dinsdag 26 november 2013

Gedicht: Bereide plaats + bijbeloverdenking

 ed
Bereide plaats

De mens zwoegt en zweet
totdat hij legt zijn bijltje neer.
Zijn werk is dan gereed
en keert naar zijn geliefden weer. 
 
Zijn plaats is daar bereid.
Hij mag van ’t feestmaal eten.
Hij werkte met veel vlijt.
Levend brood heeft hij gegeten 
 
en druivenvruchten als dessert
meer zou teveel zijn.
Hij dronk levend water als een hert
en het werd als nieuwe wijn!
Maria Segers                15/1/2013
 
Bijbelse overdenking:
di.26 nov.2013  2 Kon.6:1-7  De drijvende bijl

vers 1 Eens zeiden de profeten tot Elisa: Zie toch, de plaats, hier voor u, waar wij wonen, is voor ons te bekrompen.

In dit gedeelte zien we dat de profeten een woonplaats willen gaan inrichten om er te gaan wonen, want hun huidige woonplaats is te klein. Daarvoor gaan ze balken halen van de bomen, die aan de oevers van de Jordaan zijn geplant (vs.4). Elia gaat met hen mee.(vs.3)
Terwijl ze aan het zwoegen zijn valt er een bijl in het water, die was geleend (vs. 5).
Maar Elia gooit een stuk hout in het water op de plaats waar het gevallen was en dan komt  dat bovendrijven (vs.6). Hij zei om het op te nemen en toen strekte hij zijn hand uit en greep het (vs.7).

Wat een geweldige hemelse les zit hier weer voor ons in verborgen! ...want allen die Hem aangenomen hebben als hun Verlosser in hun leven, die heeft Hij ook "opgenomen" of geadopteerd, zodat zij kinderen van Hem mochten worden. Hij heeft Zijn Hand ook uitgestrekt toen zij gevallen waren en nog steeds strekt Hij iedere dag Zijn liefdevolle, reddende Hand uit naar zijn schepselen, opdat ze niet verloren zouden gaan of op de bodem zouden blijven liggen, als verdronken in de diepte!  Hij heeft Zijn kinderen geplant als bomen aan de waterstromen om te drinken uit Zijn (Jordaan)bron. Maar de "bijl" werd reeds aan de wortel van de boom geslagen...aan Jezus op het kruis. Het is dat stuk "HOUT" dat ons heeft doen bovendrijven, waardoor het kon gegrepen worden. Wij zijn Zijn kinderen en zijn niet van onszelf, wij staan slechts in dienst van Hem, net als die bijl worden wij in bruikleen gegeven, om het evangelie te verkondigen in deze donkere wereld. Ook wij kunnen nog vallen in zonde, maar dan gaat niet Elia, maar Jezus met ons mee en helpt ons er weer bovenop, indien we onze ogen opslaan naar Hem, die ons daaruit redt, iedere dag weer.
God vraagt van de mens dat wij plaats maken voor Hem! Dikwijls is onze plaats voor Hem te bekrompen. Hij wil veel plaats hebben in ons leven, Hij wil ons zelfs helemaal. Wij zijn Zijn woonplaats. Hij woont in onze tempel en Hij wil dat we die heilig houden en zuiver!
Binnenkort is het "Kerstmis"! De vraag is nu nog altijd: maken wij nog plaats voor Jezus in ons hart, of is onze plaats ook voor Hem te bekrompen. Toen Hij geboren werd, was er reeds voor Hem geen plaats, waardoor Hij moest geboren worden in een arme stal! Hij is nochtans de Koning der koningen: Hij verdient de grootste plaats! Hij ziet ons allemaal graag. Hij heeft iedere mens zo lief dat Hij Zich heeft laten vallen in de handen van de boze mensen en ze hebben Hem gekruisigd...maar juist daardoor heeft Hij ons allen verlost, zodat we konden bovendrijven, opdat we niet verloren zouden gaan. Hij is nu onze plaats aan het bereiden in de hemelse gewesten, want Hij wil dat we zijn, waar Hij nu is. Zo graag ziet Hij ons. Hij is gestorven, maar Hij is ook weer terug opgestaan en Hij leeft vandaag en Hij bidt en pleit voor ons om ons nog steeds te helpen als we in nood zijn!
Hij is "DE GRIJPENDE HAND" als wij vallen! Hij wil ons "OPNEMEN" in Zijn eeuwig huis!
Hij is diegene die daarvoor "STIERF OP HET RUWHOUTEN KRUIS".

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten