dinsdag 4 november 2014

Gehoorzaam uit liefde (leesrooster)


Gehoorzaam uit liefde
Deuteronomium 10:12 – 11:9 

Deuteronomium 10:17- I8 De Heer, jullie God, is de hoogste God en Heer. Hij is groot en machtig. Iedereen moet eerbied voor Hem hebben. Hij behandelt alle mensen gelijk. Hij doet recht aan wees en weduwe en Hij bewijst de vreemdeling liefde door hem brood en kleding te geven. 

Kinderen zijn gehoorzaam aan hun ouders uit dankbaarheid. Ouders hebben vanaf de wieg altijd voor hun kinderen gezorgd en voorzien van voedsel en van kleding. Kinderen zouden automatisch respect voor hun ouders moeten tonen. Kinderen hoeven ook geen angst te hebben van hun ouders, want de ouders willen graag liefde bewijzen tegenover hun kinderen en zien ze graag. Als een kind angst heeft…dan heeft het misschien wel iets mispeutert of iets gedaan wat het eigenlijk niet mocht van zijn ouders…en dan volgt er automatisch natuurlijk een straf!  

Zo is het ook met God, onze Vader! Hij is het die goed voor zijn kinderen zorgt of voor zijn volk. Hij is tenslotte “de Schepper”van alle mensen. Hij is het ook die voorziet in voedsel en in kleding en in alles wat een mens nodig heeft. Hij behandelt daarin iedereen gelijk! Hij wil graag voor elke mens op aarde zorgen. Zelf kwam Hij naar de aarde, alhoewel Hij rijk was, en daar werd Hij arm om de mensen rijk te maken, alhoewel ze van nature arm zijn.  

Eigenlijk is elke mens, die niet gelooft, als het ware een arme sukkelaar, een wees of een weduwe, want die mens mist dan een “vader” of “een man”, bij manier van spreken…ze kennen “de hemelse Vader “niet en ze kennen “de Bruidegom: Jezus Christus” niet…of ze willen Hem of de Zoon niet kennen! 

God zelf heeft zijn liefde eerst en vooral aan elke mens “bewezen” door te sterven voor elke mens aan het kruis, maar door zijn opstanding heeft Hij bewezen dat Hij hen eeuwig leven kan schenken, tenminste als ze in Hem willen geloven. Geloven in Hem betekent ook natuurlijk “dankbaarheid” tegenover Hem of Hem gehoorzamen uit liefde en niet dus uit angst of omdat het moet!

We kunnen dat lezen in 1 Johannes 10:10 - 11en 18-19  Hierin is de liefde, niet dat wij God liefgehad hebben, maar dat Hij ons heeft liefgehad en Zijn Zoon gezonden heeft als een verzoening voor onze zonden. Geliefden indien God ons zo heeft liefgehad, behoren ook wij elkander lief te hebben.

Er is in de liefde geen angst, maar de volmaakte liefde drijft de angst uit, want de angst houdt verband met straf en wie angst heeft is niet volmaakt in de liefde. Wij hebben lief omdat Hij ons “EERST” heeft liefgehad! 

God zegt ook tegen ons dat Hij de “echtheid van onze liefde toetst” aan de toewijding naar de anderen toe. (2 Korintiërs 8:8)

Zuivere en onbevlekte godsdienst voor God, de Vader, zegt Jacobus1:27 is omzien naar wezen en weduwen in hun druk en zichzelf onbesmet van de wereld bewaren. 

Een mooi voorbeeld is hiervan Dorcas die kleding maakte voor weduwen en toen ze gestorven was lezen we in Handelingen9:39 dat al de weduwen bij Petrus kwamen staan en lieten hem onder tranen al de lijfrokken en mantels zien,  die Dorcas, toen ze nog bij hen was, gemaakt had.

Maar verder lezen we dan dat Petrus neerklielde en bad en haar terug oprichtte en haar levend terug aan de heiligen en de weduwen gaf. (vers 41)

In vers 36 konden we daar ook lezen dat het een vrouw was, die “OVERVLOEDIG WAS IN GOEDE WERKEN EN AALMOEZEN DIE ZE GAF”. 

Deze vrouw was ongetwijfeld een vrouw naar Gods hart!

Dit voorbeeld laat ons zien dat we niet veel hoeven te kunnen om onze liefde in gehoorzaamheid en dankbaarheid tegenover onze God en onze naasten te tonen!

Ze was slechts een simpele naaister…maar toen ze stierf, werden er heel wat traantjes gelaten. Maar door haar voorbeeld en deze opwekking kwamen er veel mensen tot geloof (vers 42). 

De vraag is hier voor ons: zullen mensen ook traantjes laten als wij komen te sterven, omdat wij dankbaar en gehoorzaam zijn geweest in ons leven en liefde hebben bewezen door onze toewijding aan anderen te tonen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten