donderdag 13 februari 2014

Gedicht: Water wordt wijn + bijbeloverdenking


Water wordt wijn 


Oorspronkelijke druif
fundament van wijn!
bloed van de aarde
kracht voor bewonderaars
totaal mysterie
thema van verrijzenis! 

Mijn God, mijn God
waarom hebt Gij Mij verlaten?
Hij dronk de zure wijn.
’t Is nu volbracht en tijd
dat het Vat vol zuiver water
veranderd wordt in pure wijn. 

De ware Wijnstok
geplant door de Landman
draagt nu gesnoeide ranken,
vruchtbare planten die drinken
uit de Wortel vol levend water
om kostbare nieuwe wijn te zijn! 

Maria Segers
 

 

Bijbeloverdenking

Leviticus 14:48-57   Opluchting

 

vers 53 De levende vogel laat hij vrij in het open veld buiten de stad. Zo voltrekt hij aan het huis de verzoeningsrite en wordt het weer rein.

 
Het  betekent een hele opluchting als we van een zwaar karwei verlost worden in ons leven. Het woord "opluchting" doet als vanzelf ons reeds beter ademhalen! In dit gedeelte betekent het voor "de levende vogel" een hele opluchting dat hij terug "VRIJ" mag rondvliegen in het open veld...want de verzoeningrite waarvoor de vogel werd gebruikt in Leviticus moest eerst wel wat narigheid ondergaan. De levende vogel moest "gedoopt worden" in het bloed van de vogel die "geslacht was boven een aarden vat met levend water" (vers 50). Ook moest er nog cederhout , hysop en scharlaken bij de levende vogel gedoopt worden in dat bloed van de geslachte vogel en het levende water en zo moest daarmee dan "zevenmaal het huis besprenkeld worden" om het huis te "ONTZONDIGEN" en dus verzoening over dat huis te doen, opdat het rein zou zijn! (Lev.14: 49-53)
 
Dit is weer eens een ware les voor ons die nu in "de genadetijd" leven!
De twee vogels zijn een beeld van de Heer Jezus: een eerste maal dat Hij geslacht werd als Lam van God " boven de bron van levend water en wij mogen uit deze bron water putten dat in ons wordt tot een fontein  van eeuwig leven (Joh.4:14) en de tweede vogel is de Heer Jezus die is opgestaan uit de dood en voor ons allen "de vrijheid heeft bewerkt" door Zich te laten dopen in Zijn eigen bloed...dat Hij vrijwillig heeft laten vloeien om ons te "ontzondigen" en ons te bevrijden van de "duivelse machten en van de dood"! Hij heeft door zijn dood het "WERK VOLBRACHT" aan het kruis...daar heeft de verzoeningsrite plaatsgevonden!
 
Zo mogen wij ons als het ware ook laten "dopen" in het bloed van "HET LAM GODS" want daardoor zijn onze zonden weggenomen, daardoor zijn we "ontzondigd" dus en nu mogen wij als wij dit verzoeningsoffer aanvaarden in geloof in ons leven ook "VRIJ RONDVLIEGEN" in het open veld...buiten de stad (van de wereld). Onze stad is hier niet blijvend...maar onze stad is nu een hemelse stad geworden en in die stad zijn wij als vrije vogels en kunnen we in en uitvliegen en tot Hem, die voor ons geslacht is geworden, maar lnu levend zit aan de rechterhand van de Vader. Hij bidt en pleit voor ons en als wij vragen hebben, kunnen wij van Hem steeds antwoord krijgen. Wij mogen zelfs tesamen Zijn Lichaam zijn...Zijn Tempel...Hij woont zelfs in ons met Zijn Heilige Geest. Ons huis is gereinigd door zijn bloed en Hij verlangt dat wij het ook heilig houden en Hem eren...en ooit mogen wij bij Hem nieuwe wijn drinken uit het "Koningsvat" dat Hij daar dan samen met ons zal drinken, want dat heeft Hij aan zijn discipelen beloofd.
 
Zijn openbaar leven begon Hij met water te veranderen in wijn op een huwelijksfeest en als Hij terugkomt als Bruidegom mogen wij als bruid samen met Hem zitten aan Zijn tafel en drinken van de nieuwe wijn! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten