zondag 12 januari 2014

Gedicht: Avontuur in 't avonduur + bijbeloverdenking


Avontuur in ’t avonduur

Gebroken van mezelf
en van anderen
deed mij ineenkrimpen
maar ook veranderen
in iemand die riep
in ’t avonduur
tot Hem die mij schiep 

Hij doorbrak mijn muur 

Hij raakte mij aan
en stond plots midden
in mijn dagelijks bestaan
en vulde mij met Zijn vuur 

Een genadetocht ving aan
een nieuw hemels avontuur
van vallen en opstaan 

Maria Segers       11/10/2013
 
Bijbelse Overdenking:
Matteüs 3:1-17  Roepende in de woestijn
 
vers 3:  Hij toch is het, van wie door de profeet Jesaja gesproken werd, toen hij zei: De stem van een, die roept in de woestijn: Bereidt de weg van de Heer, maakt recht zijn paden.
 
In de persoon van Johannes de Doper vinden we een "wegbereider". Hij roept op tot bekering en hij verwijst naar Jezus, voor wie hij zich klein voelt.
De bekering is een kwestie van onze hartsingesteldheid tegenover God en onze medemens. Het gaat erom onze zijwegen van eigenliefde, van pretentie enz. aan de kant te zetten en te kiezen voor de hoofdweg van de liefde. Het gaat er ook om een besef te krijgen van zonde, in te zien dat we niet recht handelen in vergelijking met de "rechtlijnigheid" van Jezus. God wil dat we ons hart zo zullen kennen, als dat Hij het kent...ons hart is arglistig, het is verderfelijk zegt de bijbel ons... God wil dat we een nieuw hart krijgen. Onze God is grenzeloos in barmhartigheid en daarom beantwoordt Hij onze bekering met vergeving van zonden. Het is enkel Zijn genade en Zijn vergevende liefde die we mogen ervaren als we ons aan Hem overgeven, Hij wil ons enkel vreugde schenken in ons hart. Telkens er liefde groeit in ons hart, verdwijnt de duisternis meer en meer. In onze onderlinge liefde met elkaar zijn we soms nog zo zwak. Soms voelen we ons beter dan de anderen en spreken negatief over hen. Innerlijk houden we veel te weinig van de anderen. We hebben daarvoor een voorbeeld nodig een leerschool zeg maar, van Johannes de Doper die zich nederig opstelt tegenover Jezus...hij voelt zich zelfs niet waardig om de riem van Zijn sandalen los te maken...maar Jezus wil wél graag door Johannes gedoopt worden... Hij is het "Grote voorbeeld" voor iedereen!
 
God de Vader opent zelfs voor Hem de hemel en laat de Geest nederdalen als een duif en dan spreekt God vanuit de hemel:
Deze is mijn Zoon, de Geliefde, in wie Ik een welbehagen heb.
 
De oproep uit de woestijn en van de oproep uit de hemel...klinkt over de gehele wereld...de wereld is als een woestijn zonder hemel. God wil de mensen vreugde schenken en daarom schonk Hij Zijn Zoon als "Grootste vreugdebrenger aller tijden" met een "Blijde Boodschap".  Het is allemaal het werk van Hem als de mens zich wil bekeren...want Hij schonk eerst  Zijn liefde 
aan de mens. Hij liet Zich hier zelfs dopen als voorbode van zijn sterven en daarna stijgt Hij op uit het water (vs.16) als voorbode van zijn opstanding!
Jezus heeft in alles de wet van de liefde en van de gerechtigheid vervuld. Wij kunnen Hem alleeen maar dankbaar zijn om zijn werk van "genade" dat Hij voor de mensheid heeft volbracht!  Johannes de Doper deed het voorbereidend werk in afwachting van de komst van "de Grotere" De Messias.Mogen wij net als Johannes de Doper de mensen oproepen om zich te bekeren, ons nederig te buigen voor Hem wiens riem wij niet waardig zijn om los te maken...maar Hij boog zich wél voor ons neer om ons te bevrijden uit onze zondeslavernij . Hij wil dat we rechte paden bewandelen en de wegwijzer van de liefde volgen.
 
Mogen wij bidden dat wij vruchten in ons leven mogen voortbrengen die aan de bekering beantwoorden, opdat wij ons zullen laten leiden door een vurige Geest van liefde en van zuivering, opdat wij in Zijn schuur van gerechtigheid zullen bijeengebracht worden voor eeuwig door zijn grote genade. (vs.11-12)

1 opmerking:

  1. Geestelijke rijpheid vinden we in ons vallen en opstaan.
    Het is inderdaad het werk van de "Grootse vreugdebrenger aller tijden " Jezus Christus in ons die ons instaat stelt om zijn geestelijke vruchten voort te brengen. Mogen wij danken voor Zijn genade die Hij getoond heeft aan de mensheid.

    BeantwoordenVerwijderen