vrijdag 7 februari 2014

Gedicht: Geest van God + bijbeloverdenking


Geest van God

Eeuwige kracht van onvergankelijkheid
de grote dynamo die het heelal beweegt
Hij die het absolute is, het al, de oorspronkelijkheid
waar ieder mens naar streeft
om te ontdekken: Zijn immense grootheid!
Hij die van God komt
de ware openbaring van alle vrede
het dagblad dat alles opsomt
en alledaagse geschillen omzet tot een bede
alzo komt men in ’t reine en ’t slechte wordt uitgegomd!  

Alleen, en toch met Drie te saam
onbegrijpelijk als ondertoon
Persoonlijkheid maar toch geen lichaam
verheven boven ons Zijn troon
in ons beperkt bestaan!  

gevat in de enge ruimte van de mens
ontzagwekkend, uitgestrekt en grandioos
deze Majesteit die troost intens
en hemelt op en is niet boos
die wil vervullen elke goddelijke wens!  

zonder vorm, overvloeiende Heerlijkheid
voor de Weg, de Waarheid en het Leven
vol van begrip en ontvankelijkheid
voor de mens die Zijn goedheid wil beleven
voor eeuwig wil genieten van Zijn heiligheid!  

Maria Segers           7 februari 2014
 

Bijbeloverdenking:
Leviticus 13:29-46 Hoofd en baard
vers 29 Wanneer een man of een vrouw een aangetaste plek op het hoofd of in de baard heeft, ...
In dit gedeelte zien we weer opnieuw dat er melaatsheid kan uitbreken op het hoofd of in de baard... het moet weer door de priester telkens worden gecontroleerd. Melaatsheid wordt in de Nieuwe bijbelvertaling "huidvraat" genoemd...maar het vreet ook letterlijk wel de huid weg...het is een echte "plaag" als je ermee geconfronteerd wordt! In onze huidige tijd wordt het ook wel "lepra" genoemd en het komt nog altijd voor.

In het nieuwe testament zien we dat er gesproken wordt over Lazarus, die vol stond met zweren en niet mocht eten van de tafel van de rijke... of Lazarus eigenlijk aan melaatsheid leed, dat weet men niet, maar hij was ook wel een "verschoppeling" ...men moest die man niet ...net zoals men later eveneens Jezus uit de weg ging...maar Jezus Zelf ging melaatse mensen nooit uit de weg, integendeel: Hij wilde ze zelfs aanraken en Hij heeft er ook genezen. Lepra is afkomstig van het woord "lazarus (laser - lasere- laserheit)" ! Lepra is een ziekte, die meestal ook bij de armere klasse voorkomt!

Ik schreef hierboven een gedicht over "de Geest van God" en je zult je afvragen: wat doet dit gedicht hier nu bij? Het zegt toch niets over hoofd en baard? Maar het heeft wel te maken met: "Een gezonde geest in een gezond lichaam"! En de Geest van God heeft alles te maken met : "onze tempel rein te houden", want wij zijn de tempel van God waarin Gods Geest woont, van zodra we in Jezus' offer geloven! Maar wij mogen met al onze ziekten of zonden rechtstreeks gaan naar "de Ware Hogepriester", die De Geneesheer en Vergevende is voor alle mensen.

Leviticus is het priesterlijke boek met vooral zijn wetten over reinheid en heiligheid! En melaatsheid heeft met onreinheid te maken. De priester zelf moest op de eerste plaats natuurlijk zelf rein zijn en al hun handelingen moesten volgens Gods voorschriften gebeuren. De priesters werden met zalfolie gewijd (Ex.29:7) en dat moest over hun hoofd worden uitgegoten ...en ook hun klederen moesten besprenkeld worden met zalfolie (Ex.29:21) opdat zijzelf  en hun klederen  "HEILIG" zouden zijn en hetzelfde moest gebeuren bij de priesterzonen! De "zalfolie" is eigenlijk ook een symbool van de Heilige Geest! We zien ook in de Jacobusbrief 5:14 staan: Is er iemand bij u ziek? Laat hij dan de oudsten tot zich roepen, opdat zij over hem een gebed uitspreken en hem "met olie zalven" in de naam des Heren!

Wij zien op het einde van dit gedeelte staan :
vers 45 en 46 De klederen van de melaatse, die door de plaag getroffen is, zullen gescheurd zijn, zijn hoofdhaar zal hij los laten hangen en de bovenlip bedekken en roepen: Onrein, onrein! Zolang hij de plaag heeft, blijft hij onrein: afgezonderd zal hij wonen, buiten de legerplaats zal zijn verblijf zijn! 

Hierbij mogen wij ook opmerken dat de onreine dus in afzondering moest gaan wonen.
Het doet me ook weer denken aan Jezus die buiten de poort heeft geleden . (Hebreeën 13:11-13!
Hij werd voor ons allen onrein, Hij droeg de vloek, opdat wij allen door zijn offer rein zouden zijn! Laten we daarom maar voortdurend door Jezus tot God gaan met een lofoffer, de vrucht van onze lippen, die zijn naam belijden (Hebr. 13: 15)! 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten