donderdag 6 februari 2014

Gedicht: Hoopvol + bijbeloverdenking


Hoopvol


Is je hart nog hoopvol,
vol van ontferming en
goede vruchten voor God
en voor die ander?
Kun je nog bidden voor vrede
of is je vuist gebald? 

Barmhartigheid wil Hij
en bewees dit Zelf aan ’t kruis!
Hij kwam, Hij zag en overwon!
Delen deed Hij met de armen.
De tafels van vermenigvuldiging
heeft Hij ons ook geleerd. 

Het mensdom heeft ooit eens gefaald.
Een streep werd door zijn bestaan gehaald.
Het dierenrijk heeft toen ook betaald,
mocht echter gratis mee in de boot logeren!
De zekerheid van hun sociaal bestaan
was bijna reddeloos verloren!  

De regenboog gaf Hij daarna als teken
om kleur te geven aan het leven
want nieuwe solidariteit dat
wil Hij en ik in een wereld
van nieuwe sociale zekerheid!
Zal Hij nog geloof vinden op aarde? 

Maria Segers          20 februari 2009
 

 

Bijbeloverdenking:
Psalm 112   Het goede leven
 
vers 7 + 8a  Voor een kwaad gerucht zal hij niet vrezen,
                     zijn hart is gerust, vol vertrouwen op de Here;
                     zijn hart is standvastig, hij vreest niet, ...
 
In deze psalm wordt er vooral gesproken over de "zegen" die geldt voor de "rechtvaardige". En wie is er rechtvaardig? In vers 1 wordt er reeds over gesproken: Hallelujah. Welzalig de man (of de vrouw) die de Here vreest, die van harte lust heeft in zijn geboden.
Voor hen zal "Het Licht opgaan in de duisternis". Ze zullen voorspoed kennen...maar er is een voorwaarde aan verbonden: hij moet barmhartigheid tonen en uitlenen en eerlijk handelen in alle zaken, uitdelen van zijn bezit aan de armen (vs.5 en 9) ...hij leeft met een "gerust hart" hij is vol vertrouwen op God, hij is een standvastig iemand, hij is niet bang voor de mensen die soms vijandig optreden naar hem toe...hij vreest alleen maar de Heer en hij eert Hem! God is goed voor mensen die zich houden aan zijn bevelen of geboden en zijn geboden zijn niet zwaar voor degenen die "het goede leven willen leven"...want God wil die mens die van harte lust heeft in zijn geboden  "overvloed en rijkdom geven in zijn huis"(Psalm 112:3)!
 
Noach is een mooi voorbeeld van een man die van harte lust had in Gods geboden...maar de andere mensen spotten met God en ook met Noach! God had er zelfs berouw over dat Hij de mens gemaakt had, want zo groot was de boosheid op aarde op die moment en al de overleggingen van hun harten brachten slechts boosheid voort (Genesis 6:5) en het deed God allemaal heel veel verdriet (Gen. 6:6)...maar er was slechts één man die genade had gevonden in Gods ogen, die man was onder zijn tijdsgenoten een rechtvaardig en onberispelijk man en hij wandelde met God kunnen we lezen verderop in Genesis 6:9! Noach had nog drie zonen: Sem, Cham en Jafeth!
God besloot toen om een einde te maken aan al wat op de aardbodem leefde...behalve aan Noach, zijn vrouw en kinderen en van alle dieren slechts één mannetje en vrouwtje mochten blijven leven! Zo heeft God een verbond opgericht met Noach, want hij moest een ark bouwen omdat God een watervloed over de aarde had besloten! (Genesis 6:17-21).
In vers 22 kunnen we lezen En Noach deed het; geheel zoals God het hem geboden had, deed hij!
En de mensen lachten hem uit toen hij de ark aan het bouwen was, want ze geloofden niet dat die watervloed zou komen...maar wat God besluit, gebeurt altijd...het was voor Hem toen welletjes geweest! Alleen Noach en zijn vrouw en gezin kregen genade door hun houding ten opzichte van God...zij wilden nog wél naar Hem luisteren! Dat moet voor ons toch een les zijn!
Zijn deur staat voor ons altijd open en wij mogen bij Hem binnenkomen...Op. 3:20 en als we Hem niet geloven dan zal uiteindelijk ook ooit de deur gesloten worden achter ons! En de Here sloot de deur achter hem (Genesis 7:16b)
 
Aan ons blijft dus de keuze: willen we een goed leven dat gevuld is met overvloed uit zijn Hand...heb dan ook lust in zijn geboden en wees barmhartig naar uw naaste en geef van uw bezit ook iets aan de armen...dat kan geestelijk uitdelen zijn of lichamelijk uitdelen zijn...
Wat gij ook hebt...geef het aan de ander...zoals dat jongetje dat slechts vijf broden had  en twee vissen... en Jezus zag op naar de hemel en zegende ze en vermenigvuldigde ze en de tafel werd gevuld voor vijfduizend mannen en vrouwen en kinderen waren zelfs niet meegerekend! En ze hadden zelfs nog twaalf manden vol overschot! (Matteüs 14: 13-21)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten