maandag 20 juli 2015

Haiku: De ware toedracht + Handelingen 21:34-22:11


Haiku

De ware toedracht
wordt uit de doeken gedaan
door de vervolgde.

Maria Segers   20/7/2015
n.a.v. Hand.21:34 en 22
 

Bijbelleesrooster: Hand.21:34 -22:11

Handelingen 21:34
En uit de schare riep de één dit, en de ander dat hem toe; en toen hij door het rumoer de ware toedracht niet kon te weten komen, liet hij hem naar de kazerne brengen.

Handelingen 22:1
Mannen broeders en vaders, luistert naar hetgeen ik thans ter verdediging tot u ga zeggen.
In dit gedeelte van “Handelingen” kon men vanwege het rumoer niet te weten komen wat nu eigenlijk “de ware toedracht” was van heel het gebeuren!

Paulus werd beschuldigd van feiten die volgens de Joden niet mochten plaatsvinden en daardoor was de hele stad Jeruzalem in opschudding gekomen en wilden ze Paulus vermoorden  en riep het volk: Weg met hem!

Maar niemand kende die Paulus echt en ze wisten ook niet dat hij een Jood was uit Tarsus en Paulus had zelfs nog geen kans gehad om zich te verdedigen!

Maar dan mogen we in Handelingen hoofdstuk 21:39 lezen dat hem toch nog verlof werd gegeven door de overste om te mogen spreken door zijn afkomst als Jood, burger van een welbekende stad in Cicilië.

Toen het volk nu hoorde dat hij hen toesprak in de Hebreeuwse taal, waar hij geboren was en wie hem had opgeleid en onderwezen uit de wet nl. Gamaliël, hield het volk zich zeer stil…
en hij vertelde dat hij op reis was geweest  naar Damascus om christenen naar Jeruzalem te laten brengen om hen daar te laten straffen…hij was dus eerst zelf een vervolger geweest door mannen en vrouwen in de boeien te slaan…net zoals ze nu met hem zelf hadden gedaan!

Paulus deed toen uit de doeken…hoe hij onderweg was , dicht bij Damascus gekomen, …dat een fel licht hem had omstraald en dat hij toen op de grond was gevallen en dat een stem tot hem sprak: Saul, Saul, waarom vervolgt gij Mij? En daar Paulus niet wist met wie hij sprak vroeg hij naar de naam van de stem, die hem toesprak! Deze stem ging dan verder door met te zeggen : “Ik ben Jezus, de Nazoreeër, die gij vervolgt.

Conclusie:
Soms kunnen wij ongeveer hetzelfde meemaken als Paulus.

We kunnen door “Het Licht” omstraald worden en dan ook de stem van Jezus horen in ons binnenste. Dat gebeurt op het moment dat we Jezus in ons leven aannemen als onze Verlosser en Heiland.
Alleen Jezus kan ons verlossen van onze zonden. Alleen zijn licht kan ons uit de duisternis leiden naar zijn Wonderbaar licht.
Alleen met Jezus op onze reisweg, zullen we stoppen met mensen pijn te doen of te vervolgen, of hen te verwensen…want dat is dus hetzelfde als Jezus pijn te doen of Hem te vervolgen of tegen Hem te zeggen: Weg met Hem!
Alleen door ons oog te richten op Jezus zelf en door geloof in Hem onze weg verder te zetten, zal Hij ons tegemoet komen met zijn licht en met zijn stem zal Hij ons toespreken: Volg alleen maar Mij, want wie Mij volgt, zal nooit meer in het duister rondtasten! Je mag dan een getuige van Jezus zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten