dinsdag 18 november 2014

Opgaan, blinken en verzinken (leesrooster)


Opgaan, blinken en verzinken
Daniël 11: 1-9

Daniël 11:3 en 4a  En er zal een heldhaftige koning opstaan, die met grote heerschappij zal regeren en doen wat hem goeddunkt.  Maar nauwelijks is hij opgestaan, of zijn koninkrijk zal verbroken worden en verdeeld naar de vier windstreken van de hemel. 

De titel: opgaan, blinken en verzinken roepen bij mij allerlei dingen op in mijn geest. Het doet me denken aan “de zon” die opgaat en steeds helderder straalt tot de middag en ’s avonds terug ondergaat.
Het doet me daarbij ook denken aan een kinderliedje: ik heb de zon zien zakken in de zee.
Het doet me daarbij ook denken aan een tekst uit het woord van God in Spreuken 4:18 waar geschreven staat: “Maar het pad van de rechtvaardige is als het glanzende morgenlicht dat steeds helderder straalt tot de volle dag!”
Het doet me denken aan de Heer Jezus die “De Blinkende Morgenster” wordt genoemd!
Jezus Christus zal ook ooit eens voor ons zijn als het licht van de zon:
“oogverblindend”!
Het doet me denken aan een mensenleven dat geboren wordt en daarna opgroeit en kan uitblinken in de fleur van zijn leven en daarna weer aftakelt en dan uiteindelijk sterft en in het graf belandt.
Het doet me eveneens denken aan een tekst uit Lucas 1:76-80 waar geschreven staat:
En gij zult een profeet van de Allerhoogste heten; want gij zult uitgaan voor het aangezicht van de Heer om zijn wegen te bereiden,
om aan zijn volk te geven kennis van heil in de vergeving van hun zonden, door de innerlijke barmhartigheid van onze God,

waarmede de “Opgang uit de hoogte naar ons zal omzien”, om hen te beschijnen die gezeten zijn in de schaduw van de dood, om onze voeten te richten op de weg van de vrede. 

In dit gedeelte van Daniël worden openbaringen gegeven over koninkrijken die tegen elkaar opstaan. Koningen die naar eigen goeddunken handelen en wel even uitblinken in macht…maar tenslotte gebroken worden en verdeeld!

Zo gaat het nog steeds in onze huidige maatschappij…oorlogen en nog eens oorlogen. Binnenkort is het kerstmis en dan spreken de mensen weer van die fijne familietijd en van vrede die er dan zou moeten heersen…maar zo dikwijls wordt zelfs in deze tijd geruzied over onbenulligheden!

De mens leert niet van het verleden…als elke mens nu eens zou nadenken over het doel van zijn leven…zou hij weten dat de mens gemaakt is om volmaakt in vrede in een paradijs te leven… maar nog steeds verlangt de mens zelf om koning te blijven in zijn leven, in plaats om De Koning der Koningen op zijn troon zou laten regeren.  

Jezus Christus is de “VREDEVORST”.

Jezus Christus is voor ons de “Opgang uit de hoogte” 

Hij blonk uit in liefde en goede werken en Hij heeft uitgeblonken in de fleur van zijn leven toen hij 30 jaar oud was:  Hij trad toen voor het eerst in zijn openbaar leven naar voren en leerde de mens hoe die moest leven en ging zelf als een “dienaar” naar voren en zocht verloren schapen om hen te redden van de dood. 

Hij is verzonken aan het kruis en is daar voor alle mensen gestorven en droeg alle schuld en ziekte van elke mens vrijwillig. De vloek, die ons “de vrede” aanbrengt lag daar op Hem…maar Hij riep uit: Vader vergeef het hun…en Het is volbracht en Hij gaf de Geest! 

Maar voor ons die gerechtigheid najagen…mogen wij weten dat Hij voor ons toch de gerechtigheid doet opgaan als het licht (Psalm 37:6)… Hij heeft voor ons de duisternis verdreven en wij mogen leven voor altijd, want Hij is opgestaan uit het“verzonken zijn in de duisternis” en ook wij mogen daarom leven door Hem die ons allen liefheeft! Wij mogen leven in het licht van Zijn Gezicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten