zaterdag 15 november 2014

Uitleg, verootmoediging, kleine mens (leesrooster)


Uitleg – Verootmoediging –  Kleine mens
Daniël 8:15-27 en Daniël 9:1-27 en Psalm 90

Daniël 9:3 Ik richtte mijn aangezicht tot de Here God om te bidden en te smeken, in vasten en in zak en as.

Daniël 9:23 Bij het begin van uw smeekbede is er een woord uitgegaan en ik (Gabriël)  ben gekomen om het u mede te delen, want gij zijt zeer bemind.

Psalm 90: 12 Leer ons zo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen 

De engel Gabriël kwam uitleg geven over het droomgezicht aan Daniël…over de ram en de geitenbok  En we lezen tot slot dat Daniël uitgeput was en enige dagen ziek, maar daarna diende hij de koning weer. (8:27) 

Voor ons kan hier ook weer een les inzitten: nl. wij weten dat de engel Gabriël ook weer terug wordt vernoemd in het Lucasevangelie en daar verschaft de engel Gabriël aan Zacharias uitleg en ook aan Maria elk over het feit dat er een kind zal geboren worden…maar het zal op een wonderbare manier gebeuren! Zacharias en Elisabeth, zijn vrouw, waren reeds te oud om nog kinderen te krijgen… (Lucas 1:13 en 18) maar toch wordt Johannes de Doper geboren juist op het tijdstip, zoals de engel had voorspeld!

Ook bij Maria werd een kind aangekondigd, terwijl ze zelf nog heel jong was en nog niet getrouwd, maar wel reeds ondertrouwd met Jozef…ze zou “overschaduwd worden door de kracht van de Allerhoogste en de Heilige Geest zou over haar komen, het heilige dat verwekt wordt, zal Zoon van God genoemd worden”. (Lucas 1:35)

In Lucas 2:10 en 11 kwam er weer een engel van de Heer verkondigen aan de herders in de nacht: Weest niet bevreesd, want zie ik verkondig u grote blijdschap, die heel het volk zal ten deel vallen: U is heden de Heiland geboren, namelijk Jezus Christus, de Here in de stad van David.   

Daniël begreep de droomgezichten niet zo goed…maar dan zien we dat hij toch drie dingen doet die ons tot voorbeeld kunnen dienen:

Daniël 9:2  Ik, Daniël, lette op het getal van de jaren, waarover het woord van de Heer had gesproken tot de profeet Jeremia.
 
Daniël 9:3  En ik richtte mijn aangezicht tot de Here God om te bidden en te smeken , in vasten en in zak en as.

Daniël 9:4a en 7 En ik bad tot de Here, mijn God, en deed schuldbelijdenis. En verder bad hij: Bij U Here is er gerechtigheid, maar bij ons is een beschaamd gelaat
en dan in vers 9 Bij de Here , onze God is barmhartigheid en vergeving!

En in vers 23 zien we dan dat de engel Gabriël opnieuw verschijnt aan Daniël om uitleg te geven omdat hij in gebed is gegaan en omdat hij een zeer beminde man was! 

Daniël gaat dus op zoek in “het woord van God” …hij bidt en smeekt en vast zelfs en rouwt omwille van het feit dat er zeventig jaar verloopt over de puinhopen van Jeruzalem! Hij heeft daarover een heel gedeelte gevonden bij de profeet Jeremia.

Ik heb dat ook opgezocht en gevonden dat heel het land tot een woestenij zou worden,  omdat ze naar de woorden van God niet geluisterd hadden! (Jeremia 25:8 )

In vorige gedeelten heb ik reeds geschreven hoe we tewerk moeten gaan om “de vijand” te kunnen verslaan! De geestelijke wapenrusting aantrekken is dan zeker een goed alternatief en volharden in gebed met smeking en dankzegging! 

Daniël wordt door de engel Gabriël bemoedigd met de woorden: want gij zijt zeer bemind! Wij zouden toch ook wel graag zulke woorden horen , nietwaar! Dan is het voor ons dus belangrijk om eens dat voorbeeld van Daniël in ons leven toe te passen !  

In psalm 90 wordt “de kleinheid” van de mens belicht ! Zijn bestaan hier op aarde is slechts zeventig jaar en als we sterk zijn tachtig.

Momenteel ligt mijn broer , die 71 jaar oud is, in het ziekenhuis te vechten voor zijn leven omdat een operatie enigszins mislukt was en hij enorm veel bloed heeft verloren en dat bloed was ook in gans zijn lichaam terechtgekomen. We hebben voor hem gebeden dat God een keer in zijn lot mag brengen en hij er terug bovenop geraakt. 

Het voornaamste in ons leven zou als gebed kunnen uitgesproken worden, zoals in psalm 90 vers 12 staat:
Heer leer ons zo onze dagen tellen dat wij een wijs hart bekomen! Laat iedere morgen zulk een gebed over onze lippen komen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten