woensdag 22 januari 2014

Gedicht: Stilte + bijbeloverdenking


Stilte
 
stilte kan soms aan je vreten
snijdende  woede
verbeten
 
adembenemend kan stilte
zijn in de natuur en
je meevoeren
naar rust
 
echtpaar tegenover elkaar
met ogen die spreken
na jaren!
 
Maria Segers      26 maart 2011
 

 Bijbeloverdenking:
Lev.10: 1-11   Aäron zweeg
 
vers 1  en 2  En de zonen van Aäron, Nadab en Abihu namen ieder een vuurpan, deden daar vuur in en legden daar reukwerk op; zo brachten zij vreemd vuur voor het aangezicht des Heren, hetgeen Hij hun niet geboden had. Toen ging er vuur uit van de Here en verteerde hen, zodat zij stierven voor het aangezicht van de Heer.
 
 
We kunnen verder nog lezen dat God Zich "De Heilige" zal tonen aan al wie Hem het meest nabij is en dan zal Hij zijn heerlijkheid laten zien aan het gehele volk.(vs.3)
God hield van Aäron en zijn zonen...het waren priesters door God aangesteld. God wil dat ze precies doen wat Hij hen opdraagt...dat hebben we gisteren al verteld!
Maar even later willen de zonen van Aäron een reukoffer brengen...maar ze brachten het op hun eigen manier...een manier die God hen niet had opgedragen dus. De bijbel spreekt erover dat het "VREEMD VUUR" was!
Het trieste gevolg was...ze moesten sterven!

Aäron zweeg!

Hij zweeg omdat het zijn zonen waren die nu ongehoorzaam waren geweest en niet echt hadden geluisterd naar Gods voorschriften...maar ook niet naar hem als vader natuurlijk!
Ooit had Aäron 3000 sterfgevallen gezien in de woestijn. Het volk van God had zich toen misdragen en Aäron had voor een "GOUDEN KALF" gezorgd om dat te aanbidden, terwijl Mozes op de berg mocht komen in de nabijheid van God.  Mozes was toen hij dat zag zeer kwaad en had de twee stenen tafelen met Gods 10 geboden op toen kapot gesmeten...maar God was nog veel kwader!
De stenen tafelen werden daarna opnieuw hersteld...
maar Aäron zal zijn les toen ook wel geleerd hebben om te luisteren naar hetgeen God hem te zeggen had...
Nu hadden zijn zonen dus gefaald!
Wat moest Aäron zeggen? Het was nu te laat om hen nog terecht te wijzen, want ze waren dood!

Verderop in vers 8 tot 11 kunnen we nog lezen over een "verbod" dat God oplegt aan Aäron en zijn zonen als ze in de ontmoetingstent zouden binnengaan, want dan mochten ze geen wijn of bedwelmende drank drinken...anders zouden ze ook sterven als ze dat niet deden.

Het moesten "onderwijzingslessen" worden voor altijd om het onderscheid te leren maken tussen "heilig en onheilig" en tussen "rein en onrein"!
We kunnen nog iets leren uit dit overdenkingsgedeelte in vers 4 want daar lezen we dat de zonen van Aäron worden weggedragen in hun onderklederen buiten de legerplaats !
Dit is een heenwijzing naar Christus Jezus ! ...want Hij heeft buiten de legerplaats geleden om door zijn eigen bloed hen te "heiligen" (Hebr.13:12)
En in Hebreeën 13: 13 kunnen we ook lezen: Laten wij daarom tot Hem uitgaan buiten de legerplaats en zijn smaad dragen. Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomstige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten