zaterdag 16 november 2013

Gedicht: Sta op en dicht en een overdenking

Bijbelse overdenking:


zat.16 nov. Lucas 18:18-30 Volledige overgave

vs. 29: Voorwaar, Ik zeg u, er is niemand, die huis of vrouw of broeders of ouders of kinderen heeft prijsgegeven om het Koninkrijk Gods, of hij zal vele malen meer ontvangen in deze tijd en in de toekomende eeuw het eeuwige leven. 

De mens streeft ernaar om in deze aardse wereld de dingen goed te doen. Hij streeft ernaar om de machtigste, de schoonste, de beste…te zijn. Hier zien we daarom een stuk geschreven over “een rijke jongeling” die zijn best deed om in de ogen van Jezus en de mensen goed te worden gevonden. Hij beschouwde Jezus’ handelingen al wel als goed en daarom verlangde hij ook te weten te komen van deze Goede Meester wat hij moest doen om het eeuwig leven te kunnen beërven. Daar deze jongeling Hem aansprak met “Meester” en met “Goede” kunnen we eventueel denken dat deze jongeling reeds in Hem geloofde en van Hem het juiste antwoord verwachtte. Maar zijn verwachtingen werden echter niet ingelost, want ze bleken teveel gevraagd en tegelijkertijd bedroevend voor deze rijke!
Als onze rijkdommen of onze aardse bezittingen ons zo in beslag nemen dat we onze prioriteiten vergeten, dan zal het fout aflopen in ons leven.

De wet is vervat in deze 2 geboden: bemin God bovenal en heb uw naaste lief als uzelf.

In het eerste gedeelte wijst Jezus deze jongeling erop: alleen God is goed!...en vervolgt dan met de naastenliefde…want echtbreken, doodslaan, stelen, liegen,vader en moeder onteren…deze vijf opgenoemde geboden van Jezus aan de rijke hebben allemaal met “naastenliefde” te maken!
Deze rijke jongeling beweerde dat hij dat al allemaal reeds had gedaan van jongs af…maar Jezus vroeg aan hem toch nog “één ding” en dat was :

“Verkoop alles wat je bezit, en verdeel het onder de armen, en gij zult een schat in de hemelen hebben, en kom hier en volg Mij!”

Dat is nogal wat hetgeen de Here Jezus hier vraagt, nietwaar! Alles verkopen. Wat betekent dit?
Wil God dat we alles wat we bezitten verkopen en het uitdelen of wegschenken ? Neen, natuurlijk niet, maar Hij wil ons een bepaalde les leren!

Alles wat we bezitten komt uit Zijn Hand. We zijn zelfs niet van onszelf: wij zijn Zijn bezit, we zijn de schepselen, die door Zijn Adem hier op aarde kunnen leven. Naakt zijn we gekomen en naakt keren we terug ! God wil dat we niet alles voor onszelf houden. Hij wil niet dat we egoïstisch met alles wat Zijn milde Hand ons schonk zullen omgaan of er niks van willen delen met de mensen om ons heen. Hij wil dat we met onze bezittingen, onze gaven of talenten enz. iets doen.
Als al de rijkdom op deze wereldbol gelijkmatig zou verdeeld worden, dan had er niemand iets te kort!
Maar omdat de rijken steeds rijker willen worden, worden de armen steeds armer!
Hoe moeilijk is het daarom, zegt Jezus ons hier dat de rijken het Koninkrijk Gods zullen binnengaan, want het is nog moeilijker dan dat er een kameel door het oog van een naald kruipt! Wat een vergelijking!!!

Eigenlijk vraagt Jezus de rijke jongeling een totale ommekeer in zijn levensvisie! Totale overgave! Het vraagt een nieuw levenspatroon. Ons oude leven moet veranderen in een nieuw! Uit onszelf kunnen we dat niet!  We moeten daarvoor opnieuw geboren worden. We moeten onszelf VOLLEDIG GEVEN aan God en onze naasten. De Geest van God moet in ons plaats mogen nemen…we moeten geloven in “De Verlosser”: Jezus Christus…HIJ IS DE TOEGANG tot het eeuwig leven! Hij heeft het verlossend werk reeds “VOLBRACHT” op het kruis…en allen die Hem aannemen als hun persoonlijke Verlosser en Heiland, deze kunnen kinderen van God worden, hun die in Zijn Naam geloven…Hij heeft zelf Zijn eeuwige woning daarvoor verlaten, om hier tussen ons te komen wonen, geboren in een arme stal om ons “al de rijkdommen te schenken van de hemel”…Hij ging dood om ons het leven te kunnen schenken en Hij leeft nog steeds vandaag en pleit in de hemel voor al zijn kinderen!...
en Hij zegt tegen ons nu:
Alles wat gij in de minste van mijn broeders hebt gedaan, dat hebt ge aan Mij gedaan! 

Gebed: Dank U, Heer dat U Uw leven hebt gegeven, om mij te redden. U gaf Uzelf volledig aan ons allen omdat U ons liefheeft. Help mij om mezelf ook steeds iedere dag volledig aan U te geven en te luisteren naar hetgeen U mij te zeggen hebt, opdat ik kan delen van al de rijkdommen die U mij hebt geschonken. Help mij om niet egoïstisch met uw bezittingen om te gaan!



Sta op en dicht 

sta op
 
geniet van Zijn Licht

en sta iedere dag

dicht bij elkaar

 sta elke dag

elkaar bij

en dicht

de dag

 

met Zijn Licht

 

Maria Segers  30/10/2012

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten