woensdag 27 november 2013

Haiku: Helderziend en blind + bijbeloverdenking


Helderziend  en blind

Oogverblindend licht
 
wagens en paarden vol vuur

rondom helder zicht .

Maria Segers     27/11/2013


Bijbelse overdenking:
2 Kon. 6:8-23  Helderziend en blind

vers 19: Daarop zei Elisa tot hen: Dit is niet de weg en dit is niet de stad, volgt mij, dan zal ik u brengen naar de man die gij zoekt. En hij bracht hen naar Samaria.

Dit bijbelgedeelte gaat over de koning van Aram die in oorlog is met Israël. Maar de man Gods, Elisa, had speciale gaven van God gekregen. Hij kon zelfs de woorden horen die de vijandelijke koning in zijn slaapkamer sprak. Hij hoorde hoe de vijand kwaad zat te bedenken tegen Gods volk en daarom bad hij tot God, die alles hoort en ziet en doorziet. Zo weet Elisa daardoor ook wat hem telkens te doen staat. Hij wordt, samen met zijn volk, omsingeld door de vijand, maar door zijn gebed  tot God wordt zijn zicht verruimd en ziet hij een legermacht van vurige wagens en paarden rondom zich en de vijand wordt met blindheid geslagen. Zo kan Elisa hen dan in gevangenschap meevoeren  en hen mee op weg nemen naar Samaria dat in het midden van Israël gelegen is.
Dan worden hun ogen daar geopend, omdat Elisa voor hen bad. De koning van Israël heeft hen echter niet gedood, maar integendeel kregen zij, door de opdracht van Elisa, brood en water, ja zelfs een grote maaltijd voorgezet (vs. 23). En zodra ze hadden gegeten en gedronken mochten ze terugkeren naar hun land van herkomst. Daarna keerden ze nooit meer terug naar Israël .

Hier zit natuurlijk weer een boodschap in voor ons.
 Als we worden omsingeld door de vijand, dan kunnen we, net als Elisa, de deur achter ons sluiten en tot God bidden in onze binnenkamer. Maar we mogen natuurlijk wel geen tegenstanders zijn van Gods volk, want Hij ziet en doorziet al onze motieven. God slaat de mensen met "blindheid" als ze zich keren tegen Hem of tegen zijn volk. Hij opent echter de ogen van Gods kinderen. Hij gaat steeds met hen mee en toont hen wat ze kunnen doen. God hoort en verhoort de gebeden van zijn kinderen. Hij wil hen helpen. Hij is de "Barmhartige Samaritaan". We weten dat de vijand Hem zelf heeft omsingeld, ze hebben Hem aan het kruis gehangen. Maar Jezus liet dit "vrijwillig" gebeuren, omdat Hij van alle mensen houdt, want slechts door Zijn offer kon Hij hen redden. Hij heeft iedereen Zijn maaltijd aangeboden, want Hij gaf Zichzelf als brood voor het leven en Zijn bloed liet Hij vloeien als reiniging voor hun zonden. De laatste maaltijd heeft Hij zo gevierd met zijn apostelen: Hij brak Zijn brood en gaf de beker wijn door en zei erbij: doet dit zo dikwijls gij dit brood eet en deze beker wijn drinkt ter nagedachtenis aan mijn dood...want deze maaltijd dient tot "Leven" van alle mensen.
Wij mogen het kwaad niet vergelden van God, maar Hij zegt ons: Overwin het kwade, door het goede!
De maaltijd die de vijand in dit verhaal krijgt aangeboden, zal hen wel altijd aan het feit herinnerd hebben dat het volk van de God van Israël hen niet heeft gedood of neergeslagen.
De vijand werd met blindheid geslagen, maar door "Zijn goedheid heeft Hij hen de Weg gewezen" in dit geval door Elisa, om hun ogen open te doen voor Zijn liefde, in Samaria!
Waar twee of meer in Zijn Naam verenigd zijn, daar is Hij in hun midden en Hij wijst hen de weg die ze moeten gaan. Jezus vergeeft. Jezus is altijd "De Overwinnaar" over elke vijand!

1 opmerking:

  1. Dit is een prachtig voorbeeld hoe God ons leert om onze vijand lief te hebben. Kwaad met goed vergelden. Dat is inderdaad precies wat Jezus aan het kruis voor ons deed. Door zijn leven te geven voor ons, werd hij het levende brood. Geef ons hierin steeds meer inzicht.

    BeantwoordenVerwijderen