donderdag 14 november 2013

Gedicht : Stil Wonder en een bijbeloverdenking



STIL WONDER
Stille waters
hebben diepe gronden
onder water 

Stille lichamen zonder diepte-
wortels gaan ten onder
in de grond 

Stille planten met wortels
halen hun leven uit
de diepe grond 

Stille mensen met vertrouwen
in de Wortel van het leven
vonden goede grond 

Stille vissen drinken vinnig water
levend uit de bron
heilzaam 

Stille vogels vliegen vrij gevederd
zingend in de blauwe lucht
zonder zucht 

Stille bloemen geuren en kleuren
totdat de herfst valt in de lente
met nieuw blad 

Stille God verlaten en gekruisigd
ontdeed Zich van Zijn windsels
vanuit Zijn stille graf 

Stille nacht. Heilige nacht
Lang verwacht
Stil Wonder

 Maria Segers      18/2/2011

 
Bijbelse overdenking:    2 Kon.4:38-44  De dood in de pot / Vers deeg
 
vers 40: maar zodra ze van het moes gegeten hadden schreeuwden ze het uit: De dood is in de pot, man Gods 

Er was hongersnood in het land, net zoals we momenteel op het nieuws hoorden dat mensen gretig op zoek zijn naar restanten van voedsel, want door de tyfoon is er in het land van de Filipijnen een geweldige ravage aangericht. Momenteel worden er voedselpakketten voorzien om deze mensen in nood te helpen.

Onze God is een barmhartige en liefdevolle God, die in al onze behoeften rijkelijk wil voorzien!

Hij is zeer nabij bij mensen die in nood verkeren! 

Met dit Bijbelgedeelte wil God ons een bepaalde les leren!

Het spreekt hier over een profetengemeenschap die een warme soep bereiden uit de vruchten van een wilde slingerplant. De soep smaakt zo bitter dat ze het uitschreeuwen: De dood zit in de pot! De man Gods: Elisa zegt dan dat ze “meel” moeten gaan halen en dat erbij doen en dan verdwijnt het kwaad uit deze pot en wordt het terug eetbaar!

De dood zit ook in onze pot…in ons lichaam door de (erf)zonde! Maar net zoals Paulus moeten ook wij uitroepen: “Ik, ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam dezer dood? Gode, zij dank door Christus, onze Here!” Het goede wensen wij te doen, maar het kwade is steeds in ons aanwezig en behalen slechts de overwinning door Jezus Christus!

Dit verhaal doet me sterk denken aan 1 Cor. 5:6 waar geschreven staat: Weet gij niet dat een weinig zuurdeeg het gehele deeg zuur maakt? Doet het oude zuurdeeg weg, opdat gij een vers deeg moogt zijn; gij zijt immers ongezuurd. Want ook ons paaslam is geslacht: Christus. Laten wij derhalve feest vieren, niet met oud zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid. 

vs. 42  Een man bracht brood van de eerstelingen, twintig gerstebroden en vers koren.
vs. 44…en zij aten en hielden over 

God heeft eerst de Israëlieten uitgekozen om als eerstelingen een heilig en apart volk te zijn…maar ze werden als een wilde slingerplant en uiteindelijk riepen ze tot hun Koning: “WEG MET HEM, KRUISIG HEM”…dat werd aanvankelijk hun eigen ondergang!

In de Romeinenbrief staat geschreven:zijn de eerstelingen heilig, dan ook het deeg, en is de wortel heilig, dan ook de takken. Indien nu enkele van de takken weggebroken zijn en gij als wilde loot daartussen geënt zijt en aan de sappige wortel van de olijf deel hebt gekregen, beroem u dan niet tegen de takken. 

God heeft ons ook als heidens volk geënt op zijn stam. Jezus is onze Wortel van ons leven en Hij draagt ons…niet wij dragen de Wortel! Wij mogen meegenieten van “de blijde boodschap”. Ook voor ons is Hij gestorven aan het kruis…maar Hij wil niet dat we roepen: Weg met Hem…want dan zal de dood in onze pot blijven bestaan! Hij wil dat we “de blijde boodschap” rondvertellen, dat we anderen te eten geven, bij manier van spreken, van Zijn voedsel: Hij is het WARE BROOD dat uit de hemel is neergedaald. Gaat heen, zegt Hij en deel uit en je zult leven en overvloed hebben! Dat is ware broodvermenigvuldiging!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten