zondag 9 november 2014

Wapenrusting en Gebedsoproep (leesrooster)


Wapenrusting en gebedsoproep
Efeziërs 6:1-24

Efeziërs 6:10 en 11 Voorts, weest krachtig in de Here en in de sterkte zijner macht. Doet de wapenrusting Gods aan, om te kunnen standhouden tegen de verleidingen des duivels.

Efeziërs 6: 18  En bidt daarbij met aanhoudend bidden en smeken bij elke gelegenheid in de Geest. 

In dit gedeelte wordt er eerst een vergelijking gemaakt met de wapenrusting van een soldaat (een Romeinse) en daarbij wordt dan gewezen op:
de gordel van de waarheid,
het harnas of pantser van de gerechtigheid,
de voeten geschoeid met de bereidvaardigheid van het evangelie van de vrede,
het schild van het geloof om de brandende pijlen van de boze te kunnen doven,
de helm van het heil,
het zwaard van de Geest, wat het woord van God voorstelt.

Als we gebruik maken van deze “geestelijke wapenrusting” dan kunnen we de strijd tegen de duivelse machten aangaan!
Want christenen hebben niet tegen vlees en bloed (mensen) te vechten…maar tegen de onzichtbare, duistere machten, tegen de boze geesten van de duisternis!
Als we deze geestelijke wapenrusting aandoen, dan kunnen we er zeker van zijn dat we sterk staan , want God geeft ons dan macht om de strijd te overleven. Hij strijdt dan als het ware voor ons! 
 
Het is eveneens belangrijk dat er gebeden wordt en zelfs gesmeekt en daarbij niet te “verslappen”maar te volharden ! Het is zeker belangrijk om voor alle mensen te bidden, die geloven in het werk van Jezus Christus. 

Als voorbeeld zou ik de Here Jezus Zelf kunnen noemen, naar de tijd dat Hij vastte in de woestijn en daar “verzocht werd door de duivel” hoe Hij zelf streed tegen de duivel. Onze Heer Jezus gebruikt daar vooral “het zwaard van de Geest” en antwoordde de duivel telkens met “het woord van de waarheid”! De duivel probeerde de gordel van Jezus te verontreinigen…maar die gordel was zuiver en vol van waarheid! Jezus Zelf wordt “de Rechtvaardige” genoemd en Hij is vol van gerechtigheid…geen enkel onrecht kleefde aan zijn handen! Hij is de ware “Verlosser” en Hij heeft ons “heil” bewerkt door aan het kruis “de duivelse machten te verslaan”! Hij heeft ervoor gezorgd dat we die helm van onze redding kunnen dragen en gebruiken om de duivel van ons te weren! Hij heeft met zijn voeten het evangelie van "de vrede" gebracht! Hijzelf is ook onze vrede !

Als onze Vader van ons vraagt om te bidden voor elkaar, dan kunnen we ook de Heer Jezus Zelf als voorbeeld nemen tijdens zijn aardse leven, want ook Hij bad voor zijn discipelen en ook voor al diegenen die door het woord in Hem geloven, opdat zij ten volle “de blijdschap in zichzelf mogen hebben en dat ze bewaard worden voor de boze en dat ze geheiligd mogen worden in de waarheid, in zijn woord! (Johannes 17:13-17) en ook waakt Jezus over hen allen, zodat ze niet verloren gaan (vers 12)! 

In de hof van Getsémane heeft de Heer Jezus Christus het erg zwaar, want hier moet Hij de strijd voeren tegen de duivel om “de zonden en ziekten van alle mensen te gaan dragen” en Hij moet daarvoor de dood ingaan en met dat beeld voor ogen krijgt Hij heel veel angst en wordt erg bedroefd.
Hij deed daar een oproep aan Petrus, Johannes en Jacobus, 3 van zijn apostelen dus, om samen met Hem te waken, want Hij wilde zo graag dat ze voor Hem hadden meegebeden en gesmeekt! Zelf riep Hij tot driemaal toe: “Mijn Vader, indien het mogelijk is, laat deze beker aan Mij voorbijgaan, doch niet gelijk Ik wil, maar gelijk Gij wilt.”
En Hij kwam bij de discipelen en telkens vond Hij hen slapende en Hij zei: Waakt en bidt, dat gij niet in verzoeking komt; de geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak! (Mattéus 26: 39-41) 

Moge ons gebed daarom zijn dat we inderdaad zullen standhouden tegen de verleidingen van de boze machten en telkens een beroep doen op het verlossend werk van Jezus Christus, dat “volbracht” werd aan het kruis en niet te vergeten onze wapenrusting aan te doen, want we kunnen niet de strijd aangaan in onze eigen kracht, maar we hebben daarbij de kracht en de macht van God Zelf nodig! We mogen dankbaar zijn dat ook Hij nu vandaag nog mee bidt voor allen die in de Naam van Jezus Christus geloven en Hij heeft beloofd dat niemand ons kan roven uit Zijn Hand…alleen vraagt Hij van ons dat we zullen waken en dat we zullen volharden in onze gebeden en in zijn Woord van de Waarheid zullen blijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten