dinsdag 19 november 2013

Gedicht: De drempel van de tempel + overdenking


De drempel van de tempel 

Wij mogen komen over de drempel van de tempel
want U streed en leed voor ons en overwon
Nu bent U ons schild en onze zon
Wij dragen nu Uw stempel 

Wij kregen de hemel die U had beloofd
U droeg de doornen en de hoon
Wij zijn Uw scheppingskroon
U bent ons Hoofd 

Door Uw genade mogen wij Uw werk nu doen
U hebt ons bevrijd van zondebanden
Wij leggen alles in Uw Handen
U gaf ons Uw reddingszoen
 

Maria Segers        8/1/2013

 

 

Bijbelse overdenking:


di.19 nov.  Lucas 20: 27-40 Geen God van doden maar van levenden 
 
In dit stukje uit Lucas willen de Sadduceeën Jezus uithoren, want ze geloofden niet in een opstanding uit de doden. Ze stelden een vraag: "Als iemand meerdere vrouwen in zijn leven heeft gehad, wie zal er dan de vrouw zal zijn van die man in het hiernamaals?" Ze wilden Jezus hiermee eigenlijk op de proef stellen en waren benieuwd naar zijn antwoord.
Na het antwoord van Jezus durfden ze Hem eigenlijk verder niets meer vragen (vs.40)
 
Jezus gaf hun hier een duidelijk antwoord dat er in het hiernamaals niet wordt gehuwd en dat diegenen die waardig zijn gekeurd om deel te verkrijgen aan de opstanding van de doden zullen worden als engelen in de hemel.
vs.37 maakt duidelijk dat doden worden opgewekt, want God had reeds tegen Mozes aan de braamstruik gezegd: Ik ben de God van Abraham, Izak en Jacob. Ik ben een God van levenden en niet van doden, want voor Mij leven ze allen 
 
Dit ganse gedeelte voert mij nog naar een ander Bijbelgedeelte :
 1 Sam.5:1-12  Wie is de sterkste? 
Dit gedeelte gaat over een afgodsbeeld dat in een de tempel wordt geplaatst van de Filistijnen naast hun eigen afgodsbeeld: Dagon!
 Ze dachten dat ze door de “ark van God” de overwinning zouden gaan behalen over het Israëlitische volk die nog maar pas de nederlaag hadden geleden.
Maar de Filistijnen interpreteerden dit “symbool: de ark dus” op een verkeerde manier!
De Israëlieten hadden God echter de eer niet gegeven aan Hem en daarom hadden ze de nederlaag moeten lijden en dat was dus niet door de ark zelf.
Maar God laat hier zien dat Hij geen andere goden naast Zich duldt. Men kan geen twee heren dienen, want je zal ofwel de ene haten ofwel de andere!
Daarom bewerkte God dat het afgodsbeeld Dagon (als symboo)l moest buigen voor de ark van God (als symbool)
vs.3  Dagon was op zijn gezicht gevallen voor de ark des Heren.
vs.4  De volgende morgen zetten ze Dagon weer terug op zijn plaats, maar het viel opnieuw voor de ark des Heren, maar nu was het hoofd en de beide handen van Dagon afgehouwen en lagen zo op de drempel. Slechts de romp was er nog over.
vs. Toen de mannen dit zagen zeiden ze: De ark van de God van Israël mag bij ons niet blijven, want Zijn Hand is hard tegen ons en tegen onze God. 
 
Gebed: Heer U bent een God van Levenden, wij mogen Uw kinderen zijn omdat wij in Uw Naam geloven en indien wij slechts op de drempel van Uw tempel mogen staan, dan zijn we reeds gelukkig. Dat is beter zegt een psalm dan te verblijven in de tenten van de goddeloosheid (Ps.84:11). En wij danken U God, dat Uw handen niet te kort zijn om ons te verlossen. U bent ons Hoofd en U wil niet dat onze afgoden boven U zouden staan. Tenslotte zal elke knie zich moeten buigen en Uw Naam eren, want U alleen doet door Uw Handen al het werk, niet wij verdienen eer, niet onze handen…maar door Uw Handen en U aan ons Hoofd daarin staan wij sterk in al ons werk!


1 opmerking: