zondag 2 februari 2014

Bijbeloverdenking: Jongens of meisjes

Leviticus 12: 1-8  Jongens of meisjes 
 
vers 8: Indien echter haar vermogen niet toereikend is voor een stuk kleinvee, dan zal zij twee tortelduiven nemen: de ene ten brandoffer en de andere ten zondoffer, en de priester zal over haar verzoening doen, en ze zal rein zijn.

Lucas 2: 21-24 En toen acht dagen vervuld waren, zodat zij Hem moesten besnijden, ontving Hij ook de naam Jezus, die door de engel genoemd was, eer Hij in de moederschoot was ontvangen.
En toen de dagen hunner reiniging naar de wet van Mozes vervuld waren, brachten zij Hem naar Jeruzalem om Hem de Here voor te stellen, gelijk geschreven staat in de wet des Heren: Al het eerstgeborene van het mannelijk geslacht zal heilig heten voor de Here, en om een offer te brengen overeenkomstig hetgeen in de wet des Heren gezegd is , een paar tortelduiven of twee jonge duiven.

Uit het gedeelte van Lucas kunnen we besluiten dat Jozef en Maria "arme mensen " waren, want ze konden slechts twee tortelduiven geven als offer, zoals de wet voorschreef! Ze leefden dus ook het reinigingritueel na van de wet van Mozes!

Ook voor ons zijn de wetten die voorgeschreven werden in het oude testament
soms nog wel nuttig...maar wel is het voor ons wel zo dat we gereinigd en geheiligd zijn door het éne kruisoffer van Jezus . Zijn bloed heeft ons gereinigd van elke zonde. (Hebr.22 - 28) 
en (1 Joh.7b)! 
Voor ons is er echter "in Christus" als wedergeborene  geen onderscheid tussen mannelijk of vrouwelijk...alhoewel de vrouw wel nog steeds onderdanigheid in alles aan de man verplicht is (Efeziërs 5 spreekt erover met het oog op Christus en zijn gemeente is het een geheimenis ) en de man is verplicht zijn vrouw te reinigen en te heiligen met het waterbad van het woord en haar zo zonder vlek of rimpel voor zich te plaatsen!

De Petrusbrief 1:16  schrijft erover dat God heeft gezegd: "Weest heilig want Ik ben heilig!" Petrus roept ons daarom op om een "heilig leven te leiden" en niet meer mee te doen aan de begeerten van vroeger, toen we nog onwetend waren over het offer van Christus!.

Heel het gedeelte in Leviticus handelt wel over de staat van een vrouw die pas bevallen is, want dan is ze in staat van onreinheid. De dagen voor een meisje duren dubbel zo lang als voor een jongen! Vanaf de achtste dag werd de jongen besneden...het zal ongetwijfeld ook met hygiene te maken hebben gehad!
Waarom dit zo is staat er niet bij...maar ik veronderstel dat het ook te maken heeft met het feit dat in Gen.3:16 geschreven staat dat door de erfzonde de vrouw nu voortaan wordt gestraft met het feit dat ze met smart kinderen zal baren, maar vooral met het feit dat "haar man over haar zal heersen"!
De man kon in het oude verbond zelfs een belofte die zijn vrouw deed vernietigen, maar als hijzelf een belofte tot God deed, dan kon die niet meer ongedaan gemaakt worden.
De man had een grotere verantwoordelijkheid. Hij had ook meer rechten!
De mannen stonden in een andere rangorde dan de vrouwen!
Als er een meisje werd geboren was dit in aanzien minder aantrekkelijk dan de jongen!
Meisjes werden soms gespaard en jongens moesten soms worden gedood als het om machtsposities ging!
Het is nu nog altijd wel zo in onze maatschappij dat meisjes ten opzichte van jongens niet altijd gelijk worden behandeld...ze worden ook niet hetzelfde uitbetaald voor hetzelfde beroep bv. Ook de handtekening van de man is nog steeds meer waard dan dat van een vrouw!

Dat een bevalling "onreinheid" inhield heeft niets te maken met zonde die de vrouw zelf zou gedaan hebben, want een kindje ter wereld brengen is het mooiste wat er is!
Maar de "onreinheid" heeft met "bloed" te maken. Het wordt hier ook vergeleken met de menstruatiecyclus van een vrouw...ook die periode werd beschouwd als onrein.
Bloed heeft te maken met de onmisbaarheid ervan om te kunnen leven. Elke druppel bloed die je verliest, heeft een beetje te maken met sterven! Maar "de dood" heeft volgens Gen.2:17 wel te maken met zonde!

De Heer Jezus heeft trouwens Zijn bloed laten vloeien ...Hij was door Zijn eigen Vader verlaten aan het kruis omwille van de zonden en de ziekten van de mensheid die Hij daar droeg...Hij werd onrein om ons rein te maken en het is door dat feit dat wij nu eens en voor altijd gereinigd en geheiligd zijn. In Zijn Koninkrijk is er geen onderscheid meer tussen jongens en meisjes. Maar dan wordt alles nieuw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten