woensdag 5 februari 2014

Gedicht: Vuile voeten + bijbeloverdenking


Vuile voeten

De Zuivere wilde zijn discipelen verrassen
want iemand zat helemaal vuil ongewassen
aan de tafel te genieten van de laatste maaltijd.
Plots stond de Reine op en nam een waskom
goot er water in en bond een linnen doek om
waste hun vuile voeten en droogde ze met vlijt. 

Zijn tijd was nu gekomen om de wereld te verlaten
en hen te doen begrijpen waarvoor Hij was gekomen.
Haantje de voorste begon toen impulsief te praten
de Meester wist dat hij behoorde  bij de vromen
maar toch gaf Hij hem eerst een flinke bolwassing
dat was voor haantje een speciale voetwassing! 

De Heilige gaf les in hoe het allemaal zou moeten
daarom moest Hij eerst zo knielen voor hun voeten
dat zij hun neus voor vuil nooit zouden optrekken
maar reine handen uit hun mouwen leren strekken! 

De dienstknecht is nooit de meerdere van zijn baas
en de boodschapper niet van wie hem gestuurd heeft
De grootste moet de kleinste worden opdat hij leeft
Daarna ging de judasverrader er vandoor als een haas! 

Maria Segers         21 januari 2014     nav. Joh.13


Bijbeloverdenking:
Leviticus 13:1-28  Melaatsheid

Melaatsheid is een erg besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie.
Wij kennen allemaal wel Pater Damiaan die naar het eiland Molokaï ging om daar te verblijven tussen deze verschoppelingen...met het risico natuurlijk om ook zelf besmet te worden. Maar daar trok Pater Damiaan zich niks van aan...hij volgde daarin zeker het voorbeeld van Jezus ,die ook steeds vol liefde omging met zieke mensen om hen te helpen of om hen te genezen. Jezus zelf heeft ook melaatsen aangeraakt! Jezus heeft er ook genezen...Hij kon dat, want Hij was De Geneesheer. Hij was de Reine, De Heilige, De Zuivere...maar toch is Hij ook gekomen om de mensheid te dienen! Mijn gedicht dat ik hierboven heb getoond, spreekt erover...Hij heeft zich daar zeker als dienstknecht opgesteld en was niet vies van vuile voeten...Hij trok daar Zijn Heilige Neus niet voor op! Wij daarentegen zijn niet altijd geneigd om Zijn voorbeeld daarin na te volgen...maar Pater Damiaan wel. Hij is ook niet gespaard gebleven van de melaatsheid, want op zekere dag voelde hij het kokende water dat in zijn voetbad werd gegoten niet meer...zijn voeten waren gevoelloos geworden...de melaatsheid was uitgebroken en hij is er tenslotte ook aan gestorven! Maar hij is onlangs nog "heilig verklaard" door de paus! Maar hij verdiende dat wel. Hij heeft de melaatse mensen heel erg geholpen op dat verlaten eiland.

In Leviticus wordt er uitgebreid gesproken over deze ziekte. Als men nog maar pas bemerkte dat ze eventueel zou kunnen zijn uitgebroken...dan moest men daarmee naar de priester. We zien in dit geval dat de priester ook wel diende als geneesheer zou je kunnen zeggen. Hij moest het goed nakijken en als de priester iets zag dat niet in orde was, dan moest deze mens zeven dagen in afzondering worden gebracht. Dan moest hij terugkomen...als het dan verder was uitgebreid moest hij weer zeven dagen verder in afzondering doorbrengen enz. Als hij echt "melaats" was dan werd hij onrein verklaard !

Hierdoor bemerken we dat ook al kent het joodse volk God, dat de priester toch "De onderzoeker wordt" om te zien of iemand ziek is of niet en de priester is het dan die hem rein of onrein verklaard! God kan genezen, dat wél...maar we zien hier toch dat de mensen vroeger ook ziek werden en ziek zijn is onrein zijn in dit geval van melaatsheid.

Maar wij mogen natuurlijk weten dat Jezus Christus voor alle zonden en alle ziekten naar het kruis is gegaan, om al die onreinheden en onheiligheden daar te dragen  en als een Lam werd Hij ter slachting geleid en Hij deed Zijn mond niet open (Jesaja 53).
Wij kunnen Hem daarvoor niet genoeg danken...want wij waren verschoppelingen, net als de melaatsen voor God, De Heilige,...maar in Zijn ontferming en barmhartigheid heeft Hij ons aangenomen of geadopteerd als Zijn kinderen en in Christus, Zijn Zoon, zijn wij nu net als Pater Damiaan ook "heilig verklaard"! 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten