zaterdag 8 februari 2014

Gedicht: Zijn voetafdruk + overdenking: rein en onrein


Zijn voetafdruk 

‘k Heb U herkend vanmorgen.
U daalde neer deze nacht
in sterretjes verborgen
ongeschonden, witte pracht! 

Heel ’t landschap is bedekt
met schitterende diamanten.
’t Is alles zo onbevlekt
hemels rein aan alle kanten. 

Mijn voeten willen er in lopen
maar elk spoor zul je zien!
Op verse sneeuw zal ik dan hopen
zodat het weer wordt als voordien. 

Zijn voetafdruk bleef toen achter.
Hij ging mij reeds voor, werd zwart,
maar ook terug wit en Wachter
uitziend op die nieuwe start!
 

Maria  Segers              16 januari 2010

Bijbeloverdenking:
Leviticus 13:47-59    Rein en onrein

vers 59 Dit is de wet op de plaag der melaatsheid aan wollen of linnen klederen, hetzij aan de schering, hetzij aan de inslag, of aan enig lederwerk - om het rein of onrein te verklaren.

Mijn gedicht gaat over "reinheid van een sneeuwlandschap"... dit jaar is het een uitzonderlijke winter en hebben wij hier in ons gebied waar wij wonen nog geen enkele sneeuwvlok gezien!
Dit gedicht is eigenlijk ook en mooi kerstgedicht...het symboliseert "De reinheid van Gods Zoon"...Hij heeft Zijn "Voetstap" op onze aarde gezet! Hij was nochtans zonder erfzonde geboren, geheel Rein was Hij: zowel in woorden als in daden en zelfs zijn kledij had speciale krachten van "genezing" ...als we bv. denken aan de vrouw die slechts alleen maar Jezus' kleed vanachter aanraakte en toen genas (Marcus 5:27).
We kunnen ook denken aan het feit dat het onderkleed van Jezus "zonder naad, van bovenaf in zijn geheel geweven was (Joh.19:23)...dan is dat een aanduiding van Wie Hijzelf was. Zijn handelingen, zijn gedrag, zijn hele openbaring was volmaakt, vanaf zijn komen uit de hemel, tot aan zijn terugkeer naar de hemel.

Melaatsheid staat eigenlijk symbool voor "de zonde in ons leven". En ja, onze klederen moeten ook reinheid inhouden! Wij zijn eigenlijk voor God als wedergeborenen, mensen die behoren tot een koninklijk priesterschap , een heilige natie, een volk dat zo door God is uitverkoren om de grote daden te verkondigen van Hem, die ons uit de duisternis geroepen heeft tot zijn wonderbaar licht... (1 Petrus 2:10)

Onze daden en onze woorden moeten getuigen van reinheid! Alle zonde moet uit ons leven worden weggebannen! Wij moeten proberen om in "de voetstappen van Jezus te wandelen"
Hij heeft ons alles voorgedaan. Hij heeft barmhartigheid getoond. Hij heeft zijn eigen leven zelfs gegeven om ons "eeuwig leven te schenken!"
Hij gaf ons nieuwe kleren van reinheid en van heiligheid en wij moeten de kleren van onreinheid wassen in zijn bloed ...hij maakte van ons nieuwe mensen en die mens moeten we aandoen als een kledingstuk van fijn wit linnen als het ware (Efeziërs 4:20-32) .

Melaatsheid aan onze klederen is als zonde die aan onze kleding kleeft...de zonde moet in ons leven nooit schering en inslag worden.
Alles wat met zonde in onze houding naar anderen ook te maken heeft, staat in verband met melaatsheid die kleeft aan de kledij...net zoals de onreinheid in het hoofd of in de baard eigenlijk te maken heeft met zondige "gedachten"...
Romeinenbrief 12:1 +2 roept ons daarom ook op: met beroep op de barmhartigheden Gods, stelt uw lichamen op tot een heilig, Gode en welgevallig offer: dit is uw redelijke eredienst!
En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken, opdat ge moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, het welgevallige en volkomene!

Wie blijft volharden in de zonde, eenmaal dat je Christus hebt aanvaard in je leven, of als je blijft verderleven in de zonde...dan moet je eerst een vermaning krijgen en als je dan toch niet wil luisteren... dan is hij gelijk aan een heiden of een tollenaar...

Wij moeten steeds blijven toezien op onszelf eveneens...want wij moeten als iemand berouw heeft, hem ook vergeven, tot zevenmaal toe zelfs per dag (Lucas 17: 3-4)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten