2 Korintiërs 3:6 schrijft: de letter doodt, maar de Geest maakt levend! 

Wij leven nu onder de wet van Christus, onder de genade en onder de wet van de vrijheid, door de Heilige Geest.( Romeinen 7 en 8)  

Slechts door Bloedstorting is er vergeving van zonden mogelijk! (Hebreeën 9:22). Hij heeft zijn bloed laten vloeien voor iedereen: zowel voor de mensen uit het eerste verbond als voor diegenen uit het tweede verbond!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten