zondag 5 januari 2014

Gedicht: Ster van Betlehem + overdenking

Ster van Betlehem 
 
In Uw stad van brood
ben ik ook geboren
Uw ster ging voor
wees de plaats
van Uw weg 
aan Uw lichttafel 
Uw genade gaf mij te eten
Uw liefde boog mijn hoofd en knieën
 
Maria Segers             5 januari 2014
 
 
Bijbeloverdenking
Matteüs 2:1-12
 
vers 10 Toen zij de ster zagen, verheugden zij zich met zeer grote vreugde.
 
Betlehem betekent: de stad van het brood!
De Wijzen uit het Oosten werden gevoed door het Leven in Betlehem en daar gaf Jezus Zichzelf reeds als Kind tot "broodschap" en "broederschap".
In de tekenen van brood en wijn voedt u ook ons tot het volle leven!
 
De Wijzen uit het Oosten werden geleid door een ster op zoek naar een koning en een paleis...maar ze vonden een "stal" en knielden toch in aanbidding daar bij u neer.
Ook wij mogen net als deze Wijzen op zoek gaan naar "uw wijzende ster" die onze weg verlicht, zelfs al gaan we door een donkere nacht...want zijn licht brengt hoop in onze duisternis, waardoor wij kunnen leven en krachtig zijn...ook al zijn we vermoeid en uitgeput of ziek...want Hij brengt "rust" in ons leven en vreugde, waardoor er een intense vrede ontstaat in ons binnenste.
 
De Wijzen kwamen van ver om tot bij U te kunnen geraken...de ster begeleidde hen daarbij!
Deze ster is "uw genade" en ook de Wijzen lieten zich daarbij nog eens helpen door de Heilige Schrift (vs.6). Zijn liefde reikt zo van heel ver. Zijn liefde gaat tot aan het uiterste van de aarde ...Hij wil dat de hele wereld het weet dat de geboorte van Het Kind Gods een openbaring is van "wereldformaat"!
 
De Wijzen werden vervuld met een grote vreugde...want in "Jezus" openbaarde God zijn menslievendheid...-want Hij is het die zijn volk zal redden van hun zonden- is zijn naam. Iedereen kwam af op dit Grote licht en Jezus werd begroet op een vorstelijke manier met een kniebuiging en met rijke geschenken, als blijk van dank. Op die manier mogen ook wij uw licht en glorie over ons laten verschijnen, want met blijdschap worden wij vervuld als we U hebben gevonden en ons hart bonst dan van vreugde.
 
Door "de ster" zagen de Wijzen uit het Oosten het licht en geloofden dat God zich op aarde had geopenbaard. Wijze mensen weten dat Jezus "de Waarheid" is . Het evangelie is voor hen de openbaring van hun leven. Zij vinden dan het kostbaarste geschenk en voor hen wordt dan het grote geheim onthuld. Deze " Morgenster" gaat ook  ons iedere dag voor en ook al komen er soms in ons leven ook wel eens mensen op ons pad als "Herodes" om ons te misleiden...laten wij dan maar ommekeer maken zoals de Wijzen uit het Oosten deden en langs een andere weg terugkeren naar huis. (vs.12). Laten wij ons bekeren dus met ons hart om meer en meer met Jezus in ons hart vertrouwd te zijn...laten wij ook speuren naar een "LICHTPUNT" dat ons leven een "VASTE KOERS" zal geven!
 
Heer, heel het verhaal van "de ster van Betlehem" en de Wijzen uit het Oosten is een verhaal van zoeken en vinden. Mensen gaan op zoek naar de zin van het leven en naar de waarheid omtrent U. Maar Jezus U openbaart Zich van dag tot dag, van mens tot mens en al tastend en zoekend komt U aan het licht, als een ster gaat U ons voor! Veel christenen zelfs zijn zoekende mensen...maar telkens bent U hen heel dichtbij!
Ik bid, Heer, geef op onze weg steeds een heldere ster die onze levensweg verlicht. U wil dat wij gelukkig en vredevol leven. Maak ons dankbaar en tesamen tot één groot licht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten