woensdag 5 november 2014

Maak een keuze (leesrooster)


Maak een keuze
Deuteronomium 11:10-32

Deuteronomium 11:26-28  Zie ik houd u heden zegen en vloek voor:

“Zegen” wanneer gij luistert naar de geboden van de Here, uw God, die ik u heden opleg ;maar “Vloek” wanneer gij naar de geboden van de Here, uw God niet luistert en “afwijkt van de weg” die ik u heden gebied, “door andere goden achterna te lopen, die gij niet gekend hebt.” 

Keuzes maken moeten we allemaal in ons leven.

We vragen ons ’s morgens al af: “wat zullen we vandaag eten als ontbijt? Muesli met fruit of een eitje of gewoon een boterham met kaas enz. Sommigen maken een keus om maar “niets” te eten…dat is ook een keuze…maar dat is eigenlijk geen goede keuze en al vlug zal “de honger” aanbellen! 

Jezus zegt duidelijk in zijn woord: in Matteüs 6:24 Niemand kan twee heren dienen, want hij zal of de ene haten en de andere liefhebben, of zich aan de ene hechten en de andere minachten: gij kunt niet God dienen en de Mammon. 

We leven momenteel in “de genadetijd” of de tijd van “de vrijheid”…momenteel kunnen we een keuze maken: ofwel kiezen we voor het volgen van “de weg, die Jezus Christus is” ofwel kiezen we tegen “de weg die, Jezus Christus is!” Er is geen andere weg!
Jezus zegt in Johannes 14:6 Ik ben de weg, de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij!

Jezus zegt ook in Johannes 10:10  Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed.

en in vers 7 zegt Hij dat Hij de deur is, en als iemand door Hem binnenkomt, dan zal hij behouden worden, en hij zal ingaan en uitgaan en weide vinden.

 en in vers 11 zegt Hij dat Hij de goede herder is, die zijn leven inzet voor zijn schapen. 

Als we het ganse gedeelte van vandaag lezen, dan zien we heel duidelijk dat God zelf  zegt dat als ze Hem gehoorzamen en al zijn regels opvolgen, dat ze “verzadigd zullen worden”en overvloed zullen hebben, want God zelf zal voor de vroege en de late regen zorgen …zodat ze op tijd de oogst kunnen binnenhalen. Maar als ze niet luisteren, dan zal God de vensters van de hemel “toesluiten”.

In vers 16 zien we duidelijk dat God waarschuwt: laat uw hart zich niet verlokken, zodat gij afwijkt en andere goden dient en u voor hen neerbuigt. 

Zelfs Jezus bidt in “het onze Vader”… en leidt ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade!

Jezus heeft ons reeds van het kwade verlost, want Hij stierf voor de zonde van de wereld…maar nog steeds kan ons lichaam in zonde vallen. 

Het eerste gebod : bovenal bemin één God…dat geldt nog steeds voor ons! Eigenlijk gelden al de tien geboden nog voor ons…alleen kon de mens ze niet uitvoeren, want telkens viel hij terug in zonde…alleen Jezus Christus was het die de wet heeft vervuld en totaal heeft uitgevoerd zonder Zelf te zondigen…Hij was de enige op gans de aarde, die dat kon!

Alles wat  méér waard is in ons leven dan God Zelf  = afgod!
Dat kan geld zijn of roem of kledij enz …altijd zou God prioriteit in je leven moeten zijn! Hij gaf jou tenslotte “Het Leven”…maar Hij is het ook die “Het Leven” voor eeuwig aan je kan geven…maar dan moet je Hem dus de  eerste plaats geven in je leven en de keuze maken om Hem te gehoorzamen.  

Hoe lieflijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen (Romeinen 10:15) want in vers 14 staat er: Hoe kunnen we geloven in Hem, van wie we niet gehoord hebben? 

Ook in dit gedeelte van Deuteronomium 11:19-21 staat geschreven dat mensen die al de wonderen van God zelf hadden gezien dat ze de woorden in hun hart en hun ziel moesten leggen en dat aan hun kinderen moesten leren en daarover spreken als ze in huis zaten, of onderweg waren of zich gingen slapen of weer opstonden. 
Ze moesten het schrijven op de deurposten van hun huis! vers 18 

Dat herinnert mij aan het feit dat de Israëlieten toen ze werden bevrijd uit de slavernij van Egypte…het bloed van het lam moesten smeren aan de deurposten van hun huis , opdat de eerstgeborenen in leven zouden blijven.
Het bloed van “Het Lam van God” dat Jezus Christus is…dat moeten wij ook als het ware smeren aan de deurposten van ons hart, opdat ook wij niet onder het oordeel zouden vallen of onder de vloek, maar in leven zullen blijven en onze plaats in de hemel in bezit kunnen nemen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten