woensdag 22 juli 2015

Haiku: Een zuiver geweten + Handelingen 22:30-23-:11


Haiku 

Zuiver geweten
over openbaar gedrag
tot op deze dag. 

Maria Segers   22/7/2015
n.a.v. Hand.23:1
 

Bijbelleesrooster: Handelingen 22:30-23:11 

Hand. 23:1 En Paulus, de ogen op de Raad gericht, zeide: Mannen broeders, ik voor mij heb een volkomen zuiver geweten voor God over mijn gedrag in het openbaar tot op deze dag.  

Het gaat hier over Paulus die zopas zijn getuigenis heeft gegeven over de hoop en de opstanding der doden. Maar de menigte wilde hem na zijn toespraak liever kwijt dan rijk! Paulus echter liet zich niet doen en verdedigde zich telkens met een gepast antwoord te geven. Hij haalde daarbij zijn Romeinse burgerrecht  aan dat hij door geboorte bezat en eveneens dat hij een Farizeeër was. Paulus vond van zichzelf dat hij een zuiver geweten bezat tegenover God over zijn openbaar gedrag terwijl hij voor de Raad stond. Toch beval de “hogepriester Ananias” aan hun, die naast Paulus stonden, om hem op de mond te slaan. Maar Paulus hield zijn mond toch niet en haalde zelfs “de wet” aan, die zulk een gedrag verbied. Tenslotte ontstond er tweedracht tussen de Sadduceeën en de Farizeeën want Paulus  had gezegd dat hij een Farizeeër was en een zoon van een Farizeeër en daardoor vonden de Farizeeën nu geen kwaad meer in hem, maar de Sadduceeën nog wel, want die geloofden niet in de opstanding der doden. De overste moest daarna soldaten sturen om Paulus uit hun midden te verwijderen, want anders zou die bende hem verscheurd hebben!
Maar de volgende nacht stond de Here bij hem en zei: Houd moed, want zoals gij hier van Mij hebt getuigd in Jeruzalem, moet gij ook te Rome getuigen. 

Conclusie:

Het is steeds belangrijk om een zuiver geweten tegenover God en de mensen te hebben en ons daarin te oefenen zegt Paulus zelf in Handelingen 24:16.
Het is eveneens belangrijk te mogen weten dat wij een “Hogepriester” hebben die met ons kan meevoelen , want Hij is op dezelfde manier verzocht geweest net als wij (Hebreeën 4:15) nl . Jezus Christus, de Rechtvaardige, Hij is ook onze voorspraak bij de Vader en Hij bidt en pleit voor ons. Hij is de enige Hogepriester die Zelf zonder zonde was en heeft ook voor ons betaald aan het kruis, daar gaf Hij zijn lichaam en vergoot Hij zijn bloed voor ons en Hij heeft ons tot hemelburgers gemaakt door onze “wedergeboorte” (Filipp.3:20) en daarom heeft Hij ook tegen ons die Hem aangenomen hebben als onze Verlosser en daardoor kinderen Gods zijn geworden, gezegd net als tegen Paulus:
“Houd moed en getuig van Mij”.                                                                        
                                                                                 

2 opmerkingen:

  1. Mooi toch, weten dat je een zuiver geweten hebt. Dat weten was trouwens een waar weten want de aanvallen op zijn persoon waren onterecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is aangenaam om ook van jou reacties te krijgen, iemand die zelf ook bijbelse teksten samenvat in haiku's! Ik bid dat wij steeds zelf ook een zuiver geweten mogen hebben tegenover God en de mensen en ons ook daarin oefenen!

    BeantwoordenVerwijderen