dinsdag 14 januari 2014

Gedicht: Zilverglans + bijbeloverdenking


Zilverglans
 

Ik hou niet van dat zand
dat in mijn ogen wordt gestrooid

maar wel van die zoete zee en die winterzon
want zij warmt en troost mij

terwijl ik eenzaam neergezeten op een bankje
frisse lucht inadem

en mijn gedicht vorm met woorden van liefde
terwijl ik zilverglans bespeur aan de einder

een lichtende kleur van blauw
boven een zilte levensgeur 

Maria Segers        6/3/2013

 
Bijbeloverdenking:
Jeremia 35:1-11     Nee durven zeggen + Jeremia 35:12-19 Voorbeeld van gehoorzaamheid
vers 5 en ik zette de leden van het huis der Rehabieten kannen vol wijn en bekers voor en zeide tot hen: Drinkt wijn! Maar zij zeiden: Wij drinken geen wijn!
In dit gedeelte van Jeremia zien we dat de leden van dat huis der Rehabieten geen wijn wilden drinken. Ze wilden luisteren naar het gebod dat hun vader Jonadab had opgelegd...opdat ze lang zouden kunnen leven in het land waar ze als vreemdeling zouden kunnen vertoeven ... ze mochten geen huizen bouwen of zaad zaaien en geen wijngaard aanleggen of in bezit hebben... maar ze moesten gans hun leven in tenten wonen (vs.7)
Dit is nog eens een goed voorbeeld voor ons! Hetgeen onze Vader ons heeft geboden...daaraan ook gehoor geven ! Onze God heeft ons ook geboden opgelegd en ook aan het Israëlitische volk ... hij heeft ons zegen voorgehouden als we zouden gehoorzamen ...maar vloek als we Zijn geboden naast ons neer zouden leggen en ons eigen goesting zouden uitvoeren.
Als we gehoor geven aan Gods geboden, kunnen we ook lang leven, zelfs eeuwig wonen in het huis dat Hij zelfs voor ons nu klaar maakt. Ondertussen moeten we leren "NEE" zeggen aan de kwade praktijken en niet meedoen met de wereldse dingen. In dit gedeelte dronken ze geen wijn, omdat dat hun was verboden...voor ons is het niet verboden om wijn te drinken...Jezus heeft ons zelfs nu voor het heden opgelegd om met brood en wijn "ZIJN DOOD TE HERDENKEN" Hij heeft zijn bloed vergoten en in het nieuwe verbond is de "wijn" symbool geworden van de reiniging en de vergeving van onze zonden. Als wij vandaag "JA" zeggen om Jezus' dood te herdenken met brood als symbool voor zijn lichaam en de wijn als symbool van het bloed dat Hij ter vergeving van onze zonden vergoten heeft ...dan gehoorzamen wij het nieuwe gebod...want "ER IS GEEN ANDERE WEG DAN BEHOUDEN TE WORDEN DAN DOOR JEZUS CHRISTUS". Jezus zit momenteel aan de rechterhand van de Vader in de hemel en Hij zal zowel de doden als de levenden oordelen.
Het is aan ons de keuze of we tegen of voor Hem kiezen! We kunnen "nee" zeggen of "ja" tegen Jezus. Jezus heeft door zijn lijden, zijn sterven...maar vooral door zijn opstanding bewezen dat het na de dood ...niet afgelopen is met de mens. Hij mag bouwen, planten, huwen enz. maar we behoren allemaal toch tot Zijn bezit. Wij zijn Zijn eigendom. Of we leven of sterven...wij behoren Hem toe... dus we kunnen maar beter luisteren naar hetgeen Hij ons te zeggen heeft door zijn Woord en door Zijn Geest opdat we een lang leven zullen hebben...zoals Hij ons heeft beloofd.
HET WOORD IS VLEES GEWORDEN... EN HEEFT ONDER ONS GEWOOND...HET WOORD IS GEBOREN IN EEN "VOEDERBAK" OPDAT  WIJ  ONS NU ZOUDEN KUNNEN VOEDEN MET "DAT WOORD"... Hij zond Zijn Heilige Geest als Trooster of als Helper en deze Heilige Geest verwijst altijd naar Jezus.
Gelukkig heeft Maria , de moeder van Jezus "JA" gezegd tegen de engel Gabriël zodat de Heilige Geest  haar met Zijn kracht kon overschaduwen.

Zij is wel het mooiste voorbeeld van gehoorzaamheid geworden als mens door alles te laten gebeuren volgens de woorden die tot haar gesproken werden. Op de bruiloft te Kana was zij het die tot de wijnvatenvullers zei:
"Wat Hij u ook zegt, doe dat!"(Joh.2: 5) Maria was op die manier voor het allereerste wonder dat Jezus ooit heeft verricht als "De Wegwijzer" naar Jezus.
En Jezus heeft daar het water in de zes vaten veranderd in wijn...omdat Jezus de mens "leven en overvloed en vreugde wil schenken" maar Hij wil dat er wordt gehoord naar Hem, net zoals zijn moeder Maria ook moest wachten op "Zijn uur "dat Hij voor de wijn zou zorgen, die ondertussen op was. Maria was een "gehoor"zame vrouw.

Laten wij daarom ook gehoor geven aan "de woorden van de liefde" van de Allerhoogste Koning der koningen...opdat we zilverglans kunnen bespeuren aan de "einder"!...en opdat we vreugde en vrede in ons leven kunnen ervaren en zodat Hij ons overvloedig kan zegenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten